Supă de ceapă |
Scris de Gabriela Man |
SUPĂ DE CEAPĂ (adaptare după Jamie Oliver- "La masă cu Jamie", Editura Curtea Veche)
1 kg ceapă, curăţată şi tăiată felii 1 mână cimbru proaspăt 6 căţei de usturoi, curăţaţi şi tăiaţi felii subţiri 1 foaie de dafin ulei de măsline 1 cubuleţ de unt 1 - 1,5 litri supă (vită, pui sau legume) 100 g şvaiţer (sau alt caşcaval care se topeşte uşor) 4 felii medii de pâine "Slăbeşti mâncând"
Într-o tigaie antiaderentă cu fundul gros, prăjiţi la foc mic, în puţin ulei de măsline amestecat cu unt, toată ceapa împreună cu cimbrul, usturoiul şi foaia de dafin. Acoperiţi şi lăsaţi la foc mic circa 15 minute, având grijă să nu se rumenească şi amestecând din când în când pentru ca ceapa să nu se lipească de fundul tigăii. După cele 15 minute, scoateţi capacul, măriţi flacăra şi prăjiţi ceapa până capătă o nuanţă auriu-deschis.Astfel va căpăta dulceaţă şi aromă deosebită. Adăugaţi supa, micşoraţi flacăra şi fierbeţi la foc mic 20 minute. Condimentaţi cu sare şi piper. Turnaţi supa în boluri de ceramică rezistente la foc şi puneţi bolurile într-o tavă pentru cuptor. Puneţi o felie de pâine în fiecare bol, stropiţi cu puţin ulei de măsline pâinea şi aşezaţi deasupra câte o felie de şvaiţer (sau şvaiţer răzuit). Introduceţi tava în cuptor la foc mediu până când pâinea se prăjeşte uşor şi caşcavalul s-a topit. |