Budinci de Yorkshire |
![]() |
![]() |
Scris de DrMan |
L-am vazut o data pe Jamie Oliver preparand aceste budinci intr-o emisiune de gastronomie. Sincer, nu prea mi-am dat seama ce anume sunt, daca sunt niste briose sau niste chifle. Am cautat pe net mai multe informatii si am aflat ca sunt foarte indragite de englezi, care le consuma la micul dejun cu unt si dulceata, dar si la mese copioase, la friptura de vita, de porc etc. Am incercat pentru inceput reteta lui Jamie si mi-a iesit ceva nitel cam scarbos, parea o omleta coapta la cuptor...Am crezut ca asa ar trebui sa fie celebrele budinci, asa ca o perioada am renuntat la idee, spunandu-mi ca englezii imi dovedesc inca o data ca sunt varza pe gastronomie. Intamplarea a facut sa dau peste un video cu Gordon Ramsay, fix despre aceste budinci. Asa ca am mai incercat o data - de data aceasta a iesit ceva destul de interesant, imi placeau, dar nu ma dadeau pe spate. Am mai incercat o data, dupa ce am studiat mai bine problema, a treia oara au iesit grozav de bune si da, acum chiar am inteles de ce englezii se dau in vant dupa ele. In esenta, sunt un fel de chifle, insa pufoase dar si crocante, merg foarte bine la friptura, la sosuri, dar si dimineata cu dulceata. Reteta este simpla, insa sunt niste schepsisuri care trebuie respectate: - se lasa aluatul la odihnit in frigider minim 30 minute (eu l-am lasat o ora) - uleiul pus in forme trebuie lasat sa se incinga foarte bine (8-10 minute la 220 grade Celsius) - aluatul rece, abia scos de la frigider, il turnati peste uleiul fierbinte din forme - budincile nu trebuie coapte DOAR pana devin aurii, e vorba despre un aluat care trebuie copt bine, ca sa nu vi se lase budincile cand le scoateti din cuptor. Trebuie sa le lasati pana vedeti ca sunt destule de inchise la culoare, ca sa fiti siguri ca s-au uscat suficient Ingrediente pentru 12 budincute 4 oua medii 150 g premix pentru patiserie ”Dr. Man - Slabesti mancand” 300 ml lapte 0,5-0,75 lingurita sare 0,25 lingurita piper (facultativ) susan alb, negru sau in amestec (facultativ) Procedati cu aluatul ca la clatite. Bateti cu telul ouale (peste care ati pus sarea), cat sa omogenizati albusurile cu galbenusurile, dar fara sa fie spuma. Apoi puneti premixul si putin lapte, omogenizati frecand cu telul (nu bateti, invartiti telul in aluat), puneti restul de lapte si omogenizati. Puneti aluatul intr-o cana prevazuta cu cioc de scurgere, ca la un ibric (veti turna aluatul din cana direct in formele in care s-a incins uleiul) si dati la frigider pentru minim 30 de minute. Incalziti cuptorul la 220 grade Celsius cu circa 15 minute inainte de a scoate aluatul de la frigider. Puneti intr-o tava cu 12 briose cate 1 lingurita ulei. Eu am folosit forme de silicon pe care le-am pus in formele tavii si in acele forme am pus uleiul. In 4 forme am pus si cate un sfert de lingurita seminte de susan mixt si acele budinci au iesit mai gustoase decat cele simple, asa ca pe viitor voi folosi mereu susan. Dati tava la cuptor pentru 8-10 minute (daca vedeti ca fumega inainte de 10 minute, scoateti tava). Scoateti repede tava si cu cana de aluat umpleti formele lasand o margine de 1 centimetru. Trebuie sa va miscati repede, ca sa nu se raceasca uleiul, tava etc. Bagati tava in cuptor si lasati pentru circa 32-35 minute la 220 grade Celsius. Puteti sa le bagati si la o temperatura mai mare, 230-240 grade Celsius, ca sa va scadeti timpul de coacere...Eu nu am mai incercat la cuptorul electric, deoarece la cuptorul pe gaz (antic) mi se fac mult mai repede, in maxim 18 minute trebuie sa le scot. Cuptorul pe gaz nu imi coace uniform, insa mie imi plac si mai rumenite )))) La cuptorul pe gaz am procedat astfel: am pornit cuptorul la o temperatura medie; la 5 minute dupa ce am pornit cuptorul, am bagat tava cu formele si am lasat-o 7 minute pe cronometru; am scos tava, am turnat aluatul, apoi am bagat tava la temeperatura medie 5 minute, dupa care am scazut la temperatura joasa. In 18 minute sunt gata....Aceasta m-a facut sa pricep ca si la electric o temperatura mai mare va fi mai ok, dar ce v-am trecut acum in reteta este ceea ce recomandau pe clipurile vizionate.... Nu aveti voie sa deschideti cuptorul pana in 30 minute, se lasa ca si sufleurile. Trebuie sa aveti geamului cuptorului foarte bine spalat, ca sa vedeti ce se petrece inauntru ))))) Eu am pus tava pe primul gratar de jos, caldura ar trebui sa vina de jos o mare parte de timp, ca sa capete fermitate budincile. Sunt grozave pe post de chifle. Prin urmare, mergeti pe temperaturi mari, dar stati cu ochii pe ele, le scoateti cand sunt rumene binisor.... Pofta buna! |