Tocanita de rosii cu ardei, pentru iarna |
Scris de DrMan |
Reteta o facea bunica mea, apoi eu am invatat-o de la mama mea. Singura modificare in reteta este ca eu pun tije de telina apio, mama pune frunze de telina. Se pune la mancaruri, la ciorbe, poate fi consumata si simpla, doar cu paine. Ingrediente: 2 kg pulpa de rosii decojite, taiata cubulete 2 kg de ardei taiati cubulete - kapia, grasi, gogosari, in ce combinatie doriti si aveti prin camara 3 tije de telina apio taiata cubulete, sau frunzele de la o telina mica 800 g ceapa 2 lingurite fructoza 3-4 crengute cimbru verde, legate cu ata intr-un manunchi sare, piper 4 catei de usturoi necuratati 300 ml ulei de rapita Zdrobiti usor cateii de usturoi cu lama cutitului, fara sa ii decojiti si ii puneti in ulei, ca sa lase aroma. Cand devin aurii( nu maro!), ii scoateti si puneti ceapa cu putina sare. Gatiti ceapa la foc mic pana vedeti ca si-a evaporat apa, ca a devenit usor sticloasa si adaugati acum fructoza, caliti cca 2 minute amestecand cu lingura. Adaugati apoi cuburile de telina si gatiti pana se evapora si din acestea apa si lasa urme de caramelizare pe fundul cratitei. In acest moment adaugati rosiile, buchetelul de cimbru si gatiti la foc mic pana ajunge ca o tocanita groasa de legume - dureaza intre 70 - 90 minute, depinde de cat de zemoase au fost rosiile. Eu folosesc la conservele de iarna doar rosii prunisoare carnoase. Puneti in borcanele sterilizate la cuptor, infiletati si le asezati intr-un "cuib", invelite cu paturi, timp de 24 ore, pana se racesc. Un exemplu in care aceasta tocanita ma ajuta sa prepar rapid un fel de mancare este ostropelul de pui. Carnea de pui o portionez si o prajesc in tigaie, mai mult in grasime proprie( tigaia doar unsa cu un strop de ulei). Cand e gata carnea, o scot pe o farfurie, arunc putin din grasime, pun 2-3 catei zdrobiti, amestec rapid ca sa elibereze din aroma si pun un borcanel de 400 ml de tocanita. Cand ajunge la fierbere, pun carnea in tocanita, las sa dea cateva clocote, apoi pun 4-5 catei de usturoi zdrobit si patrunjel verde tocat, inchid focul si las 10 minute sa se intrepatrunda aromele. O servesc cu mamaliga de naut, o nebunie! |