Acasă Reţete Mâncăruri Tocanita cu varza si cartofi

 

 

 

"Slăbeşti mâncând.
Cum să scapi de kilogramele în plus şi să mănânci după pofta inimii"


Cartea poate fi gasita in librarii sau comandata online pe website-ul editurii Polirom.
De dr. Gabriela Man

 


 
Slabesti Mancand
Tocanita cu varza si cartofi Imprimare Email
Scris de DrMan   

Ca sa fiu sincera cu voi, nu stiu daca acest preparat este chiar o tocanita, insa asa ii spunea soacra mea (ardeleanca), motiv pentru care asa ii spun si eu. De la ea am invatat sa o prepar, mie imi place foarte mult, sper sa va placa si voua. Poate fi consumata ca fel principal, mai ales daca sunteti in post sau sunteti vegetarieni, dar poate fi si o garnitura la o friptura.

Ingrediente pentru 2-3 portii:

cca 600 g cartofi mov

1 varza mica, la 1 kg

1 ceapa medie

1 morcov nu prea mare

3 catei de usturoi

120-150 ml bulion

2 frunze mici de dafin

2 linguri vin alb

marar verde

1 lingurita fructoza (facultativ)

4-5 linguri ulei de masline de turte

sare, piper, boia dulce, fulgi de chilli (daca doriti mai iute)

Puneti apa la fiert pentru cartofi. Curatati cartofii, ii taiati cuburi mai mari (sferturi, daca sunt mai micuti, chiar jumatate la cartofi mici) si ii puneti la fiert cu o lingurita de sare (cand apa da in clocot). Din momentul in care a inceput apa sa clocoteasca din nou, lasati 6 minute (sa fie fierti de jumatate).

In timp ce cartofii fierb, pregatiti restul ingredientelor: taiati ceapa julien fin; tocati varza fideluta (poate sa fie taiata putin mai grosier, nu e nevoie sa o tocati fin ca la o salata), faceti fasiute morcovul cu dispozitivul de curatat legume. Tocati usturoiul foarte marunt.

Cand cartofii sunt gata, ii strecurati si ii lasati deoparte.

Puneti uleiul in vasul pentru gatit, la o temperatura medie-mica (120 grade la plita mea cu inductie), puneti ceapa si un praf de sare, acoperiti cu capac si inmuiati bine ceapa( dureaza cam 5 minute).

Puneti apoi varza si lasati sa se inmoaie circa 3-4 minute cu capacul, dar amestecati din cand in cand. Puneti morcovul si procedati la fel, inca vreo 3-4 minute. Apoi puneti 2 linguri vin alb si lasati sa fiarba tot la foc mic circa 6-7 minute (daca este nevoie, adaugati 2-3 linguri apa fierbinte). Observatie: daca este o varza mai moale, este mai bogata in apa si nu va fi nevoie sa completati cu apa, insa eu am nimerit acum o varza tare, care se usca rapid in vas. Ridicati capacul din cand in cand si verificati care este situatia :))

Adaugati apoi cartofii si 2-3 linguri de apa fierbinte si lasati sa fiarba acoperit, tot foc mic, circa 6 minute. Tot acum puneti foile de dafin, mai puneti putina sare, piper, boia dulce si fulgi de chilli. 

Dupa cele 6 minute, puneti bulionul (eu l-am amestecat cu o lingurita de fuctoza, ca sa ii accentuez gustul) si usturoiul si mai lasati sa fiarba acoperit, la foc mic, inca 5-6 minute.

Opriti focul, puneti marar tocat si lasati sa se intrepatrunda aromele 5 minute, inainte de servire.

Pofta buna!

 
Copyright © 2020 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions