Dulceata de smochine verzi |
![]() |
![]() |
Scris de DrMan |
Am doi smochini si pentru ca au facut fructe cam tarzior, cea mai mare parte a smochinelor au ramas mici la sfarsitul toamnei. Pentru ca ma durea sufletul sa le arunc, am cautat pe net idei de preparate cu smochine verzi. Am gasit aici o reteta de dulceata si mi-am zis sa o incerc, mai ales ca doamna in cauza spunea ca iese o delicatesa. Sincer, chiar e foarte buna. Seamana mult cu dulceata de nuci verzi, dar mi se pare mult mai simplu de preparat. E o dulceata rafinata. Pentru inceput, puneti smochinele in apa rece si le lasati sa stea 15 minute. Apoi, le taiati coditele si le cantariti. La fiecare 500 g de smochine verzi folositi: - 750 g fructoza - 750 ml apa - zeama de la 2 lamai - 1 baton micut de scortisoara - 0,5 lingurita extract natural de vanilie Inainte de a va apuca de sirop, intepati fiecare smochina de jur imprejur cu varful cutitului( sau cu o scobitoare), asa cum vedeti in clipul video al retetei din link. Aceste fante au rolul de a permite siropului sa imbibe bine fructul. Puneti fructoza, apa si scortisoara la fiert, cand incepe sa clocoteasca siropul, dati focul la mic si lasati 15 minute sa fiarba. Scoateti scortisoara si adaugati smochinele in sirop. Siropul nu trebuie sa fie gros, spre deosebire de alte dulceturi, la aceasta fructele trebuie sa fiarba impreuna cu siropul, inca de la inceput. Cand devin maronii, adaugati zeama de lamaie si extractul de vanilie si mai fierbeti 15 minute. Siropul nu trebuie sa fie legat, este doar o etapa intermediara. Stingeti focul si lasati sa se raceasca pana a doua zi. A doua zi puneti iar dulceata la fiert si o lasati pe foc mic pana smochinele sunt fierte, iar siropul face spuma( nu este spuma datorata fructelor, ca la alte dulceturi, e datorita faptului ca siropul s-a legat). Puneti in borcane sterilizate, infiletati, acoperiti cu paturi si lasati sa se raceasca asezate astfel pana a doua zi. |