Acasă Reţete Reţete de bază Sirop de soc
Sirop de soc Imprimare Email
Scris de DrMan   

Cred ca nu exista persoane carora sa nu le placa socata! Insa, perioada de inflorire a socului dureaza putin, asa ca mi-a placut ideea de sirop - cand voi dori sa beau vara un pahar de socata aromata sa imi pot prepara cu putin sirop.

Am gasit pe net sirop de soc preparat la rece, sticlele se pot pastra in frogoder, dar si preparat prin fierbere. Am incercat reteta cu fierbere, mie nu mi-a placut cum a iesit - parca si-a schimbat aroma, nu a fost acelasi lucru ca la socata. Varianta la rece are dezevantajul ca trebuie sa tinem sticlele in frigider...

Intr-un final am mers pe o combinatie intre cele doua metode si am ales ca si conservare congelarea. Voi explica mai jos. Am oparit florile de soc in apa de preparare a siropului, pentru a le steriliza.

Ingrediente:

300 g flori de soc

2 litri de apa plata

1 borcan de miere de 800 ml( eu am avut poliflora)

2 lamai bio

Deci, am pus pe litrul de apa 150 g flori de soc, 1 lamaie si 400 ml miere.

Pentru inceput, am spalat bine lamaile in apa fierbinte, le-am frecat si cu un buretel pe care il inmuiam in bicarbonat de sodiu. Le-am lasat sa se zvante, apoi le-am decojit cu u  curatator de legume - pentru a coji doar partea galbena, fara cea alba. Apoi le-am stors.

Am curatat florile de soc de coditele mai groase, cu o foarfeca de bucatarie. Nu spal florile de soc!

Am pus apa pe foc si cand a dat in clocot am pus coaja de lamaie, am lasat-o sa fiarba la foc mic 3-4 minute, apoi am oprit focul.

Am florile de soc in apa, pentru a le opari putin, le-am amestecat putin cu o lingura. Am pus capacul pe cratita cu toate acestea si am lasat apa sa ajunga aproape suportabila la deget - cam ca un ceai mai cald. Am pus zeama de lamaie si mierea, am omogenizat si am lasat sa ajunga compozitia la temperatura camerei.

Dupa ce a ajuns la temperatura camerei, se lasa la frigider pentru 5-6 zile, sa traga lichidul aroma socului. Apoi, se filtreaza o data printr-o sita, se storc bine si florile de soc( pentru ca pastreaza in ele licoare aromata). Apoi am mai strecurat o data printr-o sita in care am pus tifon impaturit in 4 - eu nu spal florile de soc, pentru a nu pierde polenul de aceea le-am oparit in prima etapa, iar acum strecor si lichidul, ca sa se elimine foarte bine eventualele impuritati.

Am pus siropul cu o palnie in pungi pentru gheata si in niste tavite de facut cuburi de gheata( am cumparat de la Pepco unele minunate, cu silicon moale pe baza, se poate scoate cubul cu usurinta). Dupa ce siropul din tavite a inghetat si el, am scos cuburile si le-am pus in pungi pentru congelator. Am pastrat si la frigider si o sticluta de 250 ml cu sirop, pentru urmatoarea perioada.

Eu am pus la congelator si 3 pungulite cu cate 300 g floare de soc, ca sa mai prepar si prin toamna alte serii de sirop. Nu stiu cum se va comporta, e prima data cand procedez asa, insa cred ca nu se pierde aroma( calitatile nutritionale clar nu le pierde prin congelare.

 
Copyright © 2025 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions