Midii gratinate |
Scris de DrMan |
Va marturisesc ca ador midiile. Sunt delicioase, usor de gatit si foarte ieftine. De cand m-am mutat pe litoral, mananc midii saptamanal. Astept momentul sa ma plictisesc de minunatele midii "balaur" de Marea Neagra, dar nu cred ca va veni vreodata acel moment. Le-am incercat gatite sub mai multe forme, insa preferatele mele sunt midiile gatite thai( o sa postez si aceasta reteta), cele gatite in stil provensal si aceste midii gratinate. Reteta este pentru 1 kg de midii. Mai intai, preparam o gremolata - un amestec de condimente( un sos) folosit in bucataria italiana la asezonarea preparatelor cu peste si fructe de mare. O puteti prepara cu cca o ora inainte si sa o tineti la frigider, intr-un borcan inchis ermetic. Gremolata: 3 linguri de patrunjel verde tocat marunt 1-2 catei usturoi coaja rasa de la 1 lamaie bio, netratata 1 lingurita zeama de lamaie 2 lingurite ulei de masline 1/4 lingurita sare 1/4 lingurita piper alb macinat( facultativ) 1/4 lingurita fulgi de ardei iute( facultativ) Le puteti zdrobi pe toate in mojar, sau cu un blender. Ingrediente pentru midiile gratinate: 1 kg de midii, curatate si spalate( le folositi doar pe cele inchise!) 75-100 ml vin alb sec sau demisec 1 portie de gremolata (reteta anterioara) 100 g parmezan 1 lingura ulei de masline 2-3 linguri pesmet obtinut prin macinarea unor felii uscate de paine dietetica (facultativ) Puneti vinul intr-o tigaie mare tip wok, acoperita cu un capac. Cand incepe sa fiarba, aruncati midiile in tigaie, acoperiti cu capacul si le tineti pana se deschid toate, amestecand usor prin ele de vreo 2-3 ori. Nu dureaza mai mult de 2-3 minute. Opriti focul, le lasati sa se raceasca nitel, cat sa puteti pune mana pe ele. Nu uitati sa le aruncati pe cele care nu s-au deschis la oparit! Desfaceti midiile, pastrati doar bucata de cochilie care are carnea atasata si puneti fiecare jumatate de cochilie cu carne pe hartie de copt, in tava mare a cuptorului. La midiile care aveau cochilie prea urata sau prea mare, eu am desprins carnea si am pus-o pe o jumatate de cochilie ramasa de la alta scoica, mai frumoasa. Amestecati gremolata cu 50-60 g parmezan si puneti pe fiecare jumatate de midie cate o lingurita mica din acest amestec. Amestecati restul de parmezan cu pesmet si 1 lingura ulei de masline si presarati peste gremolata. La acest pas aveti varianta in care amestecati gremolata cu parmezanul si cu pesmetul si puneti toata mixtura peste midii. Mie imi place mai mult puse succesiv, intai gremolata+parmezan, apoi presar parmezan amestecat cu pesmet. De asemenea, puteti omite pesmetul. Le dati 3-5 minute la cuptor pe functia grill, la 200 grade Celsius. Pana vedeti ca a capatat crusta o usoara culoare aurie. Sunt delicioase orice varianta alegeti.....Evident, le serviti cu un pahar de vin alb rece, obligatoriu din cel folosit la oparirea midiilor. Pofta buna! |