Acasă Reţete Mâncăruri Plachie de peste
Plachie de peste Imprimare Email
Scris de DrMan   

Recent am descoperit plachia de peste, auzisem despre acest preparat dar nu ma gandeam sa fie atat de gustos!

Initial am vazut reteta pe canalul lui Silviu Petrescu( aici) si am zis sa incerc. Aceasta a fost prima varianta pe care am preparat-o, cu macrou( scrumbie albastra). Minunata!

Apoi, pescaria de la care ma aprovizionez a adus niste merluciu premium, mare si frumos, cam la 900 g bucata. Am luat 3 bucati, sa gatesc imediat ceva, dar si sa pun la congelator. Stiind ca merluciul are oase mai putine decat macroul, am zis sa incerc tot plachie. Si pentru ca aveam mai mult kapia in frigider, am si copt pe plita 3 bucati sa le pun la plachie( imi place sa adaug si ardei copt la tocanite). In plus, am prajit pestele, nu l-am facut pe gratar ca in reteta lui Silviu Petrescu. Aceasta a iesit regina plachiilor!

Plachia poate fi preparata cu orice tip de peste, unii zic ca merge doar pestele de apa dulce, mie mi s-a parut nemaipomenit de buna si cu merluciu. Cred ca atunci cand folositi un peste cu oase mai multe( merluciul nu are practic oase, scoatem coloana si oasele atasate aripioarelor si ramane carne curata) ar trebui sa adaugati putin otet la sos, ca sa inmoaie oasele.

Ingrediente pentru 4-5 portii:

1 merluciu maricel( al meu a avut cam 1 kilogram, fara cap) curatat de solzi, coloana si sirul de oase atasat aripioarelor de pe burta si de pe spate

3 ardei kapia medii

150 ml suc de rosii mai gros( am avut de casa, preparat din rosii prunisoare, acestea fiind carnoase a iesit un suc gros)

4 cepe medii sau 3 cepe mai mari

3-4 ardei mai mici, copti( 5 bucati daca doriti sa faceti 5 portii de plachie), curatati de pielita, dar nu indepartati cotoarele

3 catei de usturoi( nu pun mult usturoi, imi place o aroma mai subtile de usturoi)

150 ml vin alb demisec( eu folosesc la preparate cu peste sau fructe de mare doar Traminerul de la Jidvei)

3-4 ardei copti( preferabil cate portii doriti sa fie servite)

sare, piper

1 ardei iute sau fulgi de ardei iute( facultativ)

3 linguri premix pentru patiserie "Dr. Man - slabesti mancand" pentru prajit pestele

ulei de rapita/masline pentru prajit pestele

jumatate de lamaie cu coaja netratata

Spuneam ca merluciul se potriveste perfect neavand oase. Am avut trunchi de merluciu. I-am taiat coada, l-am despicat pe burta pe toata lungimea, am scos coloana vertebrala. Apoi l-am dat in doua tot pe lungime, de-a lungul spatelui si am taiat cu cutitul fasiile de oase care corespundeau aripioarelor. Si mi-au ramas 2 bucati frumoase de file, lipsite de oase. Le-am taiat bucati de circa 5-6 cm, le-am dat prin premix pentru patiserie "Dr. Man-slabesti mancand" si le-am prajit in ulei de rapita, in tigaie. Nu se prajesc foarte mult, doar cat sa le facem o crusta usor aramie pe piele, se vor coace oricum si la cuptor. Le-am scos pe un platou si m-am apucat de sos.

Pentru ca nu am folosit baie de ulei la prajit, am strecurat uleiul in care am prajit pestele de depunerile din tigaie, apoi am pus acest ulei in tigaia pentru preparat sosul.

Am taiat ceapa julien, nu foarte fin, potrivit. Kapia i-am curatat de cotoare, apoi i-am taiat in fasii de circa 1-1,5 cm latime. Fasiile care au fost prea lungi le-am dat pe din doua. Ardeii copti i-am curatat de pielite si i-am lasat intregi, cu cotoare. Va trebuie tot atatia ardei copti cate portii doriti sa gatiti.

Usturoiul se curata si se toaca marunt cu cutitul.

Se pune ceapa cu putina sare la calit in uleiul folosit si la prajirea pestelui. Dupa cca 3 minute se adauga fasiile de ardei kapia si se calesc impreuna inca 3-4 minute. Adaugati apoi vinul, se continua fierberea( foc mediu, nu tare) inca 3 minute. Se adauga sucul de rosii si usturoiul, se drege de sare, se pune piper si eventul fulgi de ardei iute( sau rondele de ardei iute), se fierbe totul inca 2 minute. In final adaugati ardeii copti intregi si ii fierbeti in sos jumatate de minut.

Se aranjeaza vasul pentru copt( am folosit o tava de cermaica pentru budinci, plachie etc): puneti un strat subtire de legume cu sos, peste el bucatile de peste prajit, turnati si restul de sos cu legume. Decorati cu felii de lamaie subtiri si dati la cuptor pentru circa 30-35 minute.

Pofta buna!

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions