Acasă Reţete Reţete de bază Sos rosu - pentru paste, pizza etc
Sos rosu - pentru paste, pizza etc Imprimare Email
Scris de DrMan   

Eu nu stiam de existenta acestui sos rosu, despre care Chef Paul din linkul de preparare (aici) spune ca il vom intalni in diferite retete gastronomice. Chiar nu il intalnisem. Insa, cum imi plac foarte mult pastele, am zis hai sa il prepar si conserv pentru iarna.

Ingrediente:

2,200 - 2,300 kg rosii prunisoare sau 1,5 kg rosii prunisoare conservate in bulion

2 cepe medii

1 morcov mare sau 2 micuti - cca 150 g

3-4 tije telina apio( 3 daca sunt mai mari)

2-3 catei de usturoi

150 ml ulei de masline pomace, sau combinatie cu rapita

75-100 g busuioc verde

1-1,5 lingura sare

piper

Eu am folosit rosii prunisoare neconservate, din gradina. Le-am cojit mai inainte - crestati in cruce rosia, la capatul opus coditei; puneti toate rosiile crestate intr-un vas metalic incapator si turnati apa clocotita peste ele; dupa 1-2 minute le rasturnati in chiuveta, le temperati cu apa rece si le decojiti.

Taiati cubulete rosiile, telina, morcovul si ceapa. Nu este nevoie sa le taiati fin, daca veti blendui sosul la final, cum am facut si eu si recomanda si Chef.

Puneti uleiul in cratita, adaugati cateii de usturoi in coaja, zdrobiti usor cu lama cutitului( ca sa elibereze mai bine aroma). Cand devin aurii( nu maro!), ii scoateti si adaugati ceapa, peste care rpesarati putina sare. Caliti ceapa cca 10 minute, dupa care adaugati telina si morcovul. Caliti la foc mic spre mediu, amestecand des, pana se formeaza pe fundul cratiteti putin depozit de caramelizare, moment in care adaugam rosiile. Potrivim un foc mediu spre mic si lasam sa fiarba, amestecand din cand in cand. pana obrinem o consistenta groasa, de tocana de legume - in total va fierbe 50-70 minute. Spre final adaugati busuiocul si potriviti de sare, piper.

Fie o lasati mai rustica, fie o blenduiti pentru un sos fin. Puneti in borcane sterilizate la cuptor( 16 minute la 150 grade Celsius, le bagati in cuptorul rece si din acel moment cronometrati timpul). Eu am sterilizat apoi borcanele umplute: puneti un servet pe fundul unei cratite; puneti borcanele; puneti servete, ziare etc si intre borcane, ideal ar fi sa nu se atinga; umpleti cu apa pana la 3/4 din inaltimea borcanelor; porniti focul, cand incepe sa clocoteasca apa puneti pe foc mic si din acel moment le lasati 40 minute; cand se termina acest timp, le lasati sa se raceasca impreuna cu apa, apoi le scoateti.

Puteti sa nu le sterilizati in apa, sa le puneti intr-un "cuib" format din paturi, perne fulgi etc, le acoperiti bine si stau in acest cuib pana a doua zi( 24, unii zic chiar 48 ore...). Important este SA FOLOSITI LA FIECARE TURA DE CONSERVE CAPACE NOI LA BORCANE, NU REFOLOSITI CAPACELE, SI SA STERILIZATI BORCANELE INAINTE DE UMPLERE!

O reteta minunata pe care o puteti prepara cu acest sos este cea de Pasta al Pomodoro: puneti tagliatelle, fettuccine, spaghetti la fiert in apa cu sare; intr-o tigaie cu 2 linguri ulei masline aruncati 2-3 catei de usturoi tocati marunt din cutit, cateva fasiute de ardei iute( facultativ), infuzati 1-2 minute la foc mic; adaugati sosul rosu; cand sosul din tigaie clocoteste, adaugati pastele fierte, amestecati si trageti de pe foc. Eu trag in ulei cateva rosii cherry, pentru plating, le scot si pun usturoiul etc.

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions