Acasă Reţete Reţete de bază Dulceata fiarta treptat
Dulceata fiarta treptat Imprimare Email
Scris de DrMan   

Am descoperit aceasta reteta anul trecut si mie mi s-a potrivit manusa, deoarece aveam mereu probleme in a estima corect cat de legata este dulceata, pentru a opri fierberea. M-a invatat o prietena aceasta tehnica si de atunci orice dulceata o fac doar asa.

Metoda consta in a fierbe dulceata in episoade scurte de 10 minute timp de 3-maxim 4 zile la rand( depinde si cat de zemoase sunt fructele, astfel capsunile le fierb de 4 ori, visinele de 3 sau 4 ori, in functie de cat de mult suc lasa in vas, afinele de 3 ori pentru ca au multa pectina etc). Care este avantajul major(

cel putin pentru mine) al acestei retete: inainte de al treilea episod de fierbere se poate vedea cat de legat este siropul, chiar inainte de a pune din nou dulceata la fiert. Si atunci hotarati - o mai fierbeti inca o data peste 24 ore, sau o fierbeti acum pentru ultima data si o bagati la borcane. Insa, un alt avantaj este ca fructele raman intregi.

La 1 kg de fructe eu pun 300 g fructoza, sau un amestec de 150 g fructoza cu 150 g zahar de mesteacan( anul acesta doar asa am procedat) si 1/4 - 1/2 lamaie curatata bine de pielitele albe si de samburi, taiata felii subtiri.

Cum procedez, pe etape:

- curat fructele, scot samburii acolo unde e cazul. Pun fructele in cratita pentru dulceata si le acopar bine cu fructoza pregatita sau cu amestecul de fructoza cu zahar de mesteacan. Pun la frigider. Amestec din cand in cand in cratita, cu grija sa nu zdrobesc fructele, cu o spatula pentru patiserie.

- verific la 24 de ore daca s-a topit fructoza/amestecul cu zahar de mesteacan si cat lichid s-a adunat in cratita. Daca fructoza nu este bine topita, mai lasa cca 10-12 ore.

- prima fierbere: cand fructoza/ amestecul cu zahar de mesteacan s-a topit, pun cratita la fiert la foc mediu. Tot acum pun si feliutele de lamaie. Fierb 12 minute din momentul in care a inceput sa fiarba, adunand spuma care se formeaza. Dupa cele 12 minute iau cratita de pe foc si o pun la rece pentru 24 de ore.

- a doua fierbere: la 24 de ore repet procedura din ziua anterioara, insa focul sa fie mai mic( oricum, dulceata se fierbe la foc mediu spre mic, ultimele minute chiar foc mic) si fierb fix 10 minute( calculat mereu din momentul in care dulceata a inceput sa clocoteasca). Adunati spuma( la fiecare fierbere adunati spuma).

- a treia fierbere: la 24 ore verific cat de legat este siropul. a) Daca eu consider ca este suficient( mai ales ca mai urmeaza sa fierbem dulceata o tura), pun cratita la fiert. Cand incepe sa clocoteasca, pun focul pe mic si las 5-10 minute, in functie de cat de legat mi se paruse siropul. Apoi pun dulceata in borcane sterilizate( atat borcanul cat si capacul, 30 minute la cuptor la 120 grade Celsius), infiletez capacul, rastorn borcanul cu fundul in sus si il las asa 10 minute. Dupa aceea pun borcanele intr-un cuib de pleduri si le lasa sa se raceasca acolo pana a doua zi. b) Daca siropul pare prea fluid, fierb ca in ziua anterioara 10 minute si mai las dulceata sa stea 24 ore, la rece.

- a patra fierbere: la 24 ore, procedez ca in varianta a) de la paragraful anterior, adica finalizez dulceata. Evident, daca siropul mi se paruse destul de legat inainte de a pune cratita pe foc, nu o sa o fierb 10 minute, fierb doar 5 minute inainte de a o pune in borcane.

Dulceata de capsuni o fierb in 4 ture, cea de afine in 3 ture, de exemplu. Insa, va veti da seama singure daca e nevoie si de a 4-a tura, inainte de a pune a 3-a oara dulceata la fiert: atunci siropul e rece si ii putem estima foarte bine consistenta. Ce am observat: dulceata iese foarte bine daca las fructele cu fructoza/amestec timp de 36 de ore, nu 24 de ore si daca ma asigur ca in cratita nu mai sunt resturi de fructoza/amestec nedizolvate.

Observatie: piersicile le pun pret de cateva secunde intr-o oala cu apa care fierbe( circa 10 secunde), le scot cu spumiera si le decojesc. Apoi le tai cuburi cu latura cam de 1-1,2 cm.

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions