Acasă Reţete Mâncăruri Carnati grecesti cu praz si coaja de portocala
Carnati grecesti cu praz si coaja de portocala Imprimare Email
Scris de DrMan   

Daaa, ati citit bine - carnati cu coaja de portocala. Am mai gasit de-a lungul timpului referinte la acesti carnati grecesti, insa aromatizarea cu portocala m-a facut sa fiu circumspecta, nu am fost tentata sa ii incerc. Ma gandeam ca ar trebui sa aiba genul de gust ca acela cand mananci impreuna portocale si carnati :))

Ei bine, nu e asa! Reteta mi-a revenit in memorie cand un amic grec mi-a povestit ce carnati grecesti gustosi prepara el si cum toti prietenii lui adora acesti carnati. Stiindu-l un gurmand rafinat si un talent in ale bucatariei, am decis sa ma risc si sa incerc si eu reteta lui de carnati traditionali grecesti, asa cum se prepara la el in familie.

Au iesit niste carnati deliciosi, mult peste asteptarile mele! As spune ca imi plac parca mai mult decat carnatii nostri traditionali, pe care ii prepar dupa reteta familiei mele.

Pentru inceput, cateva sfaturi.

Folosim o carne grasa si frageda - fleica sau amestec de spata cu fleica. Eu folosesc la carnatii traditionali amestec in proportii aproape egale de fleica plus spata si amicul meu grec mi-a confirmat ca tot asa foloseste si el la carnatii grecesti. Pana la urma are logica si e usor de tinut minte ce carne sa folosim - peste tot in lumea asta, acolo unde taranii prepara carnati, vor folosi "cazaturi" de la transarea porcului, adica o carne de mai slaba calitate, nu vor face carnati din muchiulet, pulpa sau ceafa. Dar o carne de calitate mai slaba nu inseamna ca ea nu va fi frageda, ba chiar dimpotriva - prezenta straturilor alternative carne-grasime ii confera o savoare si o fragezime grozava( vorbim de spata si de fleica; gusa de porc deja e altceva, are mai multa grasime, se foloseste in special la chisca).

Carnea se da prin masina de tocat, prin sita cu gauri mari, impreuna cu prazul si coaja de portocale( daca portocalele au fost razuite cu curatatorul de legume si aveti fasii de coaja, nu razatura). Atentie: razuiti cu atentie portocalele, sa nu luati si din partea alba pentru ca este foarte amara.

Daca ati rugat pe cei de la macelarie sa va toace ei carnea, atunci dati prin blender prazul +/- coaja de portocale, impreuna cu o parte din cantitatea de apa pe care o veti folosi la framantarea amestecului. Eu am o razatoare speciala pentru coaja citricelor si obtin doar razatura din partea portocalie, prin urmare nu am bagat la blender decat prazul cu o parte din apa cantarita pentru cantitatea mea de carne folosita.

Mie din 5 kg de carne mi-au iesit cca 6 metri de carnati, nu stiu cu exactitate cat ies din aceasta cantitate pentru ca eu fac si hamburgeri din amestec, pe care ii prepar pe gratar. Sunt minunat de gustosi, va recomand sa ii incercati!

Ingrediente pentru 5 kg de carne( amestec spata plus fleica):

  • 3 bucati de praz romanesc, din cel subtire, nu de import cumparat din supermarketuri( acela e mult mai gros, deci trebuie sa folositi mai putin)
  • coaja de la 1,5 portocale medii sau de la 2 portocale mici( amicul meu, grecul, pune coaja de la 3 portocale medii la 10 kg de carne)
  • 2,5-3 lingurite piper negru proaspat macinat
  • 3-4 lingurite boia de ardei dulce
  • 60 g sare de mare fina neiodata( eu o cumpar de pe net) - puteti pune pana la 16 g per kilogramul de carne, insa eu obisnuiesc sa usuc carnatii 3-4 zile( pe care care ii afum ii usuc chiar mai multe zile), deci sarea va deveni mai concentrata
  • 1-2 lingurite fulgi de ardei iute macinat, sau 1-2 ardei iuti zdrobiti in mojar( sau blender) cu o parte din apa cantarita pentru framantat sau 1-2 lingurite piper cayenne( eu am pus piper cayenne, ador aroma lui)
  • 200 g apa la temperatura camerei, pentru framantat

Se amesteca toate acestea cu carnea tocata, framantati amestecul ca pe aluat cca 10 minute, apoi acoperiti vasul si dati la frigider pentru 48 de ore.

Dupa acest timp, testati umplutura daca e suficient de sarata si condimentata: faceti o chifteluta, o prajiti in tigaie sau pe gratar si gustati. In functie de preferintele Dumneavoastra, mai adaugati sare, piper etc. Si apoi umpleti intestinele de porc. Daca folositi intestine cumparate, acestea sunt conservate cu sare, deci trebuie sa le lasati 3-4 ore la desarat, in apa rece( aruncati de vreo 3 ori apa). Ultima apa in care le veti pastra pana la umplere trebuie sa fie putin calduta, pentru ca intestinele sa devina flexibile.

Dupa umplere, carnatii se lasa la zvantat pentru 2-3 zile, la rece, atarnati pe o bara/ stativ etc, intr-un spatiu care are aerisire( eu ii pun in foisor, acum iarna e frig daca nu fac focul la gratar). Temperatura ambientala in spatiul unde ii lasati la uscat trebuie sa fie in intervalul 2-maxim 8 grade Celsius - camara, un beci uscat( fara umezeala) sau chiar foisor ca in cazul meu.

Grecii nu afuma acesti carnati. Ii usuca asa cum v-am spus, apoi ii congeleaza portionati in pungi.

Pofta buna!

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions