Acasă Reţete Reţete de bază Lipii - reteta proprie
Lipii - reteta proprie Imprimare Email
Scris de Gabriela Man   


Imi plac foarte mult lipiile...imi amintesc de vacantele la bunici... 

Reteta e foarte simpla si am folosit o combinatie de premix pentru paine cu premix pentru patiserie.

Ingrediente:

250 g premix pentru paine "Dr. Man"

 

250 g premix pentru patiserie "Dr. Man"

 

400 - 450 ml lapte caldut (smantana nefermentata diluata cu apa)

1 plic de 7 g drojdie uscata

1 lingurita de fructoza

1 lingura ulei de masline extravirgin

1-1,5 lingurita sare

2 linguri seminte de floarea soarelui

1-2 linguri seminte de susan

 

Amestecati premixurile cu sarea. Dizolvati drojdia cu putina apa calduta si cu fructoza, lasati sa dospeasca circa 10 minute.

Amestecati apoi premixurile, drojdia, laptele caldut, uleiul de masline si semintele de floarea soarelui - cu paletele spirala ale mixerului, circa 5-6 minute, pana aluatul se desprinde de peretii vasului. Cand amestecati ingredientele adaugati laptele pana obtineti un aluat potrivit, sa nu fie foarte "vartos" - nu il veti putea framanta.

Lasati la dospit 40-45 minute.

Rasturnati aluatul pe masa pudrata foiarte bine cu faina, il mai framantati de 2-3 ori, apoi in faceti sul si il taiati in bucatele mici - din care veti intinde lipii rotunde.

Cand intindeti foaia de lipie, presarati seminte de susan si apasati cu sucitorul - sa intre in aluat, dar sa ramaan pe fata lipiei (puneti susanul chiar la sfarsit, cand lipia e deja intinsa in forma finala). Intindeti lipiile subtiri, in grosime de circa 3 mm.

Se coc in tava pentru clatite, la foc foarte mic, fara ulei.

Pofta buna!

 

 
Copyright © 2025 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions