Acasă Reţete Reţete de bază Dulceaţă de caise (piersici etc)
Dulceaţă de caise (piersici etc) Imprimare Email
Scris de Gabriela Man   

2 kilograme caise

500 grame fructoză

Spălaţi bine caisele şi îndepărtaţi porţiunile stricate. Rupeţi caisele în jumătate şi scoateţi sâmburii.

Puneţi jumătăţile in cratiţa în care veţi fierbe dulceaţa (să fie cu fund gros, de inox sau teflon), puneţi fructoza şi lăsaţi câteva ore bune (chiar de seara până dimineaţa), până îşi lasă fructele siropul în vas.

Puneţi la fiert la foc mic. Din momentul în care începe să fiarbă le mai lăsaţi circa 40 minute (veţi constata că s-a îngroşat siropul). Adunaţi şi aruncaţi spuma rezultată în timpul fierberii.

După ce opriţi focul lăsaţi-o să stea cam 5 minute, după care o puneţi în borcane sterilizate şi infiletaţi capacele. După ce înfiletaţi capacul, răsturnaţi borcanul cu fundul în sus şi lasati-l aşa circa 10 minute.

Ies 4 borcane a câte 370 grame (iese un cost de 6 lei borcanul).

Pentru piersici calculaţi doar 250 grame fructoză pentru 1 kilogram de pulpă. Decojiţi piersicile, scoateţi sâmburii şi tăiaţi pulpa felii, cuburi mai mari etc. În rest, se procedează identic ca la caise.

Piersicile şi caisele au avantajul de a avea multă pectină, care va lega foarte bine dulceaţa fără a necesita timp îndelungat de fierbere.

În general, în funcţie de dulceaţa fructelor folosite - folosiţi 250-300 grame fructoză la 1 kilogram pulpă fructe. Este bine să adăugaţi şi 2-3 feliuţe lămâie curăţată foarte bine de coaja albă - păstrează o culoare frumoasă a dulceţii (combate caramelizarea care ar schimba aspectul şi gustul). Nu este cazul la piersici şi caise deoarece acestea se "leagă" foarte repede, fără fierbere indelungată.

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions