Acasă Reţete Deserturi Prajitura Albinita
Prajitura Albinita Imprimare Email
Scris de DrMan   

Prajitura Albinita este una din prajiturile mele preferate, imi aminteste de sarbatorile petrecute in copilarie, la bunici. Pare simpla, dar este foarte fina si delicioasa.

Ingredientele sunt pentru o tava de 22x27 cm. Chiar daca nu aveti tava de aceasta marime, oricum foile se intind direct pe foaia pentru copt taiata pe aceste dimensiuni. Deci: taiati din hartia pentru copt 4 bucati cu latimea de 22 cm si lungimea de 27 cm. Dupa ce preparati aluatul, il faceti o bila un pic aplatizata si il taiati in 4 bucati. Fiecare bucata o veti intinde direct pe cate o foaie de copt pregatita anterior.

Ingrediente foi:

2 oua

270 g premix pentru patiserie "Dr. Man"

100 g fructoza

130 g miere masurata direct in vasul care va ajunge pe plita

50 g unt

1 lingura zeama de lamaie

1/2 lingurita bicarbonat de amoniu

1/2 lingurita bicarbonat de sodiu

putina sare

Puneti pe foc mic mierea, fructoza, sarea si untul si aduceti la punct de fierbere, amestecand des in compozitie. Cand clocoteste, luati de pe foc si lasati sa se raceasca.

Separat, amestecati ouale cu zeama de lamaie, omogenizati putin. Amestecati intr-un vas premixul cu amoniacul si cu bicarbonatul de sodiu. Cand compozitia cu miere s-a mai racit si este doar usor calduta, adaugati ouale, omogenizati. Turnati peste premix si amestecati cu o lingura de lemn, sa obtineti un aluat destul de moale (cat e caldut -e moale, se va raci si intari pe masura ce lucrati cu el).

Puneti pe masa o mana de premix patiserie ( ca sa puteti lucra aluatul). Faceti din luat o bila aplatizata, pe care o impartiti in 4 bucati. Intindeti fiecare bucata pe foile de hartie de copt pregatite. Le coaceti la 150 grade Celsius timp de 10-maxim 11 minute).

Le lasati pe un gratar la racit, le puteti suprapune pe masura ce le scoateti. Atentie - nu scoateti hartia de copt pana in momentul cand asamblati prajitura.

Crema de gris:

40 g gris nocarbs (achizitionat deaici)

750 ml lapte

70 g fructoza

160 g unt bucatele la temperatura camerei (sa fie moale, nu rece)

1/4 lingurita sare

2-3 linguri zeama de lamaie

aroma de vanilie

Amestecati grisul cu laptele, fructoza si sarea si puneti la foc mic. Din momentul in care vedeti ca incepe sa fiarba (cand apar bulbuci mici pe marginea cratitei), mai fierbeti circa 6 minute, amestecand mereu. E fiert cand vedeti ca, in timp ce amestecati in el, se desprinde de marginea cratiteti prin portiunea inferioara.

Luati de pe foc, adaugati zeama de lamaie si vanilia si lasati sa se mai raceasca.

Cand e caldut, puneti untul treptat si amestecati cu un tel, pana incorporati tot untul.

Lasati sa se raceasca foarte bine si abia apoi il intindeti pe foi (sa fie la temperatura degetului).

Pregatiti 300 g pasta de caise (daca aveti magiun de caise sau o dulceata mai legata, faceti-le pasta cu blenderul vertical)

Asamblare: foaie, crema gris, foaie, pasta caise, foaie, crema gris, foaie.

Se lasa 48 ore sa fie foarte frageda, foile se voi inmuia de la umplutura.

Eu nu le glazurez, le servesc pudrate cu un pic de fructoza pudra.

Observatii:

- cautati un gem de caise aromat, cat mai bun calitativ; tot spilul la prajitura asta e aroma gemului de caise

- puteti taia foile acolo unde aluatul depaseste hartia de copt si cu ce taiati sa innaditi unde foaia de aluat e prea mica sau s-a rupt; presati cu degetele si intindeti aluatul ajutandu-va cu mana, la copt se va nivela

- intepati foile cu furculita pe toata suprafata inainte de a le baga la cuptor

Pofta buna!

 
Copyright © 2025 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions