Lichior de nuci( nucata) |
Scris de DrMan |
Il prepar in mod special pentru a-l folosi la inghetata de nuci. Reteta am preluat-o si adaptat-o de pe Savori Urbane, de aici. Spre deosebire de dulceata de nuci, la care folosim doar nuci verzi foarte tinere, la nucata se pot folosi nuci verzi si mai "batraioare", chiar si cele care au casuta formata( in acest caz va veti chinui putin cu taiatul nucilor in bucatele). Ingrediente pentru cca 1100 ml: 500 g nuci verzi( cam 15 nuci verzi foarte tinere sau 10 nuci verzi mai formate) 500 g vodca de 40 grade 1 lamaie 400 g fructoza sau amestec 250 g fructoza plus 200 g zahar de mesteacan 500 g apa arome preferate: vanilie, scortisoara, nucsoara, anason etc (eu am folosit 1/2 pastaie vanilie) Taiati nucile in sferturi, puteti chiar bucati mai mici. Le puneti intr-un borcan de 2-3 litri. Adaugati lamaia feliata, aroma pe care ati ales-o si vodca. Acoperiti borcanul cu un tifon strans cu elastic sau cu o farfurioara si puneti la racoare si intuneric( camara, beci). Lasati la macerat 10 zile. Dupa cele 10 zile, faceti un sirop din apa si fructoza/amestec si il fierbeti 4 minute la foc mic. Lasati siropul la racit. Turnati siropul rece peste nucile din borcan, agitati sa se omogenizeze, inchideti cu capac si mai lasati 10 zile la macerat in acelasi loc. Dupa acest timp, filtrati lichiorul si il puneti in sticle pe care le pastrati in pivnita sau camara. Observatie: alcoolul trebuie sa acopere nucile tocate si feliile de lamaie. Cand am avut alcool de 70 grade( cel pe care il folosesc si la visinata), am pus tot cat sa acopere totul( mi-a intrat cantitate egala ca la vodka). Insa, am lasat la macerat in alcool 11 zile, ca sa traga mai multa aroma, pentru ca urma sa pun mai mult sirop ca in cazul in care am folosit vodka. Si am facut un sirop din 800 g apa si 650 g inlocuitor de zahar( fructoza cu zahar de mesteacan in proportie de 2:1, 1 parte zahar de mesteacan la 2 parti fructoza). Am lasat 10 zile la macerat cu sirop, apoi am tras in sticle. |