Acasă Reţete Reţete de bază Chifle fara framantare
Chifle fara framantare Imprimare Email
Scris de DrMan   

Va voi prezenta doua tipuri de chifle fara framantare, ambele retete sunt preluate si adaptate de la Chef Nicolaie Tomescu. Linkurile spre retete: "Chifle cu lapte fara framantare" si "Chifle pentru burgeri fara framantare".

Chiflele pentru burgeri folosesc ca lichid un amestec de lapte si apa, chiflele obisnuite folosesc doar lapte. Ambele aluaturi contin unt topit. Ambele tipuri de chifle au un gust senzational, prima data cand le-am copt am mancat chiflele goale, atat sunt de gustoase. Cele peprarate cu lapte fara adaos de apa au gust ca de cornuri pentru micul dejun.

Ambele retete le-am preparat la jumatate de portie, daca doriti cantitate mai mare, dublati cantitatile. Si impartiti aluatul intr-un numar dublu de chifle.

Chifle cu lapte fara framantare:

350 g premix pentru paine "Dr. Man - slabesti mancand"

1/4 lingurita guma xantan( facultativ)

290-300 g lapte caldut 3,5% grasime( am folosit "Zile usoare" de la Dorna, pentru ca nu are lactoza)

(daca nu folositi xantan, puneti 280 g lapte)

40 g unt 80% grasime topit, la temperatura camerei

4 g drojdie uscata

1 lingurita fructoza

1 ligurita sare de mare( folosesc neiodata fina)

Pentru uns chiflele:1 galbenus amestecat cu 1 lingura de lapte, seminte pentru presarat pe suprafata chiflelor

Amestecati premixul cu xantanul( daca folositi xantan), faceti o gropita in mijlocul fainii si puneti laptele caldut, drojdia si fructoza. Amestecati putin cu o paleta, ca sa se dizolve putin drojdia. Lasati 10 minute pentru activarea maialei.

Dupa acest timp, cand ati vazut ca drojdia a facut spuma, adaugati restul ingredientelor si amestecati bine cu o paleta/lingura, pentru a distribui totul bine in aluat. Nu se framanta, se amesteca bine cu paleta ca sa ne asiguram ca am disticuit drojdia, sarea, fructoza in tot aluatul. Acoperiti cu folie si lasati la dospit, la temperatura camerei, pana isi dubleaza volumul.

In functie de temperatura din camera, dublarea volumului o veti obtine intre 40-70 minute.

Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, rasturnati-l pe masa pudrata cu premix. Va ajutati de paleta ca sa curatati bine vasul de aluat. Pudrati premix pe maini, pe aluat si faceti un sul pe care il impartiti in 10 bucati, faceti bile din aceste bucati. Ungeti bilele cu putin ulei, le acoperiti cu folie alimentara si le mai lasati 15 minute la dospit.

Cand a trecut acest timp, ungeyi masa cu ulei si intindeti din fiecare bila o fasie ingusta si lunga cu ajutorul sucitorului, o rulati ca pe o rulada pe latura ingusta si o puneti in tava, pe hartie de copt. Acoperiti tava cu folie alimentara si lasati la dospit pana isi dubleaza volumul, inca 40-50 minute.

Dupa acest timp, ungeti rulourile cu galbenus amestecat cu 1 lingura de lapte, presarati seminte, acoperiti cu folie si mai lasati 10 minute la dospit.

Atentie la pregatirea cuptorului! Aceste chifle se coc cu aburi pe toata durata cat stau la cuptor. Cum procedati: dupa ce ati pus rulourile in tava, la 20 minute porniti cuptorul la 180 grade Celsius si bagati o cratita cu apa fierbinte. In total cuptorul se va incinge cca 30 minute, cu cratita inauntru, pana veti introduce chiflele la copt.

Se coc astfel timp de cca 30 minute. Am obtinut rezultate bune cand am lasat 20 minute caldura venita doar de jos, in ultimele 10 minute am setat caldura de sus-jos.

Chifle pentru burgeri fara framantare:

360 g premix pentru paine" Dr. Man - slabesti mancand"

1/4 lingurita xantan( facultativ)

115 g lapte caldut

180 g apa calduta (plata, nu de la robinet - la aluaturile dospite se recomanda folosirea apei plate din comert, cea de la robinet are clor, iar acesta poate scadea activitatea drojdiei de bere sau a maialei)

( daca nu folositi xantan, puneti doar 160 g apa)

40 g unt topit 80% grasime, la temepratura camerei

1 lingurita fructoza

1 lingurita sare de mare fina neiodata

Pentru uns chiflele: 1 galbenus amestecat cu 1 lingura de lapte, seminte pentru presarat pe suprafata chiflelor

Procedati la fel ca la primul aluat, doar ca incalziti intr-o craticioara apa cu laptele, nu folositi ca lichid doar lapte.

Dupa ce aluatul si-a dublat volumul in vas, rasturnati pe amsa unsa cu ulei si impartiti in 4-6 bucati( in functie de cat doriti sa fie chiflele de mari). Modelati bile din bucatile de aluat si le puneti direct in tava, pe hartie de copt. Acoperiti tava cu folie alimentara si lasati la dospit pana isi dubleaza volumul, cca 40-45 minute.

Dupa acest timp, ungeti chiflele cu galbenusul diluat cu lingura de lapte, presarati seminte si mai lasati la dospit, acoperit, inca 10 minte. Coaceti la 200 grade, tot cu abur permanent, tot cu setare caldura de jos in primele 20 minute, apoi cca 10 minute cu setare incalzire sus-jos, pana capata o culoare aurie.

La fel, cuptorul se incalzeste cu o cratita de apa fierbinte in el timp de 30 minute pana sa bagati chiflele la copt. temperatura difera, la prima varianta coaceti la 180 grade, la aceasta coaceti la 200 grade. Cratita cu apa sta, in ambele variante, pe tot parcursul coacerii.

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions