Acasă Reţete Mâncăruri Mici de casa
Mici de casa Imprimare Email
Scris de DrMan   

Stiati ca micii( mititeii) sunt dietetici si pot fi consumati intr-o cura de slabire? Insa, trebuie sa fiti siguri ca producatorul pune in ei condimentele traditionale, nu vegeta, glutamat si mai stiu eu ce alte minuni. Pentru ca nu am fost niciodata sigura cum sunt preparati mititeii din comert, am decis sa-mi fac compozitia acasa.

Mai intai, mi-am preparat un condiment special pentru mici, din care am folosit 1 lingurita cu varf pentru fiecare kilogram de pasta de mici. Reteta am luat-o de pe lalena.ro,

doar ca eu nu am pus frunza de dafin.

Ingredientele pentru condiment:

2 lingurite piper negru boabe

10 bobite ienihabar

1 lingurita coriandru boabe

1 lingura cimbru uscat

1 lingurita chimen

2 linguri boia dulce( eu am pus 1 lingura afumata, o lingura obisnuita)

1 lingurita rasa fulgi de chilli turcesti( sunt putin afumati si nu foarte iuti; ii cumpar de la macelaria musulmana)

Le-am dat pe toate prin rasnita de cafea, le-am facut pulbere. Cum folosesc acest condiment: pun 1 lingurita cu varf pentru fiecare kilogram de pasta de mici.

Cu o zi inainte am preparat bulionul de oase( stock) de vita:

2 kg oase de vita, resturi de carne vita, coada de vita( tot felul de bucati de vita pe care le puteti strange din timp la congelator)

4 morcovi

1 radacina patrunjel

1 radacina pastarnac

1 bucata mica de telina

2 cepe medii

sare, cimbru

1 lingurita cu varf sare de mare

Incingeti cuptorul la 190 grade. Puneti oasele si carnurile intr-o tava si le bagati la cuptor pentru cca 60 minute. Le intoarceti des, ca sa nu se arda. le scoateti cand miroase a friptura si au o culoare frumoasa, auriu-maronie. Le puneti intr-o oala mare, cu 5-6 litri de apa rece si lingurita de sare. Puneti sarea, cimbru crengute si dati la fiert. cand incepe sa clocoteasca, dati focul la mic. Dupa 3 ore, puneti legumele intregi. Ceapa am pus-o cu foi, crestata la baza in forma de cruce. Continuati fierberea pana a scazut la mai putin de jumatate. Eu am lasat-o sa fiarba un total de 6 ore.

Strecurati supa prin strecuratoare, in strecuratoare sa aveti un tifon pus in doua. Lasati in frigider la racit. Dupa ce s-a racit, adunati grasimea de deasupra. Apoi o puteti portiona ca sa o pastrati la congelator( portii de 100 g). Daca o vreti mai clara( la mine nu a fost nevoie): incalziti stockul, cand se infierbanta puneti 2 albusuri si amestecati putin cu o lingura, apoi lasati supa sa fiarba cca 15 minute, la foc mic. Si o strecurati din nou prin sita+tifon.

Acest stock se foloseste in cantitate de 250 g pe kilogramul de pasta de mici.

Pasta de mici:

1 kg carne de vita grasa( ceafa)

2 kg spata de porc

*Observatie: puteti face amestec oaie-vita, ramane la latitudinea fiecaruia ce carne prefera sa fie in mititei; insa, sa fie carnuri grase, e nevoie de cca 25% grasime pentru a iesi niste mititei zemosi

50 g usturoi proaspat

30 g sare de mare

3 lingurite cu varf condiment pentru mici( reteta de mai sus)

750 g stock de vita rece, gelatinos( reteta de mai sus)

2 linguri din grasimea adunata de pe stockul de vita

30 g apa

cate 7 g de bicarbonat de sodiu pentru fiecare kilogram de amestec carnuri( adica, 21 g in total)

Pentru inceput, am dat carnea de doua ori prin sita medie de la masina de tocat.

Usturoiul il dati prin presa si il amestecati cu apa, asa il adaugati in compozitie. Eu l-am frecat cu 20 g sare( din cele 30 g pregatite) la mojar, apoi am adaugat apa. Am amestecat totul, am pus si restul de 10 g sare si am framantat pasta 15-20 minute. Apoi am facut o chiftea mica si am prajit-o in tigaia antiaderenta, la foc mediu. Asa imi dau seama daca amestecului ii mai trebuie sare sau condimente. Dupa ce reglati aromele, acoperiti vasul cu folie si lasati 24 ore la frigider.

Dupa 24 ore, adaugati 70 g apa si framantati inca 10 minute amestecul. Apoi il puneti intr-un pos de unica folosinta mare, taiat cat sa va iasa grosimea dorita. Puneti pe doua tavi mari folie de aluminiu si posati dungi din compozitie, de la un capat la celalalt al tavii, una langa alta. Cu un taietor de aluat sau cutit, inmuiat din cand in cand in apa, taiati barele de compozitie la lungimea dorita pentru mititei( eu i-am facut de 10 cm). Acoperiti tavile cu folie de prospetime si mai dati la frigider pentru 1-2 ore.

Inainte de a-i aduce la gratar, se spune ca ar fi bine sa lasati mititeii descoperiti o ora, in frigider. Eu nu am facut asa si au iesit foarte bine, procedati cum doriti. Am portionat mititeii in caserole de plastic cu capac si i-am pus la congelator: am pus o folie de aluminiu pe fundul caserolei, am pus primul rand de mititei; i-am acoperit cu un strat de folie aluminiu si am mai pus un rand de mititei. Evident, am pastrat niste mititei pentru pregatirea imediata, nu am congelat tot. Insa, am preferat sa fac pasta mai multa si sa congelez mititeii formati, e mai simplu decat sa ma apuc sa fac pasta de mici ori de cate ori imi va fi pofta de un mititel la gratar. Cand doriti sa preparati mititei, decongelati portia dorita in frigider, peste noapte.

Se fac la foc mediu, nu tare. Mie imi ies un pic cam paralelipipedici, pentru ca ma asigur ca ii coc bine pe toate partile: pun mititeii pe gratar; la un 2 minute ii intorc pe burta, ii mai las cam 2 minute; apoi ii pun pe laterale, tot cam 2 minute pe fiecare laterala( verific sa fie rumeniti, dar nu arsi).

 
Copyright © 2025 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions