Piept de rata cu portocale |
![]() |
![]() |
Scris de DrMan |
Va asigur ca aceasta reteta, care pare demna de un Chef, pe cat e de rafinata si delicioasa, pe atat e de simplu de preparat! si foarte rapida! Se poate prepara si cu piept de gasca, este la fel de fraged si de gustos. Primisem un piept de rata intreg si, dupa ce am studiat cu atentie toate retetele de pe net, m-am apucat de gatit o compilatie din tot ce era prezentat la celebrul preparat cu portocale. Am folosit jumatate din pieptul de rata. As spune ca dintr-o jumatate de piept ies 2 portii. Insa, pentru ca este totul teribil de gustos....nu as fi atat de sigura ca se satura doua persoane gurmande cu un singur piept de rata.... Ingrediente pentru 2 persoane: 1 piept de rata, tinut 3-4 ore la temperatura camerei 2 portocale medii, macar una bio (pentru ca veti avea nevoie de fasii de coaja) 40-50 ml coniac de foarte buna calitate (eu am folosit 30 ml) 1 lingura sos de soia concentrat (dark supreme) 1 lingurita fructoza (sau 1-2 linguri miere) sare, piper Tamponati pieptul de rata cu un servet de bucatarie, ca sa-l uscati. Il crestati pe partea cu piele(pana la carne, doar pielea si grasimea) cu dungi oblice, faceti un model cu romburi. Il dati pe partea cu piele cu sare si piper, il masati usor ca sa patrunda acestea pana la carne. Lasati inca 10-15 minute. Cojiti fasiute de pe portocala bio, apoi stoarceti sucul de la cele doua portocale. Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius, cu o tava inauntru (cu hartie de copt in ea). Puneti pieptul de rata cu pielea in jos intr-o tigaie RECE si puneti la foc mediu, apasand la inceput cu o paleta sau cu degetele, sa stea asezat pe tigaie, fara sa se stranga. Cand pielea s-a rumenit frumos, il intoarceti pe cealalta parte. In total il gatiti 6 minute (pe ambele parti). Puneti pieptul pe hartia de copt, in tava incinsa din cuptor si lasati 6-7 minute daca doriti sa-l consumati ”in sange”, 9-10 minute pentru mediu si 12-14 minute pentru ”bine facut”. Eu l-am lasat 10 minute la 180 grade Celsius si a iesit perfect, roz in interior si foarte fraged. Aruncati din grasimea ramasa in tava cam jumatate, pastrand sucurile si o parte din grasime. Puneti coniacul si lasati la foc mic sa scada. Puneti sucul de portocale, sosul de soia, fructoza si fasiutele de coaja de portocala. Lasati sa mai scada pana vedeti ca s-a ingrosat putin, moment in care potriviti de sare( daca mai este nevoie, sosul d esoia este si el sarat, la mine nu a mai fost nevoie) si il luati de pe foc. Eu l-am scazut pana la jumatate. Scoateti pieptul din cuptor si il lasati sa se odihneasca 10 minute la temperatura camerei, apoi il taiati fasii groase de jumatate de centimetru. Asezati feliile pe platoul de servire, puneti peste ele fasiile de coaja de portocala, apoi turnati sosul peste toata povestea. Ca si garnitura, eu am pus alaturi un piure fin din cartofi mov (preparat cu lapte si putin unt). Pofta buna! Â |