Acasă Reţete Reţete de bază Paine pufoasa cu seminte, la tava de cozonac
Paine pufoasa cu seminte, la tava de cozonac Imprimare Email
Scris de DrMan   

Pana la aceasta reteta, nu mi-a iesit niciodata painea coapta in tava de cozonac. Si chiar am incercat de multe ori, ca sa obtin felii mari ce pot fi folosite la sanviciuri, de exemplu. In special sanviciurile calde, am un toaster special pe care nu il puteam folosi deoarece nu aveam feliile de paine potrivit de mari.

Am folosit reteta de aluat de la Chiflele de post fara framantare, dar am framantat aluatul la robot. El poate fi framantat cu usurinta si cu paletele spirala ale unui mixer de minim 400 wati putere, pentru ca este un aluat moale.

Eu am folosit o tavita de cozonac cu dimensiunile la baza de 18 x 9 cm, insa va recomand o tava o idee mai mare, un 20-21 x 11-12 cm ar fi perfecta. Insa, daca aveti tavi mai mici ca ale mele sau o tava prea mare( peste dimensiunea recomandata), puteti face 1,5 portie - faceti doua paini in tavitele mai mici sau o paine in tava prea mare. La 1,5 portie aluat veti folosi 7 g drojdie uscata si 1,5 din masura de 1/4 lingurita, cu xantan.

Ingrediente pentru o paine:

375 g premix pentru paine "Dr. Man - slabesti mancand"

1/4 lingurita xantan( facultativ, dar eu il folosesc la toate aluaturile dospite, imbunatateste mult calitatile aluatului)

310 g apa calduta, ca sa putem activa drojdia

4-5 grame drojdie uscata( eu prefer Pakmaya)

1 lingurita otet de 5 grade( de mere, de gutui, de visine, de rodie cum am avut eu)

1 lingurita fructoza( nu se foloseste un alt inlocuitor de zahar pentru ca scade puterea drojdiei, eventual puteti folosi miere, mierea are enzime si poate ajuta drojdia)

1 - 1,5 lingurita sare de mare

30 g ulei( grame, da; am folosit amestec de ulei de masline cu ulei de rapita)

2-3 linguri mix de seminte( am pus 2 linguri jumatate si a iesit painea perfect)

Cantariti premixul intr-un vas. Puneti intr-un bol micut drojdia, fructoza si 2-3 lingurite din premixul cantarit, plus cateva linguri de apa din cele 310 g pregatite si amestecati sa obtineti o compozitie ca o smantana mai subtire. Lasati un 5 minute ca sa se activeze drojdia, sa devina spumoasa compozitia din bol. Cat se activeaza drojdia, puneti xantanul peste premixul ramas in vas, amestecati cu un tel cca 1 minut, e o modalitate de a afana premixul fara sa-l dati prin sita( pentru ca nu-l puteti da prin sita, ar ramane taratele in sita :)). Pregatiti-va si restul ingredientelor.

Faceti o adancitura in premix si adaugati in ea drojdia activata, o parte din apa, uleiul, otetul si amestecati cu o paleta de patiserie; Adaugati sarea, restul de apa si omogenizati totul cu paleta de patiserie. Apoi framantati 10 minute cu paletele spirala ale unui mixer sau la robot. Cred ca aluatul ar merge framantat si la masina de paine... In ultimele 2 minute adaugati semintele, eu la adaug ca atare, nu le hidratez.

Dupa acest timp, adunati cu paleta de patiserie aluatul intr-o bila mai compacta si rasturnati-l intr-un vas pe care l-ati uns pana sus cu ulei. Acoperiti vasul si dati 30 minute la dospit( eu folosesc casti de dus de unica folosinta pentru a acoperi vasele in care imi dospesc aluaturi).

Dupa 30 minute, faceti cateva impachetari de jur-imprejurul aluatului: bag mana dedesubt, prind fasie de aluat si o aduc spre mijlocul suprafetei aluatului si tot asa din aproape in aproape, dau ocol vasului de vreo 2-3 ori; se formeaza o bila destul de compacta, pe care o rastorn in vas, o aduc cu partea de jos la suprafata. Mai las la dospit inca 30 minute.

Dupa ce a dospit si a doua oara, rastorn aluatul pe masa foarte putin unsa cu ulei( unsa cu mana). Impart aluatul in doua si fac cate o bila din ambele bucati. Intind fiecare bila cu sucitorul, o fac fasie dreptungiulara( las grosimea aluatului de circa 3-4 mm), apoi rulez fasia. Imi iese un rulou, il sigilez la capete si zona unde se inchide ruloul, il rulez putin cu mainile ca sa-l lungesc putin. Apoi impletesc cele doua rulouri rezultate ca la cozonac si pun painea in tava de cozonac in care am pus hartie de copt. Acopar tava cu o casca de dus de unica folosinta( o puteti baga intr-o punga de plastic) si las la dospire 30 minute.

Aveti doua modalitati de coacere, prima varianta este cea recomandata de Chef Tomescu, a doua varianta am testat-o eu si painea se coace impecabil( parca o idee mai bine decat varianta cu cratita de apa). Incercati-le pe amandoua si vedeti cum va place mai mult.

1. Dupa ce am pus painea in tava( unde trebuie sa dospeasca 30 minute), pun in cuptor un vas termorezistent cu apa fierbinte si pornesc cuptorul la 180 grade, caldura setata de sus-jos. Folosesc un vas de inaltime mai mica, deoarece pun gratarul de coacere pe primul nivel de jos al cuptorul.

Cand au trecut cele 30 minte de dospire in tava, ung painea cu apa si o presar cu seminte. O bag la cuptor pentru 42-45 minute, la minutul 35 scot vasul cu apa. Eu las painea pana la 45 de minute. Daca ati scos-o mai repede de 45 de minute, poate vi s-a parut ca e prea rumenita pe suprafata si vedeti ca pe baza este prea deschisa la culoare, nu-i problema - o mai bagati la cuptor pe un gratar mai micut pe care il puneti pe gratarul de coacere si o rumeniti inca vreo 3-5 minute.

2. Nu folosesc cratita cu apa. Incalzesc cuptorul la 160 grade, caldura de sus-jos fara ventilatie, gratarul pus pe primul nivel de jos. Coc painea la 160 grade 35 minute, apoi cresc la 175 grade si o mai las cca 15 minute. Cresc temperatura in momentul in care vad ca pe suprafata painii au aparut usoare pete de rumenire, ceea ce la mine se intampla la minutul 35-36.

Painea nu se taie cat este calda, oricat de mult v-ar tenta! O lasati cateva ore bune ca sa se raceasca total, inainte de a o felia sau a rupe din ea.

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions