Acasă Reţete Reţete de bază Cum pun eu varza pentru iarna - cu gogonele
Cum pun eu varza pentru iarna - cu gogonele Imprimare Email
Scris de DrMan   

Ador varza, preparata sub toate formele. Insa, desi ar parea un preparat simplu, consider ca varza murata pentru iarna ar trebui sa fie ca cea facuta de mama mea. Eu una nu am mancat nicaieri varza murata atat de gustoasa ca la mama mea!

Pontul cu gogonelele mi l-au dat niste prieteni si l-am incercat pentru prima data acum 2 ani. Gustul verzei nu mi s-a parut ca este influentat de prezenta gogonelelor, insa gogonelele au iesit nebunie! De atunci am pus varza doar asa. Puteti sa nu puneti gogonele, sau puteti sa puneti cantitate mai mica. Nu influenteaza cu nimic murarea verzei.

Ce asteptari am eu de la o varza murata corect?

In primul rand, sa nu fie excesiv de sarata. Apoi, verzele sa nu devina niste chestiuni fleoscaite, cu foi moi si un gust intens de acru, ca un otet fermentat excesiv....

Care e principalul pont pe care l-am invatat de la mama mea - pentru zona Olteniei si inclusiv a Dobrogei(unde locuiesc eu in prezent), varza iese perfect daca e pusa in intervalul 10-15 noiembrie. Mai devreme, riscati sa fermenteze excesiv si sa devina mult prea acrita si foarte moi foile. Mai tarziu, riscati sa nu apuce sa fermenteze. Ideea este ca in primle 14 zile sa credeti ca veti avea un 14-18 grade in locul unde o depozitati. E suficient ca sa se porneasca fermentarea si sa fermenteze fix cat trebuie!

Alegeti verze tari, dar cu foi subtiri. Pentru ca sarmalele ies perfect cu acest tip de varza. Eu nu aleg verze mari, aleg verze potrivite, medii ca marime.

Pentru un butoi de 60 litri:

15 verze medii

2 gutui

1 stiulete mic de porumb

3-4 kg gogonele verzi

4-5 foi dafin

1 legatura marar uscat

2 radacini de hrean

2 linguri seminte de coriandru

1 lingura seminte de enibahar

2 linguri boabe de piper negru

1 bolovan mare pentru apasat muraturile

1 plasa speciala de acoperit muraturile

sare mare neiodata - 1 lingura cu varf la fiecare litru de apa rece

Pregatiti verzele: curatati foile exterioare, vestejite si scobiti cotoarele in forma de con, dar pastrati o "coaja" a cotorului care sa mentina capatana de varza unita. Spalati gutuile si le impartiti in sferturi. Desprindeti boabele de pe stiuletele de porumb si le spalati intr-o sita. Curatati hreanul de coaja si il taiati sferturi. Spalati gogonelele, le desprindeti codita, pastrati doar gogonelele sanatoase.

Puneti in butoi verzele cu cotorul scobit in sus. Pe la jumatatea butoiului, puneti jumatate din legatura de marar uscat. Asezati toate verzele. Adaugati sferturile de gutui, boabele de malai, puneti gogonelele, foile de dafin, piperul, enibaharul, coriandrul si celalata jumatate de legatura de marar uscat.

Acoperiti cu plasa speciala pentru butoiul cu muraturi, puneti o greutate peste plasa de plastic si acoperiti butoiul cu 3 randuri de tifon. Legati cu tifon.

Peste 10-14 zile, cand vedeti ca a inceput zeama sa faca spuma, incepeti sa vanturati zeama. Adica: la 2-3 zile( eu o fac zilnic) bagati o teava pana in fundul butoiul si suflati prin ea, sa faca zeama din butoi bulbuci la suprafata. Introduceti teava in 4 parti ale lateralelor si ultima data in mijloc. Eu am o teava de plastic alba, ramasa de la montarea unor calorifere. Tehnica umareste sa pastreze zeama din butoi clara, fara sa se 'baloseze". Trebuie sa continuati cu aceasta 'vanturare" circa 3 saptamani, pana cand varza e complet murata. Din acel moment puteti inchide butoiul cu un capac si sa 'vanturati" zeama o data pe saptamana.

 
Copyright © 2025 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions