Colac impletit pentru sarbatori |
Scris de DrMan |
Ce ar fi sarbatorile fara colacii traditionali ?! Colacul se face foarte simplu, iubesc sa-l modelez, gasiti pe internet o multime de filmulete cu modelarea colacilor.ÂÂ Din cantitatile de mai jos va iese un colac mare, cu un diametru de 28-30 cm (sau 2 mai micuti). Ingrediente: 750 g premix pentru patiserie "Dr. Man" 3 oua 690 ml lapte caldut 15 g drojdie uscata (eu folosesc Pakmaya, m-am obisnuit cu ea) 3 linguri fructoza 100 g unt topit 50 ml ulei 1,5-2 lingurite sare aroma vanilie (facultativ) 1 galbenus pentru uns colacii + 2 linguri lapte miere pentru usn colacii (facultativ) Intr-un castronel dizolvati drojdia cu 2-3 linguri din laptele pus deoparte, 1 lingura fructoza si 1 lingura rasa premix patiserie (din cantitatea pregatita). Lasati 10 minute sa dospeasca. Intr-un castron mixati ouale cu 1-2 linguri fructoza (cat doriti sa fie colacul de dulceag), adaugati apoi uleiul si mixati. Puneti jumatate din cantitatea d elapte caldut pregatita. Amestecati premixul cu sarea. Cand drojdia a dospit, faceti o adancitura in faina, adaugati ouale, vanilie (daca doriti o aroma usoara) si incepeti sa incoroporati ingredientele cu mana. Incepeti sa adaugati laptele in 2-3 transe, amestecand cu mana continuu. Dupa ce ati incorporat ingredientele, bagati in aluat paletele spirala ale mixerului si framantati 3-4 minute. La sfarsit incepeti sa adaugati untul topit, in 2-3 transe, si mai framantati cu mixerul inca 2-3 minute, pana intra tot untul in aluat. Puneti la dospit, la cald, 45 minute. Dupa cele 45 minute, modelati colacul si mai lasati la dospit 15 minute, in tava in care l-ati pus. Coaceti la 160 grade Celsius, timp de circa 45 minute. Il scoateti sa se raceasca pe gratar. Pofta buna! |