Acasă Reţete Mâncăruri Sarmale traditionale( cu orez sau cu pasat)
Sarmale traditionale( cu orez sau cu pasat) Imprimare Email
Scris de DrMan   

M-am gandit sa va pun intr-un singur articol cum prepar eu cele doua tipuri de sarmale - cele cu orez si cele in care inlocuiesc orezul cu pasat( crupe de porumb).

Singura diferenta intre cele doua retete este ca la una pun orez basmati in proportie de 12% fata de cantitatea de carne( adica 120 g orez basmati la 1 kg carne tocata), la cealalta pun pasat in proportie de 30% fata de cantitatea de carne. Reteta cu orez am invatat-o de la mama, probabil ca la multi romani - e reteta familiei. Mama evident ca le prepara cu orez alb cu bob rotund, insa eu l-am inlocuit cu orez basmati integral, astfel ca sunt dietetice( conform principiilor utilizarii indicilor glicemici, orezul basmati "cere" putina insulina, prin urmare nu vom sintetiza si depune grasime dupa consumul a 3-4 sarmale, chiar daca preparatul

contine grasime animala).

Sarmalele cu crupe de porumb( cu pasat) am invatat sa le prepar de la osencele din Satu Mare, am stat un an in zona, imediat dupa terminarea liceului, pana sa intru la facultate. Sincer, ador sarmalele cu pasat, insa trebuie sa recunosc ca nu sunt dietetice datorita prezentei porumbului in compozitie. Prin urmare, le fac foarte rar, nu neaparat la fiecare sarbatoare mare...

Prepar sarmalele din 1 kg de carne, le invelesc in foi de vita murata( imi ies in jur de 60 de bucati) apoi fierb din ele cat doresc sa consum imediat dupa preparare, restul pun in pungulite( impreuna cu varza murata tocata fideluta) si le pun la congelator. Pun portii a cate 20-22 sarmale. Cand am pofta de sarmale, scot o pungulita, le las sa se decongeleze si apoi le pun la fiert la Slow Cooker( in vasul de la Slow atat imi intra, 20-maxim 22 sarmalute medii spre mici, pentru ca pun printre ele afumatura, plus varza tocata la fundul vasului si deasupra sarmalelor).

Nu amestec niciodata carnea de porc cu o carne mai slaba - fac sarrmalele traditionale romanesti, folosesc doar carne grasa de porc - fleica.

Crupele de porumb( pasatul) le-am cumparat onlne, eu am reusit sa gasesc Korkoto, care este fix acelasi lucru( nu va uitati ca ei au tradus pe pagina ca sunt paste din porumb, e vorba despre pasat).

Ingrediente:

1 kg carne de porc grasa( eu folosesc fleica)

2-3 cepe( cam 250 g ceapa uscata)

120 g orez basmati integral sau 300 g pasat( crupe de porumb)

100-150 g apa de pus in amestecul de carne

2-3 linguri ulei de rapita sau de samburi de struguri

2-3 verze murate( 3 daca sunt micute; folosesc intotdeauna varza murata de casa, e esential sa aveti o varza murata gustoasa, nu foarte sarata si nici prea acra)

piper proaspat macinat si boia de ardei dulce( cam 1 lingurata rasa din fiecare)

1 lingurita rasa de cimbru uscat

sare, pun in functie de cat de sarata e varza; daca varza murata vi se pare cam sarata( evident, o desarati cateva ore in apa), nu exagerati cu sarea; oricum, sarez dupa ochi, pana acum nu mi se pare ca am gresit la acest capitol

Pentru fiert, la vasul meu de la Slow Cooker( de capacitate medie), pun urmatoarele:

20-24 sarmale

Jumari

Gusa afumata, costite afumate, chiar si 2-3 bucati de carnati de casa afumati - dupa ochi, le aranjez printre sarmale; cel mai mult imi place sa pun afamuta in mijloc, de jur imprejurul ei cladesc randurile cu sarmale

2 foi de dafin

1 crenguta cu maciulie de marar uscat

2-3 crengute cimbru

50 g vin alb demisec de calitate - facultativ, eu pun intodeauna

150 ml suc de rosii( productie proprie, din rosiile mele din gradina) - la care am adaugat jumatate lingurita fructoza/ zahar de mesteacan; nu folosesc niciodata rosii/pasta de rosii/suc de rosii fara sa adaug putina fructoza sau zahar de mesteacan.

Daca fac sarmalele cu pasat: spal pasatul in 3-4 ape, pana ramane apa limpede, apoi il lasa 1 ora in apa calduta la inmuiat.

Daca le prepar cu orez - doar spal orezul in 2-3 ape.

Toc ceapa marunt. O pun la calit in ulei, cu un praf de sare. Dupa 2 minute adaug si orezul spalat/pasatul inmuiat, il calesc si pe acesta circa 3 minute, adaug 150 ml apa si las pe foc mic pana se evapora apa. Las sa se raceasca putin, sa nu fie foarte fierbinte, apoi pun amestecul peste carne si adaug sarea, piperul, boiaua dulce si cimbrul uscat. Amestec cu mainile compozitia, Adaug 100 ml apa, framant ca pe aluat, daca mi se pare ca nu am obtinut o compozitie suficient de pufoasa, mai adaug putina apa. Apa are rolul de a ajuta orezul/pasatul sa se hidrateze la fierbere, ca sa ramana sarmalele pufoase. Apoi pregatesc varza murata: o defoliez, aleg frunzele cele mai frumoase pentru impaturit, restul verzei o tai fideluta.

Impaturesc sarmalele( gasiti tehnici diverse pe net, cele care nu stiti cum se impacheteaza, e foarte simplu...). Eu le impaturesc obisnuit, cilindrice, le fac medii spre mici, de cca 5 cm lungime si un diametru de cca 2 cm.

Pentru fiert: pun in vas un strat de varza tocata fideluta; in centru pun putina afumatura si in jurul ei cladesc primele 2-3 randuri de sarmale; mai pun afumatura in mijloc si o inconjor cu sarmale; cand termin sarmalele, pun un strat de varza tocata, adaug foile de dafin, crengutele de marar uscat si de cimbru uscat, torn sucul de rosii, vinul si daul la fiert. Cand nu aveam Slow Cooker le dadeam la cuptor in oala de ceramica pentru sarmale, la 150 grade, timp de 7-8 ore. La Slow le fierb pe High timp de 6-7 ore. E simplu sa verificati daca sunt gata: inderpartati putin din stratul de varza tocata si desfaceti putin o sarma, gustati - trebuie sa fie totul foarte fraged. In plus, e si chestiune de gusturi - mie nu-mi plac cele in care foaia de varza e fost facuta fleasca prin fierbere prea indelungata, dar nici sa fie crocanta ca in mancarurile chinezesti la wok. Intotdeauna fac verificare pentru a vedea daca le mai las sau nu la foc.

Pofta buna!

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions