Acasă Reţete Mâncăruri Mancare turceasca de vinete cu ardei
Mancare turceasca de vinete cu ardei Imprimare Email
Scris de DrMan   

Turcii sunt mari experti in prepararea vinetelor, au o multime de retete din aceasta categorie. Ce va prezint acum este reteta care mi-a placut cel mai mult din tot ce am incercat. Ca sa fiu cinstita cu voi, nu sunt sigura cum se numeste, am vazut zeci de retete, aceasta cred ca este "soslu patlican biberi" (unele erau cu ceapa calita, aceasta este fara, nu m-am dat in vant dupa varianta cu ceapa).

Un lucru comun la toate aceste retete este cum pregatesc vinetele pentru gatire: se cojesc vinetele "zebra" (cu ajutorul curatatorului de legume curatati vanata in fasii); o intepati cu o scobitoare pe portiunile curatate de

coaja; apoi introduceti vinetele in 3-4 litri de apa rece in care ati pus 1 lingura cu varf de sare si zeama de la o jumatate de lamaie. Acoperiti vinetele cu o farfurie intoarsa cu gura in jos si puneti pe farfurie o greutate, este important sa ramana legumele in apa sarata, sa nu pluteasca (sarea trage amareala din ele, zeama de lamaie le impiedica sa se oxideze). Se lasa asa minim 30 minute (eu le-am lasat o ora).

Ingrediente pentru 4 portii:

2 vinete potrivite (circa 750-800 g impreuna)

1-2 ardei grasi verzi (circa 250-300 g impreuna)

2-3 catei de usturoi

3 rosii potrivite bine coapte sau 200-250 g rosii cubulete in suc (conserva)

1/2 legatura patrunjel verde

ardei iute sau fulgi de ardei iute (facultativ)

150 ml ulei de masline din turte de masline (deci, nu extravirgin)

sare, piper

1-2 lingurite fructoza (facultativ)

Pregatiti vinetele cum am prezentat mai sus, apoi le scoateti din apa, le stergeti bine cu servete de bucatarie si le taiati cuburi cu latura de 2-3 cm sau betisoare scurte si mai grosute (ies mai bine cuburi).

Curatati si taiati ardeiul (sau ardeii) de aceeasi forma ca si vinetele.

Curatati cateii de usturoi si ii tocati foarte marunt (ii zdrobiti usor cu lama cutitului, apoi ii tocati marunt).

Daca folositi rosii proaspete: opariti rosiile, le decojiti, apoi le tocati marunt.

Incingeti la foc mediu o tigaie cu 4 linguri de ulei (160 grade la plita mea cu inductie) si caliti o treime din bucatelele de vinete. Vinetele vor absorbi rapid uleiul, agitati tigaia inca de la inceput sa prinda ulei toate bucatile. Le rumeniti frumos in tigaie, apoi le puneti intr-un vas si treceti la urmatoarea treime din cantitate (tot 4 linguri ulei cu 1/3 din cantitatea initiala de vinete). 

Dupa ce ati terminat cu vinetele, puneti 3-4 linguri de ulei in tigaie, aruncati bucatile de ardei si le caliti, tot la foc mediu. Cand au prins o usoara culoare (nu trebuie sa le prajiti prea tare), scoateti ardeii din tigaie cu o spumiera si in uleiul ramas puneti rosiile (sau conserva de cuburi de rosii), putina sare si fructoza (am zis facultativ, insa aceasta va potenta gustul rosiilor). Puneti acum si niste fulgi de ardei iute sau putjn ardei iute tocat, daca doriti sa fie mancarea mai iute. Acoperiti cu un capac si lasati sa scada la foc mic circa 10-15 minute.

Cand rosiile sunt gata, puneti ardeii caliti si lasati sa fiarba 5 minute cu capacul pus, la foc mic. Dupa acest timp, adaugati vinetele, usturoiul, adaugati o cescuta mica de apa fierbinte, amestecati totul cu grija si lasati sa fiarba acoperit la foc mic inca 5-6 minute (acum potriviti final de sare si piper).

La sfarsit presarati patrunjev verde tocat.

Observatie: stiu, o sa vi se para cam mult ulei de masline, insa va asigur ca mancarica nu va fi deloc uleioasa. Cuburile de vinete isi primesc savoarea de la prajirea in uleiul de masline, il vor absorbi imediat cum le-ati pus in tigaie (de aceea am si specificat, agitati bine tigaia imediat cum ati pus vinetele, amestecati cu o paleta, ca toate cuburile sa apuce sa-si traga ulei).

Pofta buna!

 
Copyright © 2025 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions