Acasă Reţete Reţete de bază Budinci de Yorkshire

 

 

 

"Slăbeşti mâncând.
Cum să scapi de kilogramele în plus şi să mănânci după pofta inimii"


Cartea poate fi gasita in librarii sau comandata online pe website-ul editurii Polirom.
De dr. Gabriela Man

 


 
Slabesti Mancand
Budinci de Yorkshire Imprimare Email
Scris de DrMan   

L-am vazut o data pe Jamie Oliver preparand aceste budinci intr-o emisiune de gastronomie. Sincer, nu prea mi-am dat seama ce anume sunt, daca sunt niste briose sau niste chifle. Am cautat pe net mai multe informatii si am aflat ca sunt foarte indragite de englezi, care le consuma la micul dejun cu unt si dulceata, dar si la mese copioase, la friptura de vita, de porc etc.

 

Am incercat pentru inceput reteta lui Jamie si mi-a iesit ceva nitel cam scarbos, parea o omleta coapta la cuptor...Am crezut ca asa ar trebui sa fie celebrele budinci, asa ca o perioada am renuntat la idee, spunandu-mi ca englezii imi dovedesc inca o data ca sunt varza pe gastronomie :)))

Intamplarea a facut sa dau peste un video cu Gordon Ramsay, fix despre aceste budinci. Asa ca am mai incercat o data - de data aceasta a iesit ceva destul de interesant, imi placeau, dar nu ma dadeau pe spate. Am mai incercat o data, dupa ce am studiat mai bine problema, a treia oara au iesit grozav de bune si da, acum chiar am inteles de ce englezii se dau in vant dupa ele.

In esenta, sunt un fel de chifle, insa pufoase dar si crocante, merg foarte bine la friptura, la sosuri, dar si dimineata cu dulceata.

Reteta este simpla, insa sunt niste schepsisuri care trebuie respectate:

- se lasa aluatul la odihnit in frigider minim 30 minute (eu l-am lasat o ora)

- uleiul pus in forme trebuie lasat sa se incinga foarte bine (8-10 minute la 220 grade Celsius)

- aluatul rece, abia scos de la frigider, il turnati peste uleiul fierbinte din forme

- budincile nu trebuie coapte DOAR pana devin aurii, e vorba despre un aluat care trebuie copt bine, ca sa nu vi se lase budincile cand le scoateti din cuptor. Trebuie sa le lasati pana vedeti ca sunt destule de inchise la culoare, ca sa fiti siguri ca s-au uscat suficient

Ingrediente pentru 12 budincute

4 oua medii

150 g premix pentru patiserie „ Dr. Man - slabesti mancand„ 

300 ml lapte

0,5-0,75 lingurita sare

0,25 lingurita piper (facultativ)

susan alb, negru sau in amestec (facultativ)

Procedati cu aluatul ca la clatite. Bateti cu telul ouale (peste care ati pus sarea), cat sa omogenizati albusurile cu galbenusurile, dar fara sa fie spuma. Apoi puneti premixul si putin lapte, omogenizati frecand cu telul (nu bateti, invartiti telul in aluat), puneti restul de lapte si omogenizati. Puneti aluatul intr-o cana prevazuta cu cioc de scurgere, ca la un ibric (veti turna aluatul din cana direct in formele in care s-a incins uleiul) si dati la frigider pentru minim 30 de minute.

Incalziti cuptorul la 220 grade Celsius cu circa 15 minute inainte de a scoate aluatul de la frigider. Puneti intr-o tava cu 12 briose cate 1 lingurita ulei. Eu am folosit forme de silicon pe care le-am pus in formele tavii si in acele forme am pus uleiul. In 4 forme am pus si cate un sfert de lingurita seminte de susan mixt si acele budinci au iesit mai gustoase decat cele simple, asa ca pe viitor voi folosi mereu susan. Dati tava la cuptor pentru 8-10 minute (daca vedeti ca fumega inainte de 10 minute, scoateti tava).

Scoateti repede tava si cu cana de aluat umpleti formele lasand o margine de 1 centimetru. Trebuie sa va miscati repede, ca sa nu se raceasca uleiul, tava etc. Bagati tava in cuptor si lasati pentru circa 32-35 minute la 220 grade Celsius. 

Nu aveti voie sa deschideti cuptorul pana in 30 minute, se lasa ca si sufleurile. Trebuie sa aveti geamului cuptorului foarte bine spalat, ca sa vedeti ce se petrece inauntru ))))) Eu am pus tava pe primul gratar de jos, initial am dat caldura sus-jos, dar in minutul 20 am dat sa vina caldura numai de jos, pareau ca se coc mai repede deasupra. In minutul 30 am dat iar pe caldura sus-jos si am deschis cuptorul ca sa intorc rapid tava si le-am mai lasat 3 minute (am scazut temperatura la 200 grade Celsius). Am oprit cuptorul, am deschis usa cuptorului si le-am lasat sa se raceasca in cuptor circa 15 minute. Apoi le-am scos din forme pe un gratar.

Sunt grozave pe post de chifle.

Pofta buna!

 
Copyright © 2020 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions