Acasă Reţete Reţete de bază Tăieţei de casă

 

 

 

"Slăbeşti mâncând.
Cum să scapi de kilogramele în plus şi să mănânci după pofta inimii"


Cartea poate fi gasita in librarii sau comandata online pe website-ul editurii Polirom.
De dr. Gabriela Man

 


 
Slabesti Mancand
Tăieţei de casă Imprimare Email
Scris de DrMan   

Va prezint cele doua retete de taitei pe care le folosesc eu: taitei cu ou sau taitei de post.

Se pot face si manual, dar si la masina de facut paste.

Valabil pentru ambele retete, cum procedez eu ca sa economisesc timp: dupa ce se odihneste aluatul, il tai in portiuni mai mici; apoi intind fiecare portiune foaie subtire, o infainez bine si pe o parte si pe cealalta, o fac rulou si o tai feliute (groase in functie de cat doresc sa fie taiteii de lati); apoi acopar cu faina feliile obtinute si incep sa le "vantur" usor, le rasfir cu degetele - faina va desprinde acelel felii in taitei :) .

 

TĂIEŢEI DE CASĂ CU OU

5 ouă cu un total de 260 g (cântăriţi ouăle întregi, înainte de a le sparge)

330 g făină pentru patiserie „Slăbeşti mâncând”
30 – 40 g făină pentru patiserie „Slăbeşti mâncând” – va fi folosită ca şi făină de lucru

Bateţi într-un castron ouăle întregi.
Adăugaţi făina (treptat) şi amestecaţi cu o lingură până când aluatul devine atât de vârtos încât îl puteţi pune pe masă.
Frământaţi aluatul pe masă încorporând treptat restul de făină (până ajungeţi la cele 330 g); trebuie să obţineţi un aluat care să nu se mai lipească de masă şi de mâini (în timp ce îl frământaţi).

Lasati aluatul sa se odihneasca 30-40 minute, acoperit cu un castron de sticla sau invelit in folie.
Faceţi un sul pe care îl tăiaţi în 5 bucăţi.
Întindeţi fiecare bucată în foaie subţire (presăraţi mereu făină să nu se prindă de masă) şi lăsaţi-o la uscat pe o faţă de masă curată; în timp ce întindeţi o bucată din sul, restul bucăţilor le lăsaţi acoperite cu folie alimentară (ca să nu se usuce).
Tăiaţi tăieţeii cât doriţi de laţi şi lăsaţi-i la uscat (în general până a doua zi).
Se păstrează în cutie de carton, la loc rece şi uscat.

Sau, mai simplu, e prefer asa: ii pun la congelat proapseti pe tavite, in congelator. Cand sunt congelati, ii bag in pungi. Cand ii preparati, ii aruncati congelati in apa clocotita (cu sare).
Aluatul se pretează şi la maşina de făcut tăiţei. Se folosesc aceleaşi cantităţi.
Puteţi folosi oricâte ouă doriţi, puneţi făina egal cu 1,2 – 1,3 ori cantitatea de ouă.

 

TAITEI DE CASA DE POST

 

100 g premix pentru patiserie

80 ml apa la temperatura camerei

1 lingura ulei de masline sau de rapita

Inca cca 50-70 g premix pentru patiserie pentru framantat aluatul

 

Amestecati faina cu uleiul cu degetele, apoi adaugati apa putin cate putin. 

Framantati pe masa adaugand apoi restul de faina pana cand aluatul nu mai inghite faina. Lasati sa se odihneasca 30-40 minute acoperit cu un castron de sticla - pana abureste castronul.

Impartiti in 3, intindeti foi de aluat si taiati forme de taitei. Ii puteti usca si pastra in cutii de carton, sau ii puteti congela proapseti (cand ii fierbeti ii aruncati congelati in apa clocotita cu sare).

 

 
Copyright © 2017 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions