Ketchup de casa reteta 1 |
Scris de DrMan |
Pentru ca anul acesta am avut foarte multe rosii din gradina personala, am cautat retete de conserve in care sa le folosesc. Reteta aceasta mi-a atras atentia datorita prezentei merelor in compozitie, am presupus ca rolul lor este sa asigure pectina necesara ingrosarii sosului. Iese un ketchup foarte gustos, am facut si a doua portie dupa ce am incercat reteta o data, doar ca am adaugat la a doua tura un pic de sos Worcester si un pic de sos de soia. Reteta de unde m-am inspirat o gasiti in acest link, in care exista un video cu etapele prepararii. Ingrediente: 3,5 kg rosii 1 kg mere 0,5 kg ceapa uscata 100 ml otet de mere sau de gutui 80 g fructoza 0,5 lingurita scortisoara 1 lingurita boia de ardei afumata 0,5 lingurita enibahar 1 lingurita coriandru boabe 1 lingurita piper boabe 1 lingurita rasa chimen cateva cuisoare 1 lingura sos Worcester - facultativ 1 lingura sos soia - facultativ 1 lingura sare neiodata Mai intai, pregatiti rosiile si pentru aceasta aveti doua posibilitati: fie le dati prin masina de facut bulion, ca sa nu aveti seminte prin ketchup, fie doar le opariti si decojiti. Eu am procedat in ambele moduri si trebuie sa va spun ca nu mi se par deranjante semintele care raman in cea de-a doua varianta. Pentru a doua varianta: crestati rosiile in cruce la capatul opus coditei si le puneti intr-un vas incapator; turnati peste ele apa clototita si le lasati sa stea 1-2 minute, apoi le clatiti cu apa rece si le decojiti. Le curatati de zona coditelor si le tocati nu foarte marunt, le puneti in cratita unde veti prepara ketchupul. Puneti putina sare si le puneti la fiert pe foc mediu. Intre timp curatati merele de coaja si de casuta samburilor si le taiati felii. Curatati ceapa si o taiati julien. Nu trebuie sa fie taiate prea marunt pentru ca, oricum, veti blendui compozitia. Dupa ce rosiile au fiert cca 10 minute, adaugati ceapa si merele si lasati la foc mediu sa fiarba, pana se ingroasa, cca 60 - maxim 90 minute. Cand compozitia s-a ingrosat, trageti cratita de pe foc, blenduiti continutul si adaugati fructoza, otetul, scortisoara, boiaua, sosul de soia (daca puneti) si sosul Worcester( daca puneti). Puneti restul condimentelor intr-o strecuratoare pentru ceai tip caseta de plasa de sarma, cu lant, si le agatati la marginea cratitei. Caseta cu condimente trebuie sa stea in compozitie cat fierbe, fara insa a se imprastia continutul ei. Puneti din nou la fiert, la foc mic, pana obtineti consistenta dorita (circa 40-50 minute mi-a luat mie, dar eu am avut si rosii prunisoare, care au multa pulpa si au ingrosat bulionul inca de la inceput). Spre sfarsit, gustati si potriviti de sare, mai dati 2-3 clocote si umpleti borcane/sticle sterilizate. Le acoperiti cu paturi si le lasati sa se raceasca singure, circa 24 ore, apoi le depozitati in camara sau beci. Mie imi place foarte mult ca sos la fettuccine de casa, cu putin parmezan ras si niste oregano. Chiar e un sos gustos. Pofta buna! |