Lapte condensat - reteta de casa |
Scris de DrMan |
Laptele condensat de care avem nevoie in diverse retete de prajituri (de exemplu, prajitura Brigadeiro) trebuie sa-l preparam in casa, cel din comert contine zahar adaugat, Am gasit 2 retete, mie imi place foarte mult cea de la Jamila( a doua). Reteta 1, de la Adygio Kitchen am folosit-o pana am descoperit reteta Jamilei. O las aici, poate nu aveti lapte praf si este nevoie sa preparati rapid un lapte condensat. Reteta 1, de la Adygio Kitchen 400 ml lapte gras 170 g fructoza pudra Se pun la fiert, cand da primul clocot se reduce focul si se lasa la fiert cca 15 minute. Trebuie sa devina usor galbui, e consistent. Dupa racire se va ingrosa mai mult. In ultimele 3-4 minute trebuie sa amestecati mai energic, sa nu s eprinda de craticioara( folositi o craticioara cu fund dublu). Reteta 2, de la Jamila( reteta originala aici), va ies cca 390 g, variaza putin in functie de cat a scazut siropul la fiert: 150 g lapte praf integral, fara zahar adaugat (eu folosesc Raraul 26% grasime) 140 g apa 130 g fructoza( eu folosesc 130 g dintr- un amestec de 60% fructoza cu 40% zahar de mesteacan, am o cutie ermetica in care pastrez acest amestec si folosesc la prajituri din el in proportie de 80% din cantitatea de zahar ceruta; adica - daca reteta cere 100 g zahar, eu voi folosi 80 g din acest amestec) Puneti apa intr-o craticioara, adaugati fructoza si puneti la fiert la foc mic, amestecand sa se dizolve fructoza. Cand incepe sa fiarba, lasati 2-maxim 3 minute pe foc mic( nivelul 5 pe plita mea electrica), sa prinda o culoare usor galbuie( foarte putin galbuie, nu ardeti siropul; si daca nu apare culoarea galbuie, nu fierbeti mai mult de 3 minute). Apoi luati de pe foc si lasati la racit 2 minute, cat sa il puteti pune in paharul blenderului vertical.. Puneti siropul rezultat intr-un vas inalt pentru blender vertical, adaugati o treime din laptele praf si mixati cu blenderul vertical. Adaugati treptat si restul de lapte praf, mixand continuu. Cat este calda, va fi cam ca o ciulama mai subtire, dar se va ingrosa mai mult dupa racire. Din aceste cantitati imi ies 390 g lapte condensat, maxim 400 g( depinde cum se evapora apa din sirop). Laptele condensat se poate pastra la frigider cateva saptamani. |