Acasă Reţete Reţete de bază Aluat fraged pentru tarte dulci (Mary Berry)
Aluat fraged pentru tarte dulci (Mary Berry) Imprimare Email
Scris de DrMan   

Este imposibil sa nu va iasa acest aluat fraged, atat de bine a explicat autoarea pasii, incat am inteles si eu, dupa multi ani, ce greseli faceam de nu.mi iesea aluatul nisipos pentru tarte.

In primul rand, lucrati cu toate ingredientele foarte reci: untul taiat cuburi il tineti la frigider, il scoateti abia in momentul prepararii aluatului; folositi apa tinuta cateva minute la congelator, sa fie foarte rece; lasati cateva ore in frigider cantitatea de premix pe care o veti folosi la prepararea aluatulu; oul/ouale trebuie sa fie si ele din frigider.

Cantitatile sunt pentru o tarta cu diametrul de 20 centimetri si inaltimea marginii de aluat de 3 cm. La aeasta dimensiune se foloseste1 galbenus. Daca doriti sa preparati tarte mai mari, folositi 2-3 galbenusuri si inmultiti corespunzator celelalte ingrediente.

Ingrediente:

1 galbenus

100 g premix pentru patiserie "Dr. Man - slabesti mancand"

50 g unt 82% grasime

40 g fructoza

1 lingura de apa

1 praf de sare

Puneti in robot untul cubulete, premixul, un praf de sare si fructoza. Mixati pana se formeaza firimituri cu aspect de pesmet.

Rasturnati intr-un castron, faceti o adancitura si puneti galbenusul batut cu lingura de apa. Amestecati rapid cu varful degetelor, nu framantati! Ideea este sa adunati cat mai rapid aluatul intr-o bila, o aplatizati un pic si o puneti la frigider pentru 30 de minute, invelita in folie.

Dupa cele 30 minute o intindeti sub forma unui cerc cu diametrul de 27 cm (pentru forma de 20 cm). Intindeti aluatul intre 2 foi de hartie de copt, pentru a nu se rupe marginile. Eu l-am pus pe o foaie de hartie de copt, deasupra am pus o folie alimentara, am intins cu atentie ca sa ramana un cerc frumos. Apoi am intors totul pe masa, astfel ca aluatul sa stea acum pe folia alimentara, am desprins foaia de copt, am pus forma ca un capac peste aluat si iar am facut cascadorii, de data aceasta ca sa intre cercul de aluat in tarta fara sa se rupa si cat mai simetric.

Oricum, se va rupe cate putin, sau veti avea cate o portiune de margine mai mica decat restul tartei etc. Reparati linistiti, carpiti frumos ca nu se va vedea.

Intepati fundul tartei cu o furculita si dati la frigider pentru 15-20 minute.

Incalziti cuptorul la 175 grade Celsius.

Scoateti forma din frigider, puneti o folie de aluminie pe suprafata si o acoperiti cu boabe de fasole/ naut/ bilute de ceramica pentru copt. Aceasta pentru ca aluatul sa nu se umfle in timpul coptului si sa se deformeze.

Coaceti timp de 10 minute, apoi scoateti tarta, inlaturati folia si boabele/bilutele si din acest moment aveti 2 posibilitati:

a) daca veti face o tarta cu umplutura care trebuie coapta impreuna cu aluatul, bagati inapoi coaja de tarta in cuptor (fara folie si boabe) si mai coaceti 7-8 minute. Apoi o scoateti, puneti umplutura si dati totul la cuptor pana ce se coace si umplutura.

b) daca aveti nevoie de o coaja de tarta pe care sa o umpleti ulterior cu frisca, crema diplomat etc - coaceti tarta pana ce devine baza ei aurie (probabil inca vreo 15 minute, dar la 10 minute verificati situatia).

Eu folosesc forma de tarte de unica folosinta cu diametrul de 20 cm. Pun cate 2 forme o data (una intr-alta), ca sa aiba rezistenta mai buna la manipulare. La finalizarea coptului si dupa ce s-a racit bine, forma care nu a fost cu aluat in ea o refolosesc.

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions