Acasă Reţete Mâncăruri Sarmalute turcesti in frunze de vita de vie, fara carne
Sarmalute turcesti in frunze de vita de vie, fara carne Imprimare Email
Scris de DrMan   

In Turcia am mancat pentru prima data aceste sarmalute, se servesc reci, alaturi de un sos de iaurt (cu menta) sau/si cu feliute de lamaie. Mi-au placut teribil de mult si am tot cautat reteta originala. In final am ales aceasta varianta cu muguri de pin, dar va marturisesc cinstit ca eu cred ca se pot prepara si fara muguri de pin, cred ca sunt la fel de gustoase (nu am sesizat ca mugurii de pin sa dea vreun gust anume, special).

Ingrediente pentru circa 60 bucati:

300-400 g frunze de vita de vie

150 g orez basmati

1 rosie micuta

2 linguri muguri de pin usor prajite (facultativ, asa e reteta priginala, dar nu cred ca aduc vreun plus semnifiativ de savoare prin prezenta)

60-70 g coacaze deshidratate sau merisoare deshidratate preparate cu suc de mere( nu cu suc de ananas)

1 ceapa medie

o legatura mica patrunjel verde

cateva fire de marar verde (facultativ)

cateva frunze menta proaspata (cam 10-12 bucati)

1 lamaie bio feliata (sau una normala decojita si feliata)

1 pahar de ulei masline (am pus combinatie cu ulei rapita)

sare dupa gust

piper

Daca folositi frunze de vita de vie proaspete: le opariti 2-3 minute, apoi la puneti in apa cu gheata circa 10 minute. Le puneti la scurs (eu nu le-am mai pus in apa cu gheata, dar asa se face in mod normal).

Puneti la inmuiat orezul pentru 10-15 minute. Puneti si coacazele la inmuiat 10-15 minute.

Puneti ceapa tocata la calit in cateva linguri de ulei, apoi adaugati rosia data pe razatoarea mare (aruncati pielita ramasa). cand a scazut zeama lasata de rosie, adaugati orezul, amestecati si caliti circa 1 minut, apoi puneti 150 ml apa si lasati sa fiarba circa 5 minute.

Adaugati apoi coacazele, semintele de pin, verdeata tocata, piper si sare dupa gust. Mai lasati sa fiarba pe foc mic pana cand apa este aproape toata scazuta. Opriti focul, orezul va mai absorbi din apa ramasa) si lasati sa se raceasca putin.

Puneti 3-4 linguri de ulei in vasul in care preparati sarmalele, tapetati fundul vasului cu cateva frunze de vita de vie, apoi puneti sarmalele, pe masura ce le rulati, in forma de cercuri concentrice.

La sfarsit puneti cateva feliute de lamaie, acoperiti cu cateva frunze si mai adaugati 2-3 linguri ulei.

Puneti apa cat sa le acopere si le dati la fiert, la foc mic, pentru 30 minute. Opriti focul si le lasati sa se raceasca.

Sunt bune reci.

Pofta buna!

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions