Acasă Reţete Reţete de bază Chifle fara framantare de post
Chifle fara framantare de post Imprimare Email
Scris de DrMan   

Acum ceva timp am publicat reteta de chifle fara framantare, preluata si adaptata de la Chef Tomescu. Insa, reteta contine unt si lapte. Plus ca ungeam chiflele cu ou. E o reteta foarte usoara de chifle, asa ca m-am gandit sa o adaptez sa o putem consuma si in post.

Ingrediente:

375 g premix pentru paine "Dr. Man - slabesti mancand"

1/4 lingurita xantan( facultativ, insa eu folosesc la fiecare aluat, pandispan, creme fierte si sosuri)

310 g apa calduta

4=5 g drojdie uscata

1 lingurita fructoza

1-1,25 lingurita sare de mare

30 g ulei( grame, da)

1 lingurita otet de 5 grade( de mere, de rodie, de visine, de gutui, ce gasiti - eu am de rodie)

1-2 linguri premix pentru modelarea aluatului

seminte se susan, de mac etc

Cantariti premixul intr-un vas. Intr-un castronel micut, amestecati drojdia, fructoza, o lingura din premix si putina apa din cele 310 g. Amestecati cu o lingurita si lasati 5 minute sa se activeze( va face spuma). In acest timp, puneti xantanul peste premix, amestecati cu un tel, apoi faceti o adancitura in premix. Cand drojdia este activata, o puneti in gropita din premix, puneti uleiul, otetul si cea mai mare parte din apa. Incepeti sa amestecati cu o spatula, adaugati si sarea, restul de apa si continuati 1-2 minute sa amestecati totul bine. Cu paleta incercati sa-i dati o forma mai omogena. Acoperiti vasul si lasati la dospit pana isi dubleaza volumul. Dureaza 30-60 minute, depinde de temperatura camerei. Trebuie sa vedeti ca e un pic mai mare, niciodata nu am reusit sa evaluez daca aluatul meu e dublat in volum :)) Oricum, vara cam in 30 de minute e vizibil crescut.

Observatie: pentru ca am observat ca obtin rezultate mai bune, dospesc aluatul in vas de doua ori. La 30 minute de dospire descopar vasul si fac impachetari cu paleta de patiserie: bag paleta sub aluat si aduc cu ea aluat de dedesubt spre mijlocul suprafetei. Fac ocolul aluatului de 2-3 ori, facand aceste impaturiri din aproape in aproape. Apoi las aluatul la dospit inca 30 minute.

Rasturnati pe masa pudrata cu premix, pudrati putin si aluatul. Il adunati intr-o bila pe care apoi o faceti sul( eu ma ajut la inceput de o spatula, cu ajutorul ei aduc aluat infainat spre centrul bilei, de dedesubt in sus si spre interior). Impartiti sulul in 6 bucati. Faceti cate o bila din fiecare bucata. Ungeti fiecare bila cu ulei si le lasati sa se relaxeze 15 minute, acoperite( eu le inghesui una langa alta si le acopar cu vasul in care am facut aluatul).

Dupa ce a trecut acest timp, ungeti foarte putin masa cu ulei( cu palma pe care v-ati pus cateva picaturi de ulei), apoi intindeti fiecare bila intr-o fasie de 10-12 cm latime, rulati fasia si puneti ruloul rezultat in tava( in care ati pus hartie de copt). Eu le pun intr-o tava mai micuta, sa stea mai inghesuite cand cresc, le va favoriza cresterea pe inaltime - pentru cantitatea aceasta imi este suficienta o tava de 18x21 cm sau chiar mai mica( o forma de sticla termorezistenta mai mica decat cea de metal, ies mai bine pentru ca inca de la inceput stau fixe in tava, deci vor creste doar pe inaltime). Daca fac portie dubla, folosesc o tava de prajitura de cca 22x34 cm( deci, cu suprafata dubla).

Acoperiti tava si lasati la dospit pana cand chiflele( batoanele) isi dubleaza volumul( 30-40 minute). In ultimele 30 minute dati drumul la cuptor la 180 grade si bagati in cuptor o cratita cu apa fierbinte. Aceasta va ramane in cuptor pe toata durata coacerii chiflelor.

Pentru a unge chiflele - apa sau 1 lingurita de premix amestecata cu 1-2 linguri apa. Inainte de a baga tava la cuptor, ungeti chiflele, le presarati cu seminte si le coaceti pana capata o culoare aramie.

Se coc cca 40 minute. La cuptorul meu e necesar sa le pun pe primul nivel de jos si setez caldura de sus-jos. Am gasit un vas de sticla termorezistenta mai putin inalt, deci poate intra sub gratarul pe care pun tava. Cand coc chiflele pe gratarul 2 de jos, setez caldura doar de jos 15 minute, apoi pe caldura de sus-jos. Pentru ca batoanele stau inghesuite in tava, raman prea deschise la culoare pe baza, de aceea: la 40 minute scot chiflele si tava cu apa, pun chiflele pe un gratar mai mic si le bag inapoi la cuptor pentru inca 3-4 minute( pana vad ca si pe baza au prins putina culoare). Sunt foarte coapte, chiar daca sunt deschise la culoare pe baza, insa le mai rumesc putin pentru ca asa imi plac mie.

Sunt foarte gustoase si pufoase!

Pofta buna!

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions