Acasă Reţete Reţete de bază Tăiţei de casă(cu ou si de post)
Tăiţei de casă(cu ou si de post) Imprimare Email
Scris de DrMan   

Va prezint cele doua retete de taitei pe care le folosesc eu: taitei cu ou sau taitei de post.

Se pot face si manual, dar si la masina de facut paste.

TĂIŢEI DE CASĂ CU OU

Va trec cantitatile pentru 1 ou de marime medie, va ies dintr-un ou 2 portii de taiteti de casa.

Reteta de baza:

1 ou

80 g premix pentru patiserie „Dr. Man - slăbeşti mâncând”
50 – 70 g premix pentru patiserie „Dr. Man - slăbeşti mâncând” – va fi folosită ca şi făină de lucru(framantare si modelare)
1 lingurita ulei de masline
Bateţi într-un castron oul întreg.
Puneti cele 80 g premix intr-un castron, faceti in mijloc o adancitura si puneti oul plus uleiul. Le amestecati cu premixul, apoi rasturnati pe blatul de lucru infainat bine si incepeti sa incorporati din premixul pregatit pentru framantare. Framantati continuu, adaugand mereu premix, pana obtineti un aluat ferm, ca o plastilina mai rigida.

Daca nu aveti masina manuala de facut paste fainoase, va vor intra la aceasta etapa circa 30-40 g premix. Ce va ramane, veti folosi la pudrat foile cand intindeti aluatul in foaie subtire.

Pentru masina manuala va trebui sa faceti un aluat mai ferm si sa pudrati foarte bine foile cand le treceti printre cilindrii de intins, altfel riscati sa vi se lipeasca aluatul de acestia.

Lasati aluatul sa se odihneasca 30-40 minute, acoperit cu un castron de sticla sau invelit in folie.

Faceţi un sul pe care îl tăiaţi în 4 bucăţi.
Întindeţi fiecare bucată în foaie subţire (presăraţi mereu premix ca să nu se prindă de masă) şi lăsaţi-o la uscat pe o faţă de masă curată; în timp ce întindeţi o bucată din sul, restul bucăţilor le lăsaţi acoperite cu folie alimentară (ca să nu se usuce).
Tăiaţi tăiţeii cât doriţi de laţi şi lăsaţi-i la uscat, sau ii puteti congela. Va sfatuiesc sa mergeti pe varianta congelarii cat sunt proaspeti, ies mult mai frumos cand ii veti prepara( isi pastreaza o culoare frumoasa).

Se fierb in apa cu sare si putin ulei de masline, 7-8 minute din momentul in care au inceput sa fiarba.

TAITEI COLORATI (CU OU)

Pentru culoare galben-portocalie: fierbeti 50 g bucati de cartof dulce; cand sunt fierte, le pasati cu 1 ou(lasati putin sa se raceasca, daca sunt prea fierbinti riscati sa se coaguleze oul). Apoi puneti acest piure cu 1 lingurita de turmeric si 1 lingurita de ulei peste 80 g premix si continuati ca mai sus.

Pentru culoare verde: 50 g patrunjel fiert 1 minut( doar frunzele si coditele foarte fragede de la baza frunzulitelor), pasati cu 1 ou si continuati ca la taiteii galbeni(evident, in acest caz, fara turmeric). Puteti da culoare verde si cu spanac (aceleasi cantitati) sau busuioc. E important sa stoarceti bine frunzele de apa in care au fiert.

Pentru culoare rosie: folositi 50 g pasta de tomate, 1 ou, 1 lingurita ulei masline, 80 g premix pentru patiserie si inca 60-70 g premix patiserie pentru framantat si modelat (deci, ca in fiecare caz prezentat mai sus).

TAITEI DE CASA DE POST

100 g premix pentru patiserie

80 ml apa usor calduta

1 lingurIta ulei de masline

2 lingurite rase faina de chia(seminte de chia date prin rasnita de cafea)

Inca cca 50-70 g premix pentru patiserie pentru framantat aluatul

Amestecati apa cu faina de chia si lasati 10-15 minute, pana se formeaza acel mucilagiu specific.

Puneti cele 100 g premix intr-un vas, faceti o adancituta unde turnati apa cu mucilagiu si uleiul, amestecati sa se incorporeze bine, apoi rasturnati pe masa de lucru si framantati, incorporand continuu premix (ca la reteta de taiteti cu ou, trebuie sa va iasa un aluat ca o plastilina ferma).

Lasati sa se odihneasca 30-40 minute acoperit cu un castron de sticla sau intr-o punga.

Impartiti in 4 si procedati in continuare ca la taiteii de casa cu ou.

TAITEI COLORATI (DE POST)

Pentru culoare galben-portocalie: pasati 50 g cartof dulce fiert cu 60 ml apa usor calduta, apoi amestecati cu 2 lingurite rase de faina de chia si 1 lingurita turmeric si lasati 10-15 minute sa se formeze mucilagiu. Dupa cele 10-15 minute procedati ca la reteta anterioara de taiteti de post (amestecati in 100 g premix, impreuna cu 1 lingurita ulei, apoi framantati etc).

Pentru culoare rosie: 50 g pasta de tomate + 60 ml apa calduta + 2 lingurite rase faina de chia; apoi 100 g premix si 1 lingurita ulei; inca 50 g premix pentru framantat.

Pentru culoare verde: 50 g patrunjel fiert + 60 ml din apa in care a fiert + 2 lingurite rase faina de chia etc etc.

Taiteii fara ou se fierb 5 minute din momentul in care au inceput sa clocoteasca.

Pofta buna!

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions