Acasă Reţete Reţete de bază Baghete
Baghete Imprimare Email
Scris de Gabriela Man   

Bun, deci - am facut baghete.

Sincer, mai am inca de lucrat pe reteta, am facut 2 retete si vi le prezint pe amandoua, insa problema cea mare - nu a iesit coaja aceea caracteristica (la a doua reteta chiar nu...). Daca nu e o chestiune care tine de temperatura (e greu sa depistez temperatura optima, spuneam ca amestecul meu de fainuri are foarte multe fibre si nu poate fi copt la temperaturi mari, ca si faina alba), atunci e problema prezentei fainii de soia, care in mod normal e utilizata tocmai pentru o paine pufoasa...

 

Ma rog, mie cea de-a doua reteta ( cu trucuri preluate de la prima) mi s-a parut mai buna. Si ies baghete foarte bune pentru bruschete. Bruschetele sunt si motivul pentru care m-am aventurat sa coc baghete. :)

 

Reteta de baza am preluat-o de aici. E important, deoarece in link gasiti tehnica de framantare si impachetare a baghetelor (ceea ce am invatat din video-urile mentionate in articol am aplicat si la cea de-a doua reteta de baghete).

Reteta 1:

500 g premix pentru patiserie "Dr. Man - slabesti mancand"

1 lingurita sare

1 plic drojdie uscata Pakmaya (10 g)

400 ml apa calduta

Dizolvati drojdia in putina apa calduta si lasati 10 minute la fermentat. Amestecati premixul ca sarea, apoi adaugati drojdia si apa. Framantati cu paletele spirala 6-7 minute (sau cu mana 20-25 minute).

Acoperiti vasul cu folie alimentara si lasati la dospit 3 ore. Insa: la fiecare jumatate de ora, in primele doua ore, framantati putin aluatul acoperiti din nou si lasati iar la dospit; adica, framanatai 2-3 miscari la 30, 60,90 si 120 minute. Apoi lasati la dospit aluatul fara sa mai umblati la el inca o ora.

La sfarsitul celor 3 ore, rasturnati aluatul pe masa pudrata cu premix si modelati bucati ovale (din care ulterior veti modela baghete) - tehnica aici . Lasati la dospit 30 minute.

Apoi modelati baghete conform tehnicii de aici si lasati sa dospeasca (fie pe panza, cum fac ei - asa am facut si eu) , fie direct in tava, inca o ora.

Cu jumatate de ora iniante de a baga baghetele la copt, incingeti cuptorul la 225 grade Celsius. Bagati baghetele, reduceti temperatura la 200 grade Celsius si mai lasati circa 40 minute (vedeti dupa culoare).

Va sfatuiesc ca din cantitatea rezultata sa faceti 2 baghete (nu 3, cum facusem eu initial).

Reteta 2:

E mai simpla.

Cantitatea de ingrediente e identica, timpii de dospire si temperatura le-am modificat.

Am lasat aluatul sa dospeasca in vas o ora, si nu l-am mai framantat putin la jumatate de ora.

Apoi am facut "ovalele" de aluat (video lectia 3) si le-am lasat pa masa 30 minute. Le-am modelat apoi baghete, le-am crestat si le-am lasat la dospit in tava inca 30-50 minute. A

Le-am copt la 180 grade celsius, circa 50 minute.

 

In final, parerea mea - cea de-a doua reteta e mai gustoasa...

Pofta buna!

 

 
Copyright © 2023 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions