Acasă Reţete Reţete de bază Reţetă concepută special pentru maşina de pâine
Reţetă concepută special pentru maşina de pâine Imprimare Email
Scris de Gabriela Man   

La rugămintea unui bun prieten, care tocmai şi-a achiziţionat o maşină de pâine, am conceput o reţetă cât mai uşor de utilizat de către posesorii unor astfel de aparate electrocasnice.

masina_paineReţeta a fost testata de n ori atat pe masina acestui prieten, un Moulinex cu 1 paleta, cat si pe masina mea Muhler, masina cu 2 palete. Astfel am reuşit sa observ câteva aspecte ce ar trebui lămurite pentru o reuşită totală.

In primul rand, acea cană (cup) de măsurat a maşinii nu este foarte exactă, prin urmare va sfatuiesc sa folositi cantarul de bucatarie la masurarea apei si premixului. Pentru otet, sare, fructoza si drojdie puteti folosi masura lingura-lingurita a masinii. Eu am un set de masuri lingura si lingurita din inox, il folosesc la toate preparatele.

Va pun cantitatile pentru 3 marimi de paine: mica, medie si mare. Am observat ca iese mai bine painea mai mica si ca painea mare se coace mai greu in interior.

Spuneam ca am folosit doua masini de paine: un Moulinex cu 1 paleta si masina mea Muhler cu 2 palete. La ambele, cel mai bun program pentru painea din premixul meu a fost cel standard, adica programul nr 1( cred ca la orice marca d emasina este numarul 1).

Se coace mai bine in interior painea facuta la masina cu 2 palete, asta deoarece forma ingusta si inalta care iese la masina cu 1 paleta nu favorizeaza o coacere buna la aluaturile din faina cu multe fibre( fibrele retin umiditatea in aluat si temperatura de coacere relativ mare nu avantajeaza acest tip de aluat).

Voi trece ingredientele pentru painea mica, in ordinea in care le pun in masina( aceasta e reteta pe care o folosesc eu):

375 g apa la temperatura camerei( preferabil apa de la filtru sau pet, clorul din retea poate dauna drojdiei)

1 lingurita otet de mere/de cidru

1 lingurita aluloza monk( sau miere/fructoza)

2 lingurite sare de mare

500 g premix pentru paine "Dr. Man"

3 lingurite drojdie uscata instant, eu folosesc Pakmaya( 3 lingurite sunt 7-7,5 g)

30 g seminte de floarea soarelui si dovleac - facultativ( cand pun seminte adaug 5 g de apa suplimentar)

Paine medie:

470 g apa la temperatura camerei( preferabil apa de la filtru sau pet, clorul din retea poate dauna drojdiei)

1 lingurita otet de mere/de cidru

1 lingurita aluloza monk( sau miere/fructoza)

2,5 lingurite sare de mare

600 g premix pentru paine "Dr. Man"

3,5 lingurite drojdie uscata

Paine mare:

625 g apa la temperatura camerei( preferabil apa de la filtru sau pet, clorul din retea poate dauna drojdiei)

1,5 lingurita otet de mere/de cidru

1,5 lingurita aluloza monk( sau miere/fructoza)

3 lingurite sare de mare

800 g premix pentru paine "Dr. Man"

4 lingurite drojdie uscata

Cum spuneam, le puneti pe toate in vasul masinii, in ordinea de sus in jos.

Am folosit doua masini de paine, un Moulinex cu o paleta si un Muhler cu doua palete. La ambele masini painea a iesit foarte rau cu programul de paine cu faina integrala. la Moulinex mi s-a copt cel mai bine la programul de paine standard, cu faina alba. la Muhler mi s-a copt cel mai bine la programul pentru paine cu unt, acest program are durata de timp asemanatoare cu programul pentru paine alba, dar are temperatura mai mica, ceea ce e extrem de important pentru o coacere buna. Painea din faina cu fibre multe se coace cel mai bine la temperatura mai redusa, spre sfarsit se poate da focul mai tare, pentru a o rumeni. La masina d epaine nu putem proceda ca la cuptor, deci eu am avut la masina mea o schema in care erau trecute caracteristicile fiecarui program si am vazut ca la programul paine cu unt era cea mai mica temperatura. L-am ales si painea s-a copt mai bine decat la programul standard.

Observatie: alegerea cantitatii de paine influenteaza coacerea crustei de pe baza si de pe laterale, deoarece odata cu marirea cantitatii, se mareste si timpul de coacere cu 3-4 minute.

Deci: am facut paine varianta cantitate mica; am copt la programul pentru paine cu unt, coaja light si cantitate 1250( imi place cum iese crusta cand se coace un pic mai mult). Am pus seminte cand a semnalizat masina ca pot adauga ingrediente in plus.

Când s-a terminat programul, am oprit masina, am scos cuva, am scos painea din cuva si am pus-o pe un gratar. La 1 ora am scos paletele din paine si am lasat-o sa se raceasca foarte bine, cateva ore bune.

Cel mai bine se coace painea facuta cu 500 g premix si chiar mai mica, din 400 g premix. Daca doriti sa coaceti din 400 g premix, aflati cu regula de trei simpla si restul ingredientelor.

La masina de paine nu va iesi o paine dintr-o astfel de faina la fel ca la cuptor - va ramane un pic senzatia de umiditate, cutitul nu iese curat din paine. Cel mai apropiat rezultat de o paine coapta in cuptor( la 160 grade!) va fi cand veti coace o paine micuta( din 400 g premix, chiar 300 g la masinile micute).

Este parerea mea, eu nu am putut obtine un miez perfect uscat, dar este insesizabil acest aspect, painea se zvanta instantaneu prin feliere.

Nu se taie decat dupa cateva ore, trebuie sa fie racita complet, sa fie la temperatura camerei! Daca taiati painea inainte de a se raci complet, se va umezi pe interior, se va incruzi. Oricum, este mult mai sanatos sa consumati painea dupa ore bune de la coacere - de exemplu o faceti seara si incepeti sa mancati din ea din dimineata urmatoare.

 
Copyright © 2025 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions