Acasă Reţete Reţete de bază Pâine
Pâine Imprimare Email
Scris de Gabriela Man   

 

PÂINE DIN PREMIX « SLĂBEŞTI MÂNCÂND »500g premix pentru pâine „Slăbeşti Mâncând”

1 cub drojdie proaspătă (25 g) sau 1 plic drojdie uscată activă (la maşina de pâine se pune drojdie uscată activă)

1 – 1,5 linguriţă sare

 

1 linguriţă fructoză (facultativ)

400 ml apă călduţă

0,5 linguriţă oţet

Amestec de seminţe (facultativ), oricare din variantele de mai jos, singure sau în amestec (dacă puneţi amestec de seminţe folosiţi 0,5 linguriţă din fiecare) :

1 linguriţă seminţe de în

1 linguriţă seminţe de cânepă

1 linguriţă seminţe de floarea soarelui

1 linguriţă seminţe de dovleac

seminţe de susan – facultativ, pentru pus pe pâine

 

Pentru maşina de pâine

Puneţi apă, fructoză, drojdia, oţetul, sărea şi premixul (în această ordine). Puneţi pe programul de pâine integrală (de obicei programul 5) sau programul de pâine franţuzească (de obicei programul 3). Atenţie: în funcţie de marca maşinii de făcut pâine, este posibil să mai reduceţi puţin cantitatea de apă. Faceţi un prim test cu reţetă de mai sus, nemodificată.

 

Pentru frământat manual şi coacere la cuptor

Turnaţi amestecul de faină într-un castron de 3 litri.

Faceţi maiaua: separat puneţi într-o cană drojdia şi 1-2 linguri apă călduţă (din totalul de apă); dizolvaţi drojdia şi apoi adăugaţi 1-2 linguri premix din cantitatea pregătită în castron; amestecaţi bine (să nu fie cocoloaşe). Lăsaţi să crească 15 minute la cald şi acoperit.

Între timp amestecaţi premixul pregătit cu fructoză, sare, seminţele pregătite.

După ce maiaua a crescut o adăugaţi peste premix, apoi adăugaţi oţetul şi apă călduţă pregătită şi frământaţi puţin cu mâna până se omogenizează toate.

Puteţi continua frământarea manuală până se desprinde aluatul de pereţii vasului(15-20 minute) sau – recomandat – frământaţi 7-8 minute cu mixerul la care aţi ataşat paletele pentru aluat(vă trebuie un mixer de minim 250 Watti putere).

Acoperiţi cu folie alimentară şi lăsaţi la crescut la cald 25-30 minute minute.

Răsturnaţi aluatul pe masa tapetată cu făină, daţi formă de pâine; o puneţi în forma unsă cu ulei şi tapetată cu făină (sau tapetată simplu cu hârtie de copt). Lăsaţi la crescut la cald încă 30 minute. Este potrivită o formă de cozonac de 25 cm lungime.

Sfat: Faceţi două pâini mai mici din cantitatea de mai sus, porţiile mai mici se coc mai bine.

Încălziţi cuptorul la 180 grade Celsius.

Coaceţi timp de 45-50 minute, pe nivelul cel mai de jos.

 

Cum procedez eu pentru a economisi timp: fac porţie dublă de aluat (din 1 kilogram premix). Îl împart în 4 franzele şi le coc. După ce s-au răcit, o franzelă o las pentru consum şi celelalte trei la pun la congelator. Când le dezgheţ sunt ca şi proaspete.

 

Chifle: se fac din acelaşi aluat. Îl împărţiţi în bucăţi mai mici, le daţi formă rotundă; le ungeţi cu apă călduţă (cu o pensulă de bucătărie) şi le presarati cu mac, susan.

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions