Chifle cu maia( cu ou) Imprimare
Scris de DrMan   

Aceasta e de fapt reteta de chifle pufoase pentru hamburger, doar ca am folosit maia in loc de drojdie. Am pus mai multa apa, deoarece folosesc maia Lievito Madre, care e cu 50% hidratare. Desi parea cam moale aluatul cand am inceput sa-l modelez in chifle, totusi nu as pune mai putina apa. Pentru ca au iesit incredibil de bune, au crescut frumos, si in inaltime, dar si in suprafata.

Ingrediente pentru 8 chifle:

450 g premix pentru paine "Dr. Man- slabesti mancand"

380 g apa + 20 g apa pentru adaugarea de sare

200 g maia Lievito Madre aproape de varful de crestere( dublata in volum)

1,5-2 lingurite sare

1 ou

3 linguri ulei( am pus 2 linguri ulei de masline extravirgin si 1 lingura de rapita rafinat)

Pentru un gust mai acrisor, ca de iaurt, maiaua trebuie sa fie dublata in volum si sa aiba un miros usor acidulat. Sunt care prefera acest gust. Altfel, folositi maiaua aproape de volumul dublu, sau, imediat cum l-a atins.

Amestecati premixul cu maiaua si cele 380 g apa, framantati ca sa omogenizati maiaua prin aluat si lasati 1 ora la 24-25 grade, cu vasul acoperit cu o punga (sau, casca de dus), nu in bataia soarelui( la semintuneric).

Dupa acest timp, amestecati intr-un vas sarea cu oul 20 g apa, puneti peste aluat si framantati bine, pana ce aluatul incepe sa se desprinda de vas. Eu l-am pus la KitchenAid. La finalul framantatului, puneti pe rand cele 3 linguri cu ulei, framantati sa incorporati bine uleiul.

Lasati la dospit in aceleasi conditii ca mai sus.

Dupa 1 ora, faceti cateva impaturiri cu intinderi de 3-4 ori de jur imprejurul castronului, apoi 2-3 plieri, asa cum le-am explicat in reteta de paine cu maia.

Lasati in continuare la dospit, inca 1-1,5 ore.

Dupa acest timp, rasturnati aluatul pe masa infainata, faceti un sul pe care il impartiti in 8 bucati. Din fiecare bucata modelati o chifla. Chiflele la puneti direct in tava de copt, acoperita cu hartie de copt. Acoperiti chiflele cu folie alimentara si mai lasati 40-60 minute la dospit( eu l-am lasat 30 minute si au iesit perfecte).

Inainte de a le baga la cuptor, le puteti unge cu galbenus diluat cu putina apa, sau cu niste premix amestecat cu apa( sa fie ca un aracet subtire) si le presarati cu diverse seminte.

Le-am copt pe nivelul 2 de jos, la 165 grade Celsius, circa 40-45 minute. In ultimele 5 minute am setat sa vina caldura doar de jos.