Prajitura cu ciocolata si mascarpone |
Scris de Gabriela Man |
Este delicioasa! Se prepara foarte simplu, este de efect pe o masa festiva (de sarbatori, de exemplu) si gustul divin! Am preluat reteta de aici. Pe langa adaptarile uzuale, am mai operat mici schimbari in tehnica de preparare. Ingrediente pentru o tava mica de 28x32 (dublati cantitatile daca faceti in tava mai mare): Blat: 3 oua 80 g fructoza 15 g cacao 100 ml apa clocotita 125 g premix pentru patiserie "Dr. Man" 60 ml ulei rapita 0,5 lingurita praf de copt un praf de sare aroma de rom Crema de ciocolata neagra: 100 g ciocolata neagra sau cu lapte dietetica (eu am folosit jumatate-jumatate, data viitoare voi folosi doar cu lapte) 100 ml smantana pentru frisca 125 g mascarpone Crema de ciocolata alba: 100 g ciocolata alba dietetica 100 ml smantana pentru frisca 125 g mascarpone Sirop: 3-4 linguri dructoza 200 ml apa aroma de rom Preparati crema de ciocolata cu 5-6 ore inainte, sau de seara pana a doua zi: tocati marunt ciocolata; puneti smantana la fiert, cand ajunge la punctul de fierbere, turnati-o peste ciocolata si amestecati pana se topeste. Daca nu se topeste toata, mai puneti putin pe bain marin.ÂÂÂ Ambele creme se prepara asa. le puneti in frigider sa se raceasca cateva ore bune, sau d eseara pana a doua zi. Preparati siropul: puneti la fiert fructoza cu apa si aroma de rom, dati cateva clocote, apoi lasati la racit. Intr-un bol de supa, puneti cacaoa si turnati cate putin apa clocotita, amestecand bine sa nu fie cocoloase. Lasati sa se raceasca. Preparati blatul: bateti spuma albusurile cu un praf de sare. Adaugati fructoza in 3 transe, mixand foarte bine, pana obtineti o bezea lucioasa. Amestecati galbenusurile cu uleiul (puneti ca la maioneza, cate putin, amestecand mereu). Peste aceasta maioneza, puneti cacaoa racita si amestecati cu o lingurita. Puneti aceasta compozitie peste bezea si amestecati cu un tel para sau cu o spatula de patiserie, cu miscari usoare, verticale, pentru a pastra cat mai mult din aerul incorporat in albusuri. Amestecati praful de copt in premixul de patiserie, apoi puneti premixul peste albusuri. Amestecati usor, cu miscari verticale, cu o spatula de patiserie. Coaceti la 160 grade Celsius, circa 30-35 minute (faceti testul cu scobitoarea). Lasati blatul sa se raceasca pe un gratar. Cand e rece, il taiati in doua foi. Insiropati prima foaie. Scoateti din frigider ciocolata topita in smantana, prima data faceti crema de ciocolata neagra. O bateti cu mixerul, cand e ferma si s-a deschis la culoare, adaugati mascarpone si mai mixati putin. Puneti aceasta crema peste blatul insiropat, acoperiti cu a doua foaie, o insiropati si pe aceasta. dati al frigider 2-3 ore. Scoateti prajitura din frigider, o portionati cuburi, apoi distribuiti pe fiecare cub crema de ciocolata alba, cu posul. Crema de ciocolata alba o preparati identic cu cea de ciocolata amaruie. Mie mi s-a parut ca nu se intareste si am pus putina smanata pentru frisca in timp ce o mixam, dupa ce am adaugat mascarpone.ÂÂÂ Ornati prajitura cu cioclata rasa sau cu putin ness. Pofta buna! |