Chifle pufoase pentru hamburgeri |
![]() |
![]() |
Scris de Gabriela Man |
Sunt simplu de preparat, important este sa aveti oul si faina la temperatura camerei( ca la orice aluat dospit). Reteta este preluata din mai multe surse, exista retete in care in loc de apa se pune lapte, altele in care se adauga ulei...puteti sa va jucati cum vreti cu acest aluat. Ca sa va iasa chiflele pufoase, secretul este sa va iasa un aluat o idee mai vartos decat cel de cozonac, deci un aluat mai moale, nu trebuie sa fie un aluat tare ca cel obisnuit pentru paine. Ingrediente: 450 g premix pentru paine "Dr. Man" + 40 g pentru modelat 370 ml apa calduta 10 g drojdie uscata 10 g fructoza 1 ou 20 ml ulei 1-1,5 lingurita sare de mare susan, mac, diverse alte seminte Facultativ: 1 lingurita faina de bambus( o folosesc pentru ca imi place cum fixeaza aluatul la coacere, dar chiflele va vor iesi foarte bine si fara ea) Puneti intr-un vas apa calduta, fructoza, drojdia si 7 linguri de premix din cantitatea pregatita - le amestecati cu un tel lasati 10 minute ca sa se activeze drojdia (trebuie sa inceapa sa faca spuma la suprafata). Cand drojdia s-a activat, puneti oul si uleiul, bagati paletele spiralate (pentru aluat) ale mixerului in functiune si incepeti sa amestecati, adaugand premixul in 3 transe. Dupa primele 2 transe de premix adaugate, puneti si sarea, faina de bambus (daca folositi). Veti incorpora cele 450 g premix. Lasati la dospit, acoperit cu folie alimentara, timp de 30-40 minute( pana isi dubleaza volumul). Apoi rasturnati aluatul pe masa pudrata cu premix, va pudrati mainile din cand in cand cu premix, il aplatizati si il impaturiti(ca sa iasa aerul), apoi il impartiti in 8 bucati si faceti 8 chifle. Eu folosesc in intregime cele 40 g premix pentru modelat, cel mai mult imi intra cand aplatizez si impaturesc aluatul rasturnat din vas. Puneti chiflele in tava pe hartie de copt, le presarati cu premix si le aplatizati cu palmele. Apoi, le ungeti cu un amestec de premix si apa ( 1 lingurita de premix cu 2-3 linguri aoa) si le presarati cu diverse seminte. le lasati 10 minute la dospit. Intre timp incingeti cuptorul la 160 grade Celsius, se coc cca 40-50 minute, pana capata o culoare aurie( am crescut temperatura la 165 grade Celsius dupa 30 minute de coacere). Le puneti la racit pe un gratar. Pofta buna! |