Pulpa de porc coapta cu suc de mere |
![]() |
![]() |
Scris de DrMan |
Pentru aceasta reteta m-am inspirat din originalul publicat aici. Pentru ca nu aveam cidru, am folosit o combinatie de suc de mere natural cu un vin rosu sec. Pentru ca nu consum dovleac, avand indice glicemc mare, am folosit ca si garnitura cartofi dulci (care au acelasi gust). Cartofii dulci, desi au indice glicemic mediu, cer putina insulina dupa descarcarea de glucoza, motiv pentru care pot fi combinati cu proteina animala. A iesit o bunatate! Un regal de arome si texturi! Ingrediente pentru 4 persoane: 1 bucata de pulpa de porc de cca 1,2 kg 150 ml suc de mere natural, neindulcit 50 ml vin rosu sec, demisec( am folosit o feteasca neagra) 50 ml soia( cu continut redus de sare) 50 ml otet din vin alb 1.2 - 1 capatana de usturoi (puneti curajosi, nu va sfiiti) 2 linguri de ulei de rapita 2 linguri rase sare de muraturi piper putin patrunjel verde 1 lingura premix pentru patiserie ”Dr. Man - slabesti mancand” carnea trebuie sa fie la temperatura camerei. O dati cu sarea de muraturi pe toate partile, o masati ca la salon. Apoi o lasati sa stea cu sare pe ea 1 ora, maxim 2 ore, la temperatura camerei. Dupa acest timp, stergeti bine carnea de sare, o uscati bine cu prosoape de hartie. Puneti pe foc mediu spre mare o cratita/oala cu fundul gros care poate merge la cuptor (eu am folosit o cratita de fonta emailata), puneti o lingura ulei si rumeniti pulpa pe toate partile. Incingeti cuptorul la 150 grade Celsius. Scoateti apoi pulpa pe o farfurie, scurgeti din grasimea ramasa in cratita si adaugati sucul de mere, vinul, sosul de soia, otetul si usturoiul (eu l-am lasat bucati maricele). Amestecati bine, adaugati pulpa in cratita si, la primul clocot, luati cratita de pe foc. Acoperiti cratita cu folie de aluminiu, puneti capacul si dati la cuptor pentru 3 ore. La jumatatea timpului de coacere, intoarceti pulpa de pe o parte pe alta. Intre timp, spalati bine cartofii dulci, ii lasati sa se zvante de umiditate. Ii taiati pe jumatate pe lung si ii ungeti cu un amestec de ulei cu sare, boia si piper (am facut amestecul dupa ochi, ca sa fiu cinstita). Am pus intr-o tava hartie de copt. Am uns cartofii pe toate partile cu amestecul de ulei si i-am pus cu taietura in sus in tava. Dupa doua ore de cand am bagat pulpa la cuptor, am bagat si tava cu cartofi. Oala cu pulpa o puneti pe gratarul de jos, tava cu cartofi o puneti mai sus. Eu am lasat pulpa 20 minute descoperita, sa se rumeneasca putin. cand e gata, o coateti din oala/cratita si o lasati sa se odinheasca 20 minute. Intre timp, am pus intr-o craticioara premixul ”Dr Man”( fara ulei!), l-am pus pe foc mic amestecand mereu cu o lingura pana am vazut ca pe margini a prins o usoara culoare aurie. Am turnat atunci peste el sosul din tava si am amestecat energic, ca sa nu se faca cocoloase prea multe ( sosul din tava il adaugati treptat; oricum se vor mai face cocoloase, dar veti strecura prin sita la final si va iesi perfect). Dupa 2-3 minute de clocote mici, am luat craticioara d epe foc si am strecurat continutul prin sita. Acesta va fi sosul pentru servit friptura. Il ingrosati cat va place, dupa gust. Cand am preparat prima data aceasta friptura, am pus la copt cartofi dulci cu cartofi violet. E foarte gustos si asa, dar va marturisesc ca am pescuit toti comesenii mai intai cartofii dulci, abia apoi am trecut si la cartofii violet. In plus, cartofii violeti ii lasati cam 15 minute in plus fata de cei dulci. Serviti friptura taiata felii de 1 deget grosime, cu garnitura de cartofi (ii puteti pune pe platou in coaja, arata foarte bine si isi va curata fiecare cartofii direct in farfuria proprie), sosul peste carne si garnitura si patrunjel verde tocat peste tot acest festin regesc! O minunatie de friptura! Pofta buna! ÂÂ |