Acasă Reţete Reţete de bază Crema cu ciocolata alba si mascarpone, simpla sau cu fistic
Crema cu ciocolata alba si mascarpone, simpla sau cu fistic Imprimare Email
Scris de DrMan   

Crema aceasta este spectaculoasa! Imi place ca dilueaza din dulceata excesiva a ciocolatei albe si se face relativ usor, trebuie doar sa urmati niste etape care au rolul de a impiedica 'branzirea" cremei.

M-am inspirat de aici, insa am modificat mult cantitatile, practic nu mai sunt deloc aceleasi proportii. Plus, nu am pus indulcitor in frisca pusa la fiert, consider ca ciocolata alba dietetica este suficient de dulce pentru a indulci toata cantitatea de crema rezultata. Daca veti considera ca nu este suficient de dulce, puteti pune la ultima etapa, cand o bateti spuma, putin inlocuitor de zahar pudra si veti retine pentru urmatoarea preparare sa puneti niste inlocuitor de zahar in smantana pusa la incins.

Crema de baza, alba, aromatizata doar cu vanilie:

280 g smantana pentru frisca 35% grasime

150 g ciocolata alba dietetica rupta bucatele mici( am folosit Sweeteria pastile de ciocolata alba)

250 g mascarpone

un praf de sare( ca sa potenteze aromele)

1 lingurita aroma naturala de vanilie

1-1,5 lingurita zeama de lamaie( facultativ)

Puneti la incins 150 g smantana pentru frisca, restul de 150 g o tineti la frigider. Cand smantana se apropie de pucntul de fierbere, veti vedea ca face pe margine mici bule, o luati de pe foc si o turnati peste ciocolata rupta bucatele. Lasati 3 minute fara sa amestecati in ciocolata, ca sa se topeasca bine. Apoi amestecati cu o spatula, omogenizati bine. Daca mai este nevoie( desi nu ar trebui sa fie), mai puteti pune putin pe bain marin - toata ciocolata trebuie sa fie topita bine.

Puneti apoi peste acest amestec cele 150 g smantana pentru frisca pe care ati tinut-o la frigider, omogenizati putin cu spatula. Puneti si mascarponele, sarea si vanilia si omogenizati cateva secunde cu blenderul vertical, cat sa apara cateva bule. Mai amestecati si cu spatula, ca sa fie totul omogenizat.

Acoperiti cu folie in contact( adica peste suprafata cremei) si dati la frigider ca sa sa raceasca foarte bine, minim 8 ore. Dupa acest timp, o scoateti si o mixati pana devine spumoasa. La aceasta etapa eu adaug si 1 - maxim 1,5 lingurita zeama de lamaie, ajuta la stabilizarea consistentei. Zeama de lamaie se adauga cate putin, picurata, cand vedeti ca incepe sa capete crema tinuta. Mai si gustati, sa pastrati aroma fisticului, sa nu fie acoperita de lamaie. In general am pus doar o lingurita de zeama, a fost suficienta pentru a se intari. Se poseaza cu duiuri nu foarte inguste, se poate inmuia daca tinem posul prea mult in mana, de la temperatura palmei( din cauza ciocolatei albe din compozitie).

Crema cu fistic:

280 g smantana pentru frisca 35% grasime

150 g ciocolata alba dietetica

150 g mascarpone

100 g pasta de fistic( eu cumpar marca Sunday Bites, e geniala aceasta pasta - e doar fistic, fara alte adaosuri si are o culoare superba)

un praf de sare

1/4 lingurita vanilie( ca sa potenteze aroma de fistic)

1-1,5 lingurita zeama de lamaie( facultativ)

Procedati ca mai sus, insa: puneti doar 150 g mascarpone, blenduiti; apoi adaugati pasta de fistic si blenduiti 4-5 secunde, nu mai mult; omogenizati apoi cu o spatula si urmati pasii de mai sus( racirea la frigider, apoi spumarea cu mixerul).

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions