Acasă Reţete Reţete de bază Paine fara framantare
Paine fara framantare Imprimare Email
Scris de DrMan   

Update reteta la 30 iulie 2023: cu aceasta ultima varianta obtinem o paine coapta perfect, fara umiditate a miezului. Din ce am observat, desi este o faina cu un continut foarte mare de fibre, o hidratare prea mare a aluatului afeceteaza coacerea in interior.

Painea aceasta e de-a dreptul fabuloasa! Aluatul este preluat de la lipiile fara framantare, insa tehnica de coacere e preluata de la o persoana draga( un mare talentat in ale gastronomiei)) si de fapt tehnica coacerii face totul! Iese o paine cu coaja crocanta, coapta bine in interior si foarte aromata. Nu este nevoie sa adaugati nimic in aluat, painea este foarte gustoasa asa, simpla, doar cu drojdie, apa, sare si premix. Am incercat variante in care am pus ulei de masline extravirgin in aluat si am pus 1 lingura de fructoza cand am preparat maiaua( prima etapa), insa nu mi-a iesit o paine la fel de gustoasa ca varianta aceasta, simpla.

Marele avantaj este ca se face rapid si nu trebuie sa cunoasteti nici o tehnica de framantare. Se face foarte, foarte simplu.

Ingrediente pentru o paine de 830 g:

500 g premix pentru paine "Dr. Man - slabesti mancand" plus 30 g pentru modelat

380 g apa calduta

10 g drojdie uscta sau 25 g drojdie proaspata

1 lingura rasa fructoza/zahar de mesteacan

1,5-2 lingurite sare( eu folosesc sare de mare fina neiodata, pun 2 lingurite)

sare pentru presarat pe peretii castronului - eu folosesc fulgi de sare Maldon( Fleur de sel)

Mai intai, activati drojdia;

- puneti intr-un bol 190 g apa calduta, drojdia, si 140 g premix( din cantitatea de 480 g); amestecati cu un tel, acoperiti vasul( eu folosesc o casca de dus de unica folosinta) si lasati 30 minute sa dospeasca.

Dupa cele 30 minute, preparati aluatul:

- turnati restul de 190 g apa calduta peste maiaua care s-a format in vas; amestecati cu un tel; adaugati apoi restul de 360 g premix, sarea si amestecati cu o lingura de lemn sau cu o paleta de patiserie mai dura( nu flexibila); mergeti cu paleta de jur imprejul vasului, o bagati la fundul vasului, pe lateral si aduceti aluatul spre centru, apasand bine; si tot asa, dati ocol vasului cu paleta de cateva ori, ingloband tot premixul in aluat; omogenizati bine, sa nu va ramana cocoloase de premix; lasati la dospit 30 minute. La aceasta etapa eu bag mana in aluat, dar nu este o framantare - omogenizez foarte bine, sa nu ramana cocoloase de faina nehidratate si fac de vreo 4-5 ori d ejur imprejurul castronului tehnica de intindere cu pliere) o gasiti aici). Aceasta tehnica ajuta la difucarea foarte buna a drohdiei in aluat si stabilizeaza reteaua de gluten.

In ultimele 5-10 minute, dati drumul la cuptor pe 80 grade, setat pe caldura de sus-jos. Acum pregatiti si vasul in care veti coace paine, eu folosesc un vas rotund de sticla termorezistenta. Puneti in vas 2 linguri ulei de masline si ungeti bine peretii vasului cu o pensula, apoi presarati peste tot sare sau fulgi de sare.

Presarati masa de lucuru cu 30 g premix si, la sfarsitul celor 30 minute, rasturnati aluatul din vas pe masa. Cu racleta, aduceti aluat din margine spre centru. Dati ocol aluatul cu racleta, facand aceste "raze" cu ajutorul racletei. Practic, ii dati aluatul forma rotunda, il adunati intr-o bila si il puneti in vasul de copt pregatit( cu fata care e infainata in sus). E tehnica de la lipiile fara framantare, o gasiti in acest video de la minutul 2:52. Nu stiu daca a ajutat la o buna coacere sau nu, dar am crestat painea in cruce, cu taieturi nu foarte adanci, potrivite.

Bagati vasul in cuptor pe primul nivel.

Lasati aluatul 30 minute la 80 grade.

Dupa cele 30 minute, mariti temperatura la 180 grade si coaceti 50 minute cu caldura venita tot de sus-jos.

Suplimentar, pentru o coaja mai crocanta si sa va asigurati ca e painea bine coapta: dupa ce scoateti painea din vas, o puneti pe un gratar metalic cu partea de jos( cea care a stat la baza vasului de copt) in sus si ii uscati suplimentar coaja timp de 7 - maxim 10 minute pe optiunea grill cu convectie cu aer cald, la 170 grade. Va orientati dupa culoarea painii, sa fie rumenita frumos.

Foarte important: nu taiati painea decat cand este foarte bine racita, dupa cateva ore. La cca 2 ore puteti, de pofta, sa rupeti o bucatica din margine, ca sa gustat. Dar, nu taiat! Chiar e adevarat ca se "incrudeste", am patit-o :)) Mai bine o terminati seara de copt si va apucati de ea dimineata :))

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions