Acasă Reţete Reţete de bază Lipie turceasca fara framantare
Lipie turceasca fara framantare Imprimare Email
Scris de DrMan   

Reteta asta este pur si simplu geniala: nu trebuie framantat aluatul, doar amesteci ingredientele si iese o lipie grozav de gustoasa! Painea capata un gust usor dulce, n-as sti sa spun care e motivul, dar e nota ditinctiva care ii da savoarea.

Am preluat reteta de aici, e un canal de youtube unde am gasit diverse aluaturi foarte interesante. Va veti indragosti de reteta, believe me :))

Ingrediente pentru 2 lipii:

400 g apa calduta

480 g premix pentru paine "Dr. Man - slabesti mancand" plus 30-40 g pentru modelat lipiile

1 plic de drojdie uscata Pakmaya( 10 g drojdie uscata)

1,5 lingurite sare

Pentru uns lipia inainte de coacere:

1,5 linguri premix pentru paine "Dr. Man - slabesti mancand"

50 ml apa rece( la temperatura camerei)

1 galbenus

susan si/sau mac pentru presarat pe lipii

Puneti intr-un vas drojdia, 200 g apa calduta si 120 g premix. Amestecati cu o paleta ca sa omogenizati bine amestecul, acoperiti cu folie si lasati 20 minute sa se activeze drojdia.

Dupa acest timp, adaugati in vas 200 g apa calduta, omogenizati. Adaugati restul de 360 g premix si sarea si amestecati energic cu o lingura sau cu o paleta mai dura. Trebuie sa nu ramana premix nehidratat, uscat. Acoperiti apoi cu folie si mai lasati 20 minute la dospit.

Cand a trecut si acest timp, pudrati foarte bine masa de lucru cu premix, apoi rasturnati aluatul din vas pe masa. Ajutatu-va de o racleta de brutar ca sa evacuati aluatul din vas. Apoi dati forma aluatului cu ajutorul racletei: de jur imprejur, bagati pe dedesuptul aluatului racleta si aduceti acea portiune spre cntru, apasati cu racleta ca sa o lipiti in acel loc, treceti la segmentul de langa si procedati astfel etc. Eu am dat 2 ture asa, pana am obtinut o sfera de aluat pudrata bine cu faina inspre partea inferioara, convexa, prin care se sprijinea pe masa. Atunci am lucrat cu mainile, am mai dat o tura, aducant aluat spre centru, am sigilat/inchis bine sfera de aluat pe aceasta parte aflata inspre mine si am rasturnat painica cu fata bombata in sus.

Am mai "tensionat-o" putin, sa devina o sfera frumoasa cu suprafata ferma. A, taiat-o in doua cu racleta brutarului, fiecare parte am modelat-o sub forma de painica rotunda. Apoi am intins din fiecare painica, cu mainile, 2 lipii dreptunghiulare. Le-am pus in aceeasi tava de copt, pe hartie de copt. Am bagat tava intr-o punga si am lasat sa mai dospeasca 30 minute.

Spre finalul acestui timp am incins cuptorul la 180 grade Celsius. Am amestecat ingredientele pentru uns lipia, am uns lipiile cu simt de raspundere, sa nu ramana portiune uscata. Apoi, cu varfurile degetelor(lipite), am modelat marginile lipiilor. In portiunea centrala am facut patrate.

In final, presrati susan si coaceti la 180 grade Celsius timp de 35 minute.

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions