Muraturi in saramura la borcan (castraveti, gogonele etc) |
Scris de Gabriela Man |
Reteta aceasta e impecabila - muraturile isi pastreaza savoarea, legumele raman crocante, in plus - mie personal mi se pare foarte simpla. Reteta este preluata din Silvia Jurcovan si o fac de ani de zile - muraturile se acresc exact cat trebuie si tin toata iarna fara probleme.
Pentru inceput, pregatiti borcane de 3-5-10 litri, bine curatate.
Apoi: tot ce aveti nevoie sa conservati si condimentele specifice muraturilor: castraveti, gogosari, conopida, ardei iute, gogonele etc, piper boabe, ceapa, foi de dafin, marar, boabe de mustar, coriandru boabe, frunze de telina, radacina de hrean etc. Pregatiti o saramura din 20 g sare calculate la 1 litru de apa si o puneti la fiert cu condimentele (piper, dafin etc) - o dati in clocot. Sa aveti pregatite legumele aranjate cum doriti in borcane. Cand saramura clocoteste, opriti focul si lasati sa se raceasca 6-8 minute si apoi o turnati in borcane pana la varf (ras). Lasati borcanele descoperite (fara capace) 48 de ore in bucatarie. Dupa 48 de ore, turnati saramura inapoi in oala, o puneti la fiert; intre timp, luati fiecare borcan si il clatiti de 2-3 ori cu apa rece (turnati apa rece peste legume, apoi puneti mana la gura borcanului si goliti apa). Cand saramura clocoteste, o turnati de data aceasta asa fierbinte in borcane, infiletati capacele si dati la camara! Pofta buna! |