Supa crema de dovleac copt |
Scris de DrMan |
Ca sa fiu cinstita cu voi, am descoperit abia in aceasta toamna aroma extraordinara a dovleacului placintar copt si preparat sub diverse forme. In copilarie, mama si bunica foloseau dovleacul turcesc pentru placinte sau pentru coacere simpla, presarat cu putin zahar si scortisoara. Insa, placintarul mi se pare mult mai aromat decat dovleacul turcesc. Aceasta reteta am preluat-o si am adaptat-o de aici, se prepara rapid si rezultatul este o supa fina, delicata, incredibil de gustoasa. Din jumatate de placintar de cca 1 kg mi-au iesit 4 portii. Ingrediente: Jumatate de placintar de cca 1 kg - adica cca 500 g dovleac 1 ceapa medie 2 catei usturoi 40 g orez basmati 1 morcov micut 20 g unt 2 linguri ulei masline( sau rapita) 50 ml smanatana pentru gatit 20% grasime( facultativ, eu nu am folosit, sincer - nu cred ca este necesara) 1 litru apa fierbinte - sa o aveti pregatita, nu intra chiar toata cantitatea 1-2 lingurite tarhon uscat (nu e in reteta, dar va asigur ca supa devine un regal cu aroma de tarhon) sare dupa gust Spalati dovleacul, il taiati in jumatate si curatati interiorul de seminte. Puteti sa-l faceti supa pe tot( dublati cantitatile de mai sus), sau procedati ca mine: in tava mare a ragazului puneti pe o hartie de copt, careia i-ati ridicat putin marginile, jumatate de dovleac taiat bucati, pe o alta hartie de copt aranjata la fel, puneti celalata jumatate - fie felii presarate cu fructoza si scortisoara( pentru consum ca desert), fie lasati vreo 2 bucati simple pentru a prepara un hummus cu dovleac copt. Oricum - nu curatati coaja in nici una dintre variante. Dati tava la 200 grade Celsius pentru cca 30-40 minute( pana fac bucatile margini aramii-brune si furculita intra cu usurinta). Intre timp, tocati ceapa, usturoiul si morcovul. Nu e nevoie sa le tocati marunt, oricum veti blendui supa. Spalati orezul in 2 ape. Puneti la topit untul cu uleiul, in oala in care veti preparara supa. Cand untul s-a topit, adaugati ceapa, caliti foarte putin, cat sa se inmoaie, adaugati usturoiul, il inmuiati si pe el maxim 1 minut, apoi adaugati morcovul, il caliti putin. Adaugati si orezul spalat, caliti pana se evapora apa, apoi adaugati bucatile de dovleac si 500-600 ml apa fierbinte si lasati sa fiarba totul la foc mic, jumatate de ora. Luati oala de pe foc atunci cand orezul este fiert. Blenduiti, adaugati tarhonul si puneti din nou oala la foc mic, acum potriviti de sare si vedeti daca supa mai necesita apa fierbinte( ii potriviti consistenta dupa gustul Dvs). Mai fierbeti 5 minute, ca sa-si lase si tarhonul aroma. La final puteti adauga smantana, personal nu am considerat ca este nevoie, mi s-a parut perfecta asa simpla. O serviti cu crutoane de paine dietetica, puteti picura ulei de dovleac in momentul servirii. |