Acasă Reţete Mâncăruri Rata pe varza la cuptor
Rata pe varza la cuptor Imprimare Email
Scris de DrMan   

E un preparat din zona Olteniei, o minunatie! O rata pe varza gatita ca la carte e o adevarata simfonie a gusturilor, se spune ca e o mancare pe care nu iti vine sa o imparti cu nimeni :)))

Eu o prepar dupa reteta bunicii mele. Evident ca bunica mea nu avea cuptor electric sa ma invete gradele de temperatura pentru diferitele etape, dar am updatat si eu acele sfaturi primite in adolescenta mea si a iesit perfect.

Ingrediente:

o rata (preferabil de casa...) de 2-2,5 kg

1 varza murata

o varza proaspata

2 lingurite miere (facultativ)

zeama de la 1 lamaie

2 linguri pasta de rosii 9eu am bulion de casa, facut putin mai gros)

2-3 feliute de slanina afumata (facultativ)

boia dulce

piper negru

cimbru

4-5 foi de dafin

sare

Nu stiu daca asa se procedeaza obisnuit, dar bunica mea prepara o saramura cu o lingura rasa de sare la 1 litru de apa si tinea rata cateva ore bune (eu am tinut-o de seara pana dimineata). Carnea isi va trage sare cat are nevoie. Scoateti apoi rata, o zvantati bine cu un prosop de bucatarie uscat si o lasati juma de ora la temperatura camerei.

O ungeti pe toata suprafata cu zeama de lamaie, mai lasati 10 minute sa se zvante singura. O crestati pe spate si pe piept (doar pielea, nu si carnea). Va ungeti palmele bine cu ulei si o ungeti cu mainile - doar pt a crea o suprafata aderenta pt condimente, ea are suficienta grasime sa nu aiba nevoie de ulei suplimentar. O dati apoi cu piper negru si putina sare (oricum carnea si-a tras din saramura) in exterior si in interior.

O puneti intr-o tava fara absolut nimic, acoperiti cu un capac sau cu folie de aluminiu si o bagati in cuptorul incins la 210 grade timp de 15 minute. Dupa acest sfert de ora, scadeti temperatura la 170 grade si lasati rata sa se coaca fara sa umblati la ea timp de 100 minute.

Intre timp: tocati fideluta verzele; la caliti putin, cam 20 minute, cu putin ulei, boia, piper, putina sare, un bucgetel de cimbru, foi de dafin si pasta de tomate. Acum puneti si feliutele de slaninuta afumata, daca doriti (eu le folosesc intotdeauna).

Dupa cele 100 minute, scoateti tava, indepartati folia. Scoateti cu grija rata din tava, o puneti deoparte. Eliminati din tava zeama si grasimea scursa intr-un vas (veti avea nevoie sa completati putin pe parcursul coacerii), lasati doar vreo 2 linguri, adaugati varza si amestecati bine. Faceti apoi un pat pe care asezati rata, acoperiti cu folie si dati iar la cuptor pentru o 90 minute, tot la 170 grade. La cate o jumatate de ora umblati la tava sa vedeti daca mai trebuie sa completati putin cu grasimea scursa anterior. Aici ar fi o observatie: daca este rata din comert, aceasta etapa e suficient sa dureze o ora. Daca este rata de curte, lasati o ora jumatate, pasarile de curte sunt mai ferme la carne.

Dupa o ora scoateti tava, scoateti rata cu mare grija separat pe un platou, amestecati varza, faceti in mijloc un spatiu gol, puneti rata pe burta (stiu, pare complicat, dar merita :)))) ) si dati la cuptor cu tava descoperita pentru 15 minute. Ungeti spatele pasarii cu grasimea pastrata, cu o pensula, inainte de a introduce tava in cuptor. 

Dupa 15 minute, repetati operatia, acum puneti pasarea pe spate, cu pieptul in sus.

Dupa alte 15 minute, scoateti tava etc etc dar acum urmeaza alta pensulare, o faceti cu mierea amestecata cu o lingurita de zeama de lamaie si cresteti temperatura la 180 grade.

Dupa alte 15 minute, ultima manevra, de data aceasta pasarea e pusa cu pieptul in sus, pensulati cu mierea si mai dati pentru 15 minute, sa faca si pe partea din fata crusta.

Pare complicat, e migalos procesul....dar rezultatul e incredibil!

Sa aveti pofta!

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions