Chifle a la Chef Nicolaie Tomescu |
Scris de DrMan |
Sunt cele mai buna chifle pe care le-am mancat in viata mea! Desi parea o reteta migaloasa, la prima citire, s-a dovedit ca se prepara foarte simplu, doar ca timpii de asteptare la dospiri sunt mai mari. Va asigur, insa, ca merita pe deplin efortul! Va sugerez sa faceti portie dubla, apoi sa congelati chifele - decongelati o data cat aveti nevoie pentru consum. In maxim 30 minute sunt decongelate complet si sunt ca proaspete. Reteta originala o gasiti pe blogul culinar al lui Chef Nicolaie Tomescu, aici. Am preluat-o si am adaptat-o conform caracteristicilor premixurilor speciale( acestea, probabil stiti deja, inghit mult mai multa apa ca faina obisnuita. In plus, in reteta originala aluatul era impartit in 6 bucati, eu l am impartit in 8 bucati. Ingrediente pentru tangzhong( o ciulama care se adauga la aluat si asigura textura speciala a acestor chifle): 60 ml lapte gras 25 ml apa 20 g fructoza (1 lingura) 20 g premix pentru paine/patiserie "Dr. Man - slabesti mancand" Puneti intr-o craticioara mica laptele, apa si fructoza la fiert. Cand clocoteste, adaugati premixul tot dintr-o data si amestecati energic pana la omogenizare (eu am folosit un tel micut). Luati de pe foc si puneti compozitia intr-un castronel. Acoperiti cu folie alimentara pe suprafata acestei budinci (ca sa nu faca pojghita) si o lasati sa ajunga la temperatura camerei. Cand este aproape racita, pregatiti maiaua. Ingrediente pentru maia: 10 g drojdie uscata 250 ml lapte la o temperatura de 35 grade Celsius Puneti drojdia intr-un castronel. Adaugati laptele si o lasati 8 minute sa se hidrateze si activeze. Ca sa nu se faca cocoloase si sa fiu sigura ca am dizolvat bine drojdia, eu am mixat-o mai intai cu o parte din lapte, apoi am completat cu restul pana la 250 ml. Restul de ingrediente pentru aluat: 320 g premix paine/patiserie "Dr. Man - slabesti mancand" 1 ou intreg 1 galbenus 40 g unt taiat bucatele, la temperatura camerei 1 lingurita sare (sau, dupa gust) Puneti in vasul in care veti face aluatul premixul, acel tangzhong, sarea, oul, galbenusul si maiaua. Framantati sau mixati cu paletele spirala ale mixerului (ideal ar fi sa folositi un mixer!) pana obtineti un aluat omogen. Adaugati acum untul treptat, bucata cu bucata. Asteptati sa se incorporeze bucata de unt, inainte de a o adauga pe urmatoarea. Modelati aluatul intr-o bila si il puneti la dospit intr-un vas uns cu ulei, pentru 75-80 minute( va sul sa fie acoperit cu foile sau un prosop. Scoateti apoi aluatul pe masa de lucru si il impartiti cum doriti - in 6 bucati, sau in 8 bucati. Formati bile si le puneti in tava, cu spatiu generos intre ele, deoarece vor creste foarte mult. Le acoperiti cu folie alimentara sau un prosop subtire (nu trebuie sa fie impiedicate de folie sau prosop sa creasca, eu am pus folie pe care nu am lasat-o sa se lipeasca de marginile tavei, pentru ca folie sa se ridice o data cu chiflele). le lasati sa dospeasca 50-60 minute, in functie de cat de cald este in bucatarie. Important este sa le lasati la dospit pana isi tripleaza volumul. Inainte de a le baga la cuptor la ungeti cu 1 galbenus diluat cu putin lapte si presarati seminte diverse pe ele, sau le lasati simple (galbenusul d eou le da o culoare frumoasa). Le coaceti la 175 grade Celsius pentru 20-maxim 25 minute. Cand le scoateti din cuptor le puteti unge un 10 g unt topit( sincer, mie nu mi s-a parut necesar). Pofta buna! |