Ciorbă de fasole boabe cu afumătură |
Scris de Gabriela Man |
CIORBĂ DE FASOLE BOABE CU AFUMĂTURĂ (adaptare după Silvia Jurcovan, "Carte de bucate", ediţia 2002)
400 g - 500 g fasole boabe 1 ciolan afumat sau 500 g ceafă afumată 1 ceapă mare 2 linguri suc de roşii (fără zahăr) sare, boia, cimbru, mărar, foaie de dafin (opţional), 2-3 frunze de ţelină (opţional)
Alegeţi fasolea şi o lăsaţi în apă rece 8-10 ore (la înmuiat). Puneţi afumătura la fiert în apă rece; lăsaţi să dea 2-3 clocote, apoi aruncaţi apa în care a fiert. În aceeaşi oală puneţi la fiert, la foc mijlociu, în apă rece: fasolea, ceapa tăiată mărunt şi afumătura. Când carnea şi fasolea sunt fierte bine (în circa 2-3 ore) dregeţi ciorba cu sare, boia, suc de roşii, verdeţuri şi mai lăsaţi pe foc 15-20 minute. |