Lapte condensat - reteta de casa |
![]() |
![]() |
Scris de DrMan |
Laptele condensat de care avem nevoie in diverse retete de prajituri (de exemplu, prajitura Brigadeiro) trebuie sa-l preparam in casa, cel din comert contine zahar adaugat, Am gasit 2 retete, cea de la Adygio Kitchen mi se pare mai potrivita pentru creme cu lapte condensat, sau pentru nutella de casa( e mai ferma compozitia finala, dar va chinuiti nitel mai mult ca in reteta Jamilei). Reteta 1, de la Adygio Kitchen 400 ml lapte gras 170 g fructoza pudra Se pun la fiert, cand da primul clocot se reduce focul si se fierba cca 15 minute. Trebuie sa devina usor galbui, e consistent. Dupa racire se va ingrosa mai mult. In ultimele 3-4 minute trebuie sa amestecati mai energic, sa nu s eprinda de craticioara( folositi o craticioara cu fund dublu). Reteta 2, de la Jamila: 250 g lapte praf integral, fara zahar adaugat (eu folosesc Raraul 26% grasime) 250 ml apa 350 g fructoza Puneti apa intr-o craticioara, adaugati fructoza si puneti la fiert la foc mic, amestecand sa se dizolve fructoza. Cand incepe sa fiarba, lasati 5 minute pe foc. Apoi luati de pe foc si lasati la racit 10 minute. Puneti siropul rezultat intr-un vas inalt pentru blender vertical, adaugati o treime din laptele praf si mixati cu blenderul vertical. Adaugati treptat si restul de lapte praf, mixand continuu. Laptele condensat se poate pastra la frigider cateva saptamani. |