Midii Thai |
Scris de DrMan |
Midiile preparate astfel le-am mancat la o terasa din Vama Veche. Spun stil thai pentru ca acolo m-au dus cu gandul cand le-am gustat, spre bucataria thailandeza. Nu am indraznit sa cer bucatarului reteta, probabil nu mi-ar fi dat-o. Insa, am notat lista de ingrediente si am incercat sa o reproduc, folosindu-ma de cativa pasi generali de gatire a midiilor. Prima data am facut-o fara piper roz, nu era trecut in lista de ingrediente. A doua oara, pentru ca mi-a sarit in ochi borcanelul cu bobite roz inchis, am zis hai sa incerc. Adaosul de piper roz a completat nota exotica a preparatului, minunate au iesit! Ingrediente: 1 kg midii 2-3 linguri cubulete de rosii proaspete (o rosie medie tocata cuburi) 2-3 linguri patrunjel verde tocat marunt sau coriandru frunze 1-2 catei usturoi tocati marunt cu cutitul 1 tulpina de lemon gras sau 1 lingurita de coaja de lamaie rasa(coaja de la 1 lamaie) zeama de la jumatate de lamaie 50 ml vin alb sec sau demisec 1/4 lingurita piper roz boabe 2 linguri ulei de masline 200 ml lapte de cocos sau 100 g smantana de cocos 1/4 lingurita fulgi de chilli 1/4 lingurita sare Cand preparati midii este important sa aveti toate ingredientele pregatite, procesul se desfasoara destul de repede si nu e indicat sa alergati prin bucatarie dupa una sau dupa alta( cum am patit eu prima data). Tocati usturoiul marunt cu un cutit. pregatiti cubuletele de rosii. Zdrobiti intr-un mojar piperul roz, coaja de lamaie (sau lemongrasul tocat nitel cu cutitul), fulgii de chilli, sarea. Adaugati zeama de lamaie ca sa adune bine aromele din mojar. Spalati midiile, le aruncati pe cele deschise( ciocaniti mai intai midia care e deschisa, daca nu se va inchide inseamna ca e moarta). Puneti intr-un wok uleiul de masline cu usturoiul si infuzati putin la temperatura mica. Apoi, mariti temperatura si adaugati cubuletele de rosii. Dupa jumatate de minut, adaugati aromele din mojar, vinul, laptele de cocos si putin patrunjel tocat. Lasati sa scada foarte bine, pana vedeti ca bolboroseste compozitia pe toata suprafata. In acest moment adaugati midiile si acoperiti cu capac wokul. Sunt gata in 2 minute, cand toate scoicile s-au deschis. In acest timp, amestecati de cateva ori in wok, pentru a prinde cat mai mult din aroma sosului. Restul patrunjelului il puneti la sfarsit, dupa ce ati oprit focul. Evident, verificati wokul cu atentie si aruncati midiile care nu s-au deschis. Pofta buna!  |