Acasă Întrebări Frecvente
Slăbeşti Mâncând - Întrebări Frecvente
Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări Imprimare Email
Scris de DrMan   

Răspunsuri noi, de la întrebarea nr. 41 la întrebarea nr.47.

Vă prezentăm o lista de întrebări frecvente şi răspunsuri pentru acestea. Vă rugăm parcurgeţi cu atenţie această listă înainte de a trimite o întrebare prin formularul de contact, este posibil ca să gasiţi deja aici răspunsul. Aceste întrebări au fost selectate pe baza mesajelor primite de la cititori şi ele vor fi completate, cu răspunsurile aferente, pe masura ce vom mai primi mesaje.

41. Întrebare: Am citit cartea dumneavoastră cu mare interes şi m-am hotărât să fac testul citotoxic pentru că mă confrunt cu o erupţie cutanată de mai mulţi ani. Puteţi să-mi recomandaţi, vă rog, un laborator unde să merg să-l fac?
R.: Testul Cytotoxic se poate face la Centrul Medical Aide Sante, Bucureşti, str. Elena Farago, nr. 49A (piaţa Crângaşi), sector 6.
Tel/Fax:  021-6370537
E-mail:    Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Web:         http://www.aide-sante.ro

 

42. Întrebare: Am verificat etichetele laptelui de soia din supermarket şi toate brand-urile conţin zahăr din trestie. Aveţi cunoştinţă de existenţa unui lapte de soia fără zahăr?

R.: Era pe piaţă un lapte de soia fără zahăr adăugat, de la Granovita.
Nu pot decat să vă sfătuiesc să căutaţi în continuare cu tenacitate.
Eu am dat search pe google, şi am găsit!
http://www.magazin-naturist.ro/bauturi/lapte-soia-natural,-fara-zahar,-1-litru--3353
http://www.pcfarm.ro/produs/110/

 

43. Întrebare: Am observat că în variantele de slăbit sunt enumerate o serie de legume(de exemplu la prânz) şi aş dori să ştiu dacă acestea sunt cu titlu explicativ şi trebuie să alegem doar una sau trebuie să le consumăm pe toate la aceeaşi masă pentru a ne asigura toate cele necesare?

R.: Nu trebuie sa le consumaţi pe toate, aşa cum de altfel precizez atât pe site
cât şi în carte prin fraza "Nu este nevoie să consumaţi toate legumele
permise la o masă, vă alegeţi din lista respectivă ce doriţi.".

 

44. Întrebare: Ce fel de brioşe dietetice sunt cele care conţin şi unt?

R.: Untul este considerat o grăsime de origine animală valoroasă, cu un raport optim între omega 3/omega 6 (fix 1:3, cum ar fi ideal), bogat în vitamine liposolubile (A, D şi în special  E) şi minerale, cu o digestibilitate extrem de mare şi, se pare, componentele untului au efect potential anticancerigen pentru cancerele de colon, stomac, sân sau piele!!! Se acceptă un consum moderat de 20 grame/zi, sunt autori care merg până la maxim 40 grame zilnic. Conform reţetei, o brioşă de dimensiune normală va conţine 10 grame unt, deci la 2 brioşe ne încadrăm, la 4 suntem la maxim. Asta referior la ideea de a nu face abuz de grăsimi saturate. În plus, chiar nu ne referim la a consuma brioşe zilnic, nu? În ceea ce priveşte riscul ca cele 2-4 brioşe să "îngroaşe" talia - atâta vreme cât consumăm grăsimile cu alimente cu indice scăzut (absolut toate componentele reţetei), nu depunem grăsimea din acel meniu.

 

45. Întrebare: urmez o cură de slăbire din cartea Dumneavoastră, la modelul 1 de meniu. Vă rog să-mi spuneţi dacă este obligatoriu să consumăm pâinea şi dacă putem folosi usturoiul pe pâinea prăjită.
 
R.: Puteţi consuma usturoi pe pâine prăjită. 
Nu este obligatoriu să consumati pâinea, însă ar fi sănătos. Vă aduce un aport de fibre, carbohidraţi "buni" şi vitamine din grupul B.
 
 
46. Întrebare: În etapa de slăbire varianta III de regim scrie că avem voie dimineaţa 1 felie mare de pâine(50-60 g), eu am facut nişte calcule şi din două pâini cumpărate (în una erau 15 felii, în alta erau 16 felii) cele 50-60 g reprezintă practic 3.5-4 felii de pâine. În etapa de diversificare scrie că avem voie să mâncăm mai multă pâine dar este specificat în carte la regimul dat exemplu: 1 felie de pâine dimineaţa şi una la prânz. Nu înţeleg cum mâncăm mai multă pâine în etapa de diversificare ţinând cont că avem 2 felii pe zi iar în cea de slăbire dimineaţa putem manca 3.5-4 felii?
 
R.: Aveţi voie în slăbire maxim 60 g pâine "slăbeşti mâncând". Am trecut şi gramajul
deoarece, în funcţie de producător, care face păinea de diverse dimensiuni -
aceasta poate însemna 3-4 felii (cum ziceţi) sau numai 1-2. Deci, în
diversificare puteţi merge până la 100 grame pâine, adică (probabil) 6-8
felii. Pâinea de casă are cam 50 g per felie, deci la slăbire puteam doar 1
felie şi la diversificare 2 felii. Concluzie - mergeţi pe gramaj - aveţi
voie dublu gramaj în diversificare.
 
47. Întrebare: În această vară am ţinut aşa: pentru prima oară după ce am aflat de slăbeşti mâncând respectiv în luna mai am început normal cu etapa de slabire regim  varianta III, 18 zile. Etapa de diversificare, plecând în concediu, nu am mai respectat-o, din păcate. Acelaşi lucru l-am repetat şi în luna august, în etapa de diversificare la fel- nu am mai putut ţine plecând iarăşi în concediu. Pentru a treia oară am reluat acum în luna septembrie şi vreau ca etapa de diversificare să o ţin ca la carte, pentru că nu mai plec în concediu. Întrebarea mea este: există posibilitatea să nu mai îşi facă "efectul" ţinând cont de "eşuările"de la inceputul verii? Ţin să menţionez că în primele două etape de slăbire am dat jos, nu ştiu la kg daca foarte mult, dar în cm cu siguranţă pentru că am observat la haine.

R.:Pot doar să vă spun că diversificarea face trecerea spre un regim de
întreţinere pe care spun şi susţin că îl veţi ţine tot restul vieţii. În
care, chiar şi în concediu, nu există "nu am putut să-l ţin"! Aaa, că mai
"dăm puţin, câteodată, dar câteodată, pe de lături" e altceva. Dar, nu am
plecat în concediu şi acum am şters din minte cum ar trebui să mă hrănesc.
Şi eu merg în concedii, în regim all inclusive, dar găsesc mereu ce să
mănânc fără să mă simt  frustrată: carne cu legume diverse, iau pâinea "Slăbeşti mâncând" după
mine, îmi iau chiar şi brioşe (se păstrează cel mai bine proaspete mai mult timp) ca să am
dulciuri, nu mănânc desertul şi imi iau ciocolate dietetice cu fructoză, mă
bucur de fructele puse la dispoziţie, consum doar vin şi şampanie şi nu alte
băuturi etc.
Nu m-am simţit o clipă frustrată!
Dar, într-o seară, mi-am făcut cheful şi am gustat o baclava...Sau, într-o
zi, am luat câţiva cartofi pai la fripturică...Însă, atât. Nici nu am simţit
nevoia de mai mult.
Dumneavoastră încă simţiţi că "ţin dietă", motiv pentru care probabil vă
tentează diverse.
Nu cred să fie o problemă eşuările, sper ca acum să începeţi schimbarea
definitivă a alimentaţiei Dumneavoastră. Pentru ca toate kilogramele duse să
rămână duse pentru totdeauna.

1. Întrebare: Unde găsesc produsele “Slăbeşti mâncând”  şi care este preţul lor?
R.: Primele produse din gama „Slăbeşti mâncând” vor apărea pe piaţă cel mai devreme la sfârşitul lunii noiembrie. Toate detaliile legate de aceste produse – preţuri, distribuitori, reţelele de magazine în care pot fi găsite etc. – vor fi anunţate în prealabil pe site-ul nostru.  

2. Întrebare: Ce produse fac parte din gama „Slăbeşti mâncând”?
R.: Pentru început vor fi comercializate făina pentru pâine, făina pentru patiserie şi pâinea. Ulterior vor apărea şi alte produse: paste făinoase, dulciuri, gemuri, îngheţată etc.

3. Întrebare: Până apar produsele pe piaţă, cu ce putem înlocui pâinea „Slăbeşti mâncând”?
R.: După cum vă puteţi da seama din tabelul cu indici glicemici mici pesmeţii tip Wassa 24% fibre reprezintă un înlocuitor ideal pentru acest tip de pâine. Din păcate nu se găsesc la noi decât pesmeţi Wassa 21% fibre. Aceştia reprezintă o alternativă acceptabilă atâta vreme cât nu îi asociaţi cu grăsimi (carne, ouă, unt, smântâna, caşcavaluri etc.).

4. Întrebare: Puteţi să-mi trimiteţi o dietă personalizată?
R.: Puteţi să vă personalizaţi dieta urmând 3 paşi simpli: a) în condiţiile în care suferiţi de afecţiuni care interzic consumul unor alimente veţi elimina din lista alimentelor permise pe cele interzise (de exemplu: în artrita gutoasă se interzice consumul alimentelor bogate în purine şi pacientul primeşte de la medicul specialist o listă a acestor alimente; evident că persoană în cauză le va elimina din lista mare a alimentelor permise de acest stil de viaţă); b) vă faceţi un test de intoleranţă alimentară (test Cytotoxic, se face în cadrul Centrului Medical Aide Sante, str. Elena Farago nr. 49A (piaţa Crângaşi), sector 6, Bucureşti, tel. 021 6370537) şi eliminaţi o perioda de timp alimentele la care s-a depistat că aveţi intoleranţe ascunse; c) în final vă alegeţi din exemplele de diete propuse pentru ciclurile de slăbire varianta la care aveţi o complianţă ridicată (o acceptaţi mai uşor).  

5. Întrebare: Recomandaţi ca un ciclu de slăbire să dureze minim 14 zile şi maxim 18 zile. Dar la cura de slăbire varianta 1 meniul este făcut doar pe 7 zile. Care este meniul după cele 7 zile?
R.: Din ziua 8 reluaţi meniul din ziua 1 (meniul este făcut pentru 7 zile şi veţi face 2 cicluri a câte 7 zile).

6. Întrebare: Recomandaţi ore fixe de masă?

R.: Nu. Recomand în schimb să se respecte cu stricteţe următoarele 3 reguli: a) mâncaţi de minim 3 ori pe zi, ideal ar fi 3 mese principale şi 1-2 gustări între mese; b) nu lăsaţi niciodată să treacă mai mult de 4 ore fără să vă alimentaţi (chiar dacă nu reuşiţi să vă aşezaţi la masă pentru că poate nu aveţi posibilitatea, ronţăiţi ceva – migdale, 1-2 mere, un sandvich cu pâine dietetică şi friptură etc.); c) păstraţi o pauză între mese de minim 2 ore (aici luăm în calcul şi gustările); luaţi cina cu minim 3 ore înainte de oră la care vă culcaţi (exemplu: dacă ştiţi că adormiţi în jurul orei 23:00, cel mai târziu la ora 20:00 puteţi cina).

7. Întrebare: Pot mânca fructe între mese?
R.: Da, din lista celor permise. Cel mai sigur este să consumăm fructe din categoria celor cu indice glicemic mic.

8. Întrebare: Sunt studentă şi orarul nu-mi permite să respect regula 3 mese principale şi 1-2 gustări între mese. Pot să servesc doar micul dejun şi cina. Cum să procedez cu masa de prânz?
R.: Cu ajutorul răspunsului de la întrebarea 6) veţi găsi soluţii şi la această problemă. În orice caz, să nu săriţi masa de prânz, chiar în condiţiile în care programul nu vă permite decât „pacheţelul”.

9. Întrebare: Pot să folosesc zaharină ca şi înlocuitor de zahăr?
R.: Înlocuitorii de zahăr reprezintă un subiect deocamdată extrem de controversat. În primul rând există păreri divergente în ceea ce priveşte subiectul îndulcitori sintetici (zaharină, aspartam, ciclamat etc.) versus înlocuitori de zahăr naturali (fructoză, xilitol). Îndulcitorii, fie că sunt naturali sau sintetici, se află într-o permanentă investigare şi reevaluare.
Personal agreez opinia Centrului de Nutriţie Optimă din Londra care recomandă ca înlocuitori de zahăr: xilitolul ca primă opţiune şi fructoza ca o a doua opţiune. Însă în ambele cazuri se recomandă un consum uzual de maxim 40 grame xilitol/zi şi respectiv maxim 25 grame fructoză/zi. Este vorba de consum uzual, nu vorbim aici de consumul unei bucăţi de tort sau de prăjitură o dată la săptămână.

10. Întrebare: Este adevărat că fructoza este mai periculoasă decât zahărul?
R.: Un alt subiect fierbinte. În primul rând există o confuzie creată de traducerea defectuoasă a termenului „fructose corn syrup” (care în realitate înseamnă zahăr extras din porumb) în fructoză (care este înlocuitor natural de zahăr şi îl găsim în farmacii şi magazine naturiste). Zahărul din porumb este incriminat în „epidemia” de obezitate şi diabet din SUA, nu fructoza care este o substanţă insulinoindependenta. În al doilea rând, se pare că fructoza are potenţial de 7 ori mai mare decât glucoza (zahărul) în declanşarea reacţiilor de glicozilare (care determină degenerarea celulei). Motiv pentru care se limitează consumul uzual la maxim 25 grame/zi. În final, rămâne la latitudinea fiecăruia să judece argumentele pro şi contra aduse de diverşi specialişti şi diverse studii. Cum spun mai sus, deocamdată mă declar adepta „taberei” Patrick Holford (Directorul Centrului de Nutriţie Optimă din Londra).

11. Întrebare: Câte kilograme voi slăbi în etapa de slăbire?
R.: Nimeni nu poate face o previziune exactă în ceea ce priveşte viteza de topire a depozitelor de grăsime ale unei persoane deoarece reacţia fiecăruia depinde de mai mulţi factori: vârstă, sex, prezenţa unor boli asociate (de exemplu hipotiroidism insuficient compensat), existenţa unor tratamente în curs (de exemplu tratament cu antidepresive), instalarea menopauzei la femei, existenţa în trecutul persoanei a nenumăratelor cure hipocalorice care au destabilizat metabolismul, existenţa intoleranţelor alimentare ascunse etc. În plus, cel mai evident semn de topire de masă grasă este scăderea circumferinţei abdominale. Grăsimea ocupă mult spaţiu şi este uşoară, spre deosebire de masă musculară care este grea şi redusă ca volum. Prin această dietă veţi topi DOAR grăsime, astfel că deşi pe cântar scăderea în greutate poate să nu vi se pară spectaculoasă, în centimetri veţi constata că evoluţia este extraordinară.

12. Întrebare: Nu sunt trecute cantităţi la meniurile din etapa de slăbire şi etapa de diversificare. Cât am voie să mănânc?
R.
: Acolo unde nu sunt trecute cantităţi – mâncaţi cât doriţi. Nu aveţi limitare cantitativă.

13. Întrebare: O prietenă a încercat acum puţin timp dieta cu indici glicemici, însă a renunţat după 1 săptămâna deoarece în loc să slăbească s-a îngrăşat în 7 zile 2 kilograme. Există acest risc?

R.: Acest risc există doar în cazul în care persoana în cauză are un trecut bogat în cure intens hipocalorice care au determinat scăderea drastică a arderilor organismului (cu alte cuvinte: persoana a făcut foamea la greu, corpul s-a obişnuit cu această situaţie şi pentru conservarea energiei a redus mult arderile). De aceea sunt citate în literatura medicală multe cazuri de persoane cu obezitate care în ciuda unui consum zilnic de 700 kcal/zi nu reuşesc nici măcar să se menţină (nu numai că nu slăbesc, continuă să ia în greutate!). În această situaţie este normal că o astfel de persoană să ia uşor în greutate într-o primă etapă (deoarece dieta cu indici glicemici nu limitează drastic aportul caloric), dar vestea bună este că în această perioadă organismul începe să se reobişnuiască cu un aport alimentar normal. După o scurtă perioadă de acomodare de 2-3 săptămâni situaţia se va stabiliza şi se corpul va începe să ardă grăsime.

14. Întrebare: Pot să ţin etapa de slăbire 1 lună?
R.: Nu. Sau dacă o faceţi vă asumaţi riscul de a vă deregla metabolismul. Vedeţi răspunsul de la întrebarea 13.

15. Întrebare: Sunt foarte grasă în partea de jos (şolduri şi coapse). Cum pot să slăbesc doar în această zonă ?
R.: În primul rând, nu există dietă specializată pe o anumită zonă a corpului (adică nu putem spune – mâncăm mere şi o să slăbim la faţă, cu pere dăm jos burtica etc.). În ceea ce priveşte problema Dumneavoastră, din păcate cel mai greu se slăbeşte în zona situată sub talie (abdomen inferior, şolduri, coapse). Celulele grase din această zonă sunt mai speciale, tendinţa lor în timpul dietelor este de a conserva cât mai mult grăsimea acumulată. Pentru această zonă ar fi indicate, pe lângă dietă, şi alte proceduri: sport, şedinţe de electrostimulare, şedinţe diverse de întreţinere corporală.

16. Întrebare: Am hipotiroidism şi urmez un tratament de susţinere a tiroidei.  Îmi va afecta slăbitul acest lucru?
R.: Dacă tratamentul pentru hipotiroidism este dozat corect, nu.

17. Întrebare: Soţul meu are diabet. Poate să urmeze acest regim?

R.: În cazul unui diabet de tip II insulinoindependent prima recomandare terapeutică este chiar trecerea pe regimul bazat pe utilizarea indicilor glicemici. Dacă soţul Dumneavoastră se află într-o asemenea situaţie este evident că medicul specialist diabetolog i-a recomandat deja un astfel de regim. În cazul diabetului insulinodependent regimul ţine cont şi de dozele de insulină administrate, motiv pentru care tot medicul specialist diabetolog este cel care decide alimentaţia pacientului.

18. Întrebare: Sunt însărcinată. Aş putea să ţin acest regim?

R.: Alimentaţia bazată pe utilizarea indicilor glicemici reprezintă în primul rând un stil de viaţă sănătos care poate fi adoptat de către oricine, indiferent că are sau nu are probleme cu greutatea în exces. Motiv pentru care recomand acest stil de viaţă atât viitoarelor mămici, cât şi mamelor care alăptează.

19. Întrebare: Sunt proaspătă mămică. Pot să ţin acest regim câtă vreme alăptez?
R.: Vedeţi răspunsul de la întrebarea 18.

20. Întrebare: Trebuie să slăbesc 35 kilograme. În cât timp voi obţine acest lucru?
R.: Vedeţi răspunsul de la întrebarea 11.

 

21. Întrebare: Am slăbit 4 kg în 16 zile dar nu am mai puţini cm în talie, sunt la fel. Mă simt mai bine, mai uşoară, dar e normal să am tot atâţia cm ???

R.: Ca să fiu cinstită: practic e imposibil să aveţi tot atâţia cm în talie. Explicaţia e simplă: dieta merge pe scăderea drastică a secreţiei de insulină care va duce la topirea -în primul rând- a depozitelor de pe abdomen.

Când apare situaţia pe care o menţionaţi: există posibilitatea să vă fi măsurat (la început şi la sfârşit) în zone uşor diferite (1 cm mai jos sau mai sus în zona abdomenului vă garantez că poate da valori eronate); vă măsuraţi iniţial un abdomen normal, poate nu balonat sau poate neinflamat de perioada ciclului (de exemplu) şi apoi vă măsuraţi când poate sunteţi uşor balonată sau sunteţi fie înainte de ciclu, fie la ovulaţie. Atât cântărirea cât şi măsurarea trebuie efectuate dimineaţa, pe nemâncate, preferabil după ce aţi avut primul scaun.

Ca să vă aduc un argument suplimentar: probleme întâmpină femeile cu conformaţie "amforă", care au talie subţire şi şolduri mari (care depun predominant pe şolduri şi coapse). Din păcate tot din talie topesc mai mult şi mai repede, e prima zonă unde începe topirea grăsimilor şi nu avem cum schimba această situaţie doar prin dietă.

 

22. Întrebare: ...am diabet,hepatită cronică. Ca urmare ţin un regim destul de sever. Mănânc fără grăsimi, o lingură de ulei de măsline pe zi, alimente cu indice glicemic mic. Pentru diabet nu iau nici un medicament.Ţin glicemia sub control cu regim. ŞI TOTUŞI SLĂBESC FOARTE GREU, APROAPE DELOC. Când am ţinut o cură de dezintoxicare am reuşit să slăbesc 15 kg. Şi de atunci caut măcar să mă menţin aşa. Deci, faptul că mănânc alimente cu indice glicemic mic nu-mi ajută la slăbit.

R.: Nu ştiu ce fel de cură de dezintoxicare aţi ţinut. Pot doar să vă spun că din câte ştiu astfel de cure sunt intens hipocalorice (poate Dumneavoastră aţi mers pe ceva mai blând) şi -în plus- conţin şi administrarea de laxative şi diuretice (obişnuit sub formă de ceaiuri). O dată terminată o astfel de cură este foarte greu să menţii rezultatele, metabolismul iese cam "tăvălit" din toată povestea. Fiind diabetică, regimul pe bază de indici glicemici este o condiţie esenţială pentru menţinerea sub control a glicemiei. Dumneavoastră aţi făcut diabet pentru că aveţi insulinorezistenţă. Aceasta se tratează în primul rând prin adoptarea regimului cu indici glicemici şi abia apoi (dacă este cazul) prin administrarea unui antidiabetic de tip biguanide care scade mai mult rezistenţa la insulină.

Dumneavoastră slăbiţi greu pentru că nu v-aţi reglat insulinorezistenţa !

Vă sfătuiesc să apelaţi la un specialist diabetolog şi să-i explicaţi situaţia, poate va fi cazul administrării unui antidiabetic pentru rezolvarea acestei probleme (insulinorezistenţa).

 

23. Întrebare: Vreau să vă spun că sunt foarte mulţumită de rezultat - am ţinut 14 zile metoda de slăbire 1, de o săptămână sunt în perioada de diversificare, dar de mâine începe postul şi eu sunt o persoană care respectă postul de mulţi ani. Din ce am citit produsele pe bază de soia sunt bune, deci pot să continui cu alimentaţia pe bază de soia? Aştept cu nerăbdare să apară pe piaţă făina d-voastră.Până acum mi-am făcut pâine cu făină integrală de grâu+secară după metoda Montignac (cred că este bine).

R.: Este foarte bine cum vă faceţi pâine, vă felicit că aţi înţeles sistemul. Puteţi înlocui produsele animale cu proteine vegetale (soia, fasole boabe, năut, linte).

 

24. Întrebare: Bună ziua ! Am o întrebare: legumele se pot consuma şi sub formă de murături (în saramură sau în oţet)?

R.: Da, atenţie ca murăturile să nu conţină zahăr (cele din comerţ au zahăr).

 

25. Întrebare: Am însă o întrebare, şi anume, dacă pot adăuga coffeta sau completa pudră la cafea. Nu pot bea altfel cafeaua şi nici nu funcţionez fără măcar o cafea pe zi.

R. : Nu ştiu ce conţine coffeta ! Dacă scrie pe etichetă zahăr, dextroză, amidon, glucoză, zer etc (deci alimente interzise) - nu e voie. De ce nu încercaţi smântână dulce  ?

 

26. Întrebare: Sunt importante felurile de carne consumate? De exemplu: într-o zi în regim avem la prânz pui la grill, putem să mâncăm vită/ curcan şi invers?

R.: Puteţi face înlocuirile de care întrebaţi.

 

27. Întrebare: Sucurile light (cola light) sunt permise?

R.: Preferabil ar fi să încercaţi să renunţaţi la aceste băuturi light. Măcar în perioada de slăbire, însă şi ulteriror limitaţi la maxim acest consum (îndulcitorii folosiţi la prepararea lor se pare că declanşează secreţii paradoxale de insulină, iar noi tocmai secreţia de insulină încercăm să o ţinem sub control).

 

28. Întrebare.: Vi se pare normal ca în 2 etape ale regimului varianta 2 să slăbesc 3 kg şi jumătate? Nu este cam mult pt 8 zile?!! Am ţinut foarte multe regimuri dar niciunul ca acesta, să mă ridic de la masă sătulă şi să slăbesc. Înainte, cu celelalte regimuri, răbdam de foame şi scăpam poate de 1-2 kg pe săptămână.

R.: Da, e normal. În primele zile ale unui regim care urmăreşte reglarea secreţiei de insulină se topesc rezervele de glicogen. Glicogenul este legat cu de 3 – 4 ori mai multă apă (adică la o parte glicogen se fixează în corp 3 – 4 părţi apă). Cred că din cele 3,5 kg cam 1,5 sunt reprezentate de glicogen + apă. În plus, este posibil ca din alimentele pe care le-aţi eliminat să fie unul sau mai multe la care să aveţi intoleranţă - alte sute de grame de apă eliminată. Cel mai sigur masa grasă topită de Dvs e în realitate la vreo 1,5 kg. Cam acesta va fi ritmul de slăbit pe săptămână, după ce se reglează ce scriu mai sus: 0,8 kg - maxim 1 kg/sapt. Este un ritm normal şi sănătos. În centimetri va fi mai spectaculos, masa grasă e uşoară dar ocupă mult spaţiu.

 

29. Întrebare: Caşcavalul tare din ziua a 4 de regim din varianta a doua poate fi înlocuit şi cu brânză de vacă tare,scursă foarte, foarte bine (şi normal dacă este tare, este şi sărată) ?

R.: Atâta vreme cât e scursă bine de zer e ok. Ştiţi că zerul conţine proteine insulinogene (cresc secreţia de insulină), iar noi suntem interesaţi de efectul invers - scăderea secreţiei de insulină.

 

30. Întrebare: am citit cele spuse de dumneavoastră pe site..citisem cu ceva vreme şi cartea lui Montignac cu privire la dietă...şi dieta pe care o propuneţi pare a fi copia fidelă a regimului cu pricina...spun pare pentru că văd anumite discordanţe..cum ar fi folosirea xylitol-ului...montignac îl include în categoria poliolilor...care dăunează pancreasului...vroiam să vă întreb dacă permisiunea dumnevoastra de a se consuma substanta cu pricina se datorează unui studiu individual? Şi dacă da, la ce rezultate aţi ajuns.

R.: Dieta pe care o propun pare copia fidelă a regimului Montignac din motive evidente pe care o să vi le explic în cele ce urmează. De altfel ceea ce vă voi explica apare şi pe site.

Montignac a fost primul care a avut ideea de a utiliza IG în alimentaţie pentru a combate obezitatea (la începutul anilor '80). Este deci un deschizător de drumuri. În plus, încă de la început a organizat impecabil informaţiile legate de utilizarea IG. În ultimii ani faptul că indicii reprezintă cea mai sigură şi sănătoasă metodă de a slăbi şi de a ţine sub control "epidemia" de diabet, obezitate, boli cardiovasculare a devenit din ce în ce mai mult o certitudine. Motiv pentru care internaţional au început să fie utilizaţi de diverse mari institute internaţionale (vedeţi câteva exemple la "Resurse" ).

Însă la ceea ce a propus Montignac nu s-au mai putut aduce îmbunătăţiri considerabile, spuneam că metoda este practic impecabilă. Atâta doar că se studiază continuu diverse aspecte şi evident că apar şi opinii contradictorii pe diverse teme - una din aceste teme fiind înlocuitorii de zahăr. Găsiţi mai multe detalii despre îndulcitori în răspunsurile de la întrebările 9 şi 10. În plus chiar şi Montignac a îmbunătăţit ceea publicase la început.

Concluzie: Ceea ce găsiţi pe site reprezintă metoda generală de utilizare a indicilor glicemici, nu este metoda mea personală !

 

31. Întrebare: Aş dori să mă loghez şi eu pe site dar nu pot. Unde trebuie să mă înscriu ?

R.: Dacă întâmpinaţi probleme de natură tehnică legate de site vă rugăm trimiteţi un email cu descrierea problemei la Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

 

32. Întrebare: Aş dori, dacă se poate, să ţineţi cont că din data de 15.11.2008 începe postul Crăciunului şi să veniţi cu ceva sfaturi, eventual cu o variantă pentru slăbit în post. Mă gândesc când şi dacă pot folosi produse pe bază de soia (lapte de soia,brânză de soia). Este greşit să mâncăm numai legume la care să adăugăm produse din soia?

R.: Nu e nevoie să contribui cu indicaţii speciale pentru post. Din păcate recomandarea e să folosim combinaţia carne-legume permise pentru a slăbi (această asociere produce o secreţie redusă de insulină şi crescută de glucagon). Este evident că puteţi înlocui carnea cu soia, însă vă recomand să ţineţi în perioada postului mai degrabă regimul de întreţinere. Reţete de post: fiecare poate să-şi adapteze singur orice reţetă, la "Reţete" încep rubrica respectivă chiar cu sfaturi în acest sens (adaptarea reţetelor la acest stil de viaţă). Odată priceput sistemul lucrurile devin foarte simple.

 

33. Întrebare: Sunt vegetariană total/vegană, deci nu consum nici un aliment de origine animală. Ori văd că regimul impune zilnic iaurt, ouă, carne, peşte, etc. E un regim numai pentru omnivori? Sau peste tot unde văd carne, etc pot înlocui cu soia, linte, năut, mazăre, avocado, etc?

R.: Voi fi foarte sinceră cu Dumneavoastră. În primul rând: da, puteţi înlocui carnea cu soia, linte, mazăre etc. Fiind vegetariană este evident că deja aveţi reţete variate de preparare a alimentelor conform acestui stil de viaţă.

Însă eu trebuie să-mi fac datoria şi să vă ofer informaţiile complete: conform nenumăratelor studii s-a constatat că cel mai bun control asupra secreţiei de insulină şi glucagon (urmărim reducerea insulinei şi creşterea secreţiei de glucagon) este obţinut prin consumarea combinaţiei proteină animală + legume cu indice glicemic mic. În plus, Patrick Holford (considerat unul din marii nutriţionişti ai lumii), mare susţinător al consumului de fructe şi legume, consideră că totuşi cel mai echilibrat regim trebuie să conţină: proteină vegetală + proteină animală + grăsimi esenţiale + legume, fructe. Ştiţi şi Dumneavoastră că se dau “lupte grele” între cei care susţin regimul vegetarian şi cei care nu. Există studii şi argumente şi de o parte şi de cealaltă. Personal mă poziţionez în tabăra celor care consideră regimul vegetarian total o extremă.

Însă nu doresc să vă influenţez, vă respect punctul de vedere şi alegerea vă aparţine. Patrick Holford face o concesie în acest sens: spune că până la urmă o variantă satisfăcătoare ar fi regimul ovo-lacto-vegetarian (dar nu încurajează consumul de lapte, recomandă să consumăm chefir, iaurt şi brânzeturi, în special brânzeturi de oaie sau de capră).

 

34. Întrebare: Vă întreb ce fel de faină e cea despre care vorbiţi? E cumva făină fără gluten?

R.: Nu, nu e făină fără gluten. Premixul conţine şi făină de grâu integrală şi orice făină de grâu are gluten.

 

35. Întrebare: Dacă ai hipotiroidism poţi să slăbeşti?

R.: Atâta vreme cât hipotiroidismul este compensat corespunzător cu medicaţie (probabil luaţi un preparat de suplimentare a funcţiei tiroidiene !) nu este absolut nici o problemă, puteţi slăbi.

 

36. Întrebare: Sunt o mare consumatoare de dulciuri şi în primele zile ale etapei de slăbire m-am simţit uşor slăbită. Simt că nu pot renunţa la dulciuri… Ce să fac ?

R.: Înainte de a începe un ciclu de slăbire vă recomand să vă acomodaţi cu acest stil de viaţă. Pentru aceasta începeţi cu regimul de întreţinere pe care să-l ţineţi minim 2 – 3 săptămâni, suficient pentru acomodarea organismului cu noua alimentaţie în care nu mai primeşte glucoză uşor de obţinut din zahăr şi amidon rafinat, ci trebuie să “lucreze” pentru această glucoză, să înlăture fibrele cerealelor, legumelor şi fructelor pentru a-şi obţine combustibilul. După perioada de acomodare puteţi începe apoi etapa de slăbire, urmând să respectaţi regulile stabilite fiecărei etape în parte.

 

37. Întrebare: Mă interesează dacă pot combina carnea cu alte alimente având un indice glicemic mic, gătind astfel diverse feluri de mâncare.

R.: Da, puteţi combina carnea cu orice aliment cu indice glicemic mic. Citiţi materialul de la "Întreţinere", veţi găsi regulile de combinare a alimentelor şi ponturi pentru gătit.

 

38. Întrebare: Eu lucrez în .... cu o renumită companie în domeniul de produse pentru slăbit, am slăbit în 4 luni 22 de kg. Dacă vrei să cunoşti această companie care anul acesta a deschis o filială în România contactează-mă pentru mai multe informaţii.

R.: Nu agreez prescrierea medicamentelor sau suplimentelor pentru slăbit. Sunt suplimente care pot fi recomandate, însă acestea nu sunt medicamente pentru slăbit - mai degrabă reprezintă un ajutor oferit alimentaţiei în efortul de a regla metabolismul glucidic şi lipidic. Mă refer la suplimentarea cu crom, acid hidroxicitric, adiponectina, glucomannan, acizi graşi esenţiali etc.

 

39. Întrebare: Laptele consumat de 2-3 ori pe zi poate duce la îngrăşare?

R.: Găsiţi răspunsul la secţiunea "Întreţinere" – capitolul “Excepţii de la regula numărul 4”. Din cauza proteinelor insulinogene din zer (cresc secreţia de insulină) laptele semidegresat sau integral îngraşă (cu atât mai mult consumat zilnic) . Cel mult e voie lapte degresat la o masă fără grăsimi (de exemplu: lapte degresat + fulgi integrali ). Sunt specialişti care combat consumul de lapte, sunt chiar specialişti care merg până acolo încât interzic consumul de lapte la copii !

 

40. Întrebare: Aş vrea să ştiu care este părerea Dumneavoastră despre produsele de post care se găsesc în comerţ la ora actuală. Le recomandaţi pentru dietă?

R.: În ceea ce priveşte produsele de post: citiţi cu atenţie eticheta şi nu cumpăraţi produse care au în ingrediente amidon, zahăr, glucoză, dextroză, maltoză, malţ, orez, faină de grâu albă etc.

 
Copyright © 2021 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions