Sufleu de ciocolata |
Scris de Gabriela Man |
Va marturisesc cinstit ca mi-a fost teama sa ma apuc de preparat sufleul de ciocolata. Citeam ca e greu de preparat, ca e piatra de incercare a unui bucatar, iar eu chiar nu sunt un Chef :) Dar, mi-am zis, ce poate sa se intample?! Nu o sa iasa si o sa-l mananc singura, ascunsa si renunt la aceasta reteta. Surpriza a fost uriasa: e teribil de simplu de preparat! Important e sa nu il coaceti mai mult decat trebuie, ca sa ramana "lava" aceea de ciocolata care se scurge cand decupam sufleul. Deci, curaj! Daca mie mi-a iesit, garantat va iese si voua! Reteta am preluat-o de aici, nu am facut decat sa urmez pasii explicati foarte bine pe blog si, evident, sa operez inlocuirile necesare pentru a fi un sufleu dietetic. Ingrediente pentru 4 portii: 4 forme de unica folosinta, pentru sufleu sau briose, legasiti la 5 lei setul 150 g ciocolata 70-85% cacao (eu am folosit 72% cacao) 2 oua + 1 galbenus putina sare (stiti deja, punem putina sare in deserturi pentru a accentua aromele) 80 g unt 80 g fructoza 20 g premix pentru patiserie "Dr. Man" 10 g cacao 1 lingurita fructoza pudra pentru pudrat sufleurile circa 10 g unt moale pentru uns formele 1 lingura cacao pentru pudrat formele Ungeti bine formele cu unt si apoi le pudrati cu cacao, indepartand excesul. Amestecati premixul cu cacaoa. Topiti ciocolata pe bain marine, adaugati untul si amestecati sa se topeasca si el in ciocolata. Bateti spuma ouale si galbenusul cu putina sare si fructoza; adaugati ciocolata si mai mixati 1 minut; adaugati premixulÂÂÂÂ amestecat cu cacaoa, mixati 10-15 secunde, sa se omogenizeze. Umpleti formele (nu pana sus) si dati la cuptorul incins la 170 grade Celsius (in reteta scrie 180 grade Celsius, cuptorul meu pare sa aiba o problema cu temperaturile mai mari de 170 grade). acum fiti atenti la timpul de coacere: se coc 11-12 minute; initial am copt una la 12 minute, insa era usor prea intarita "lava de ciocolata din interior. Mult mai bine a iesit a doua incercare: am setat cronometrul la 11 minute, cand a sunat, m-am uitat pe geamul de la cuptor (nu deschideti usa) - daca suprafata sufleului mai este in mijloc umeda, lucioasa, mai lasati cateva secunde (vreo 15 au fost la mine), pana devine mata toata suprafata prajiturii. Atunci le-am scos. Dupa ce le scoateti, le mai lasati in forme 2 minute, apoi le rasturnati pe farfurioare, le pudrati cu fructoza pudra. Se consuma caldute. Observatie: se pot congela, sa le coaceti alta data. Cand doriti sa le preparati, procedati astfel: le scoateti si le lasati la decongelat circa 50 minute; le bacati la 170 grade timp de 11 minute sau poate putin mai mult (daca nu a fost bine decongelata inainte de a fi bagata la copt). Mijlocul prajiturii va arata gradul de coacere din interior: daca doriti mai multa "lava" de ciocolata cand o taiati, trebui sa fie mijlocul cu aspect umed cam de marimea unui banut de 10 bani (1,5 cm diametru); cu cat se coace si se matifiaza mai mult mijlocul, cu atat va fi mai groasa, mai coapta, crema de ciocolata din interior. Pofta buna! |