Acasă Reţete Aperitive / Salate Guguluf cu jumari
Guguluf cu jumari Imprimare Email
Scris de DrMan   

Este prima data cand fac guguluf, am vazut reteta la Sava Laura si m-a tentat ideea de cozonacel sarat. Nici nu aveam o forma de guguluf frumoasa ca a Laurei, asa ca am comandat una pe net si am asteptat sa-mi soseasca pentru a ma apuca de treaba. Gasiti reteta Laurei pe blogul ei culinar, "Guguluf cu jumari".

Mi s-a parut foarte usor de preparat, ce e drept am folosit robotul si nu m-am obosit cu framantatul( mai ales ca nici nu stiu sa framant!). Se si lucreaza foarte usor cu aluatul, nu e lipicios, e aerat. Ce am folosit in plus fata de toate retetele mele - am adaugat guma xanthan, intentionez sa o folosesc la preparatele cu aluaturi diverse, deoarece imbunatateste foarte mult textura aluatului. E adevarat ca sunt persoane care nu tolereaza xanthanul, acestia pot sa nu il adauge la aluat, este facultativ.

Ingrediente:

500 g premix pentru patiserie "Dr. Man- slabesti mancand"

1 ou mare

350 g lapte gras( eu am folosit "Zile usoare" de la Dorna, cel rosu), incalzit

1 lingurita rasa guma xanthan - facultativ*

150 g unt 82% grasime topit si lasat la temperatura camerei

35 g drojdie

100-120 g jumari

30-40 g nuca tocata la cutit( nu foarte marunt)

1,5 lingurita sare de mare neiodata fina

* daca nu adaugati xanthan, micsorati cantitatea de apa; puneti pentru inceput 300 g si mai adaugati pana la obtinerea unui aluat ca de cozonac, elastic si potrivit de moale.

Amestecati premixul cu sarea si guma xanthan. Dizolvati drojdia in cateva linguri din laptele pregatit si lasati-o 10 minute sa se activeze. Faceti o adancitura in premix si adaugati drojdia activata, oul, restul de lapte si untul topit si framantati un aluat care sa se desprinda de pe vas si maini. Lasati la dospit( acoperit, la cald, fara curenti de aer) pana isi dubleaza volumul, 50 minute am lasat eu.

Dupa dospire, adaugati jumarile tocate in 2-4 bucati, nuca tocata din cutit, framantati ca sa le incorporrati si puneti in forma de guguluf unsa foarte bine cu unt la temperatura camerei( ca sa va asigurati ca stratul de unt adera la forma si ramane pe pereti). Modelarea gugulufului mi-a creat probleme prima data, pentru ca l-am facut un sul pe care l-am pus in forma, incercand sa ii unesc capetele. Nu a fost prea grozav, pentru ca intr-o parte a crescut mai mult. Va sfatuiesc sa procedati ca la papanasii prajiti: faceti o bila, o aplatizati si in mijloc ii faceti o gaura pe care o largiti, ca sa puteti aseza guguluful ca un inel pus pe un suport.

Lasati sa dospeasca in forma inca 30 minute, apoi coaceti in cuptorul incins la 170 grade timp de cca 45 minute( faceti la 40 minute testul cu o tepusa subtire metalica sau de lemn, daca iese uscata - e gata.

lasati-l sa se racoreasca bine in forma, 15 minute, apoi il rasturnati cu grija pe un gratar, sa isi continue racirea. ca orice aluat dospit - nu s etaie decat atunci cand este racit bine.

Pofta buna!

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions