Lasagna bolognese |
Scris de Gabriela Man |
O reteta migaloasa, dar delicioasa. Din ingredientele de mai jos va ies 4 portii mari, am copt lasagna intr-o taca mai micuta, 25x30 cm. Am gasit mai multe retete, cu mici variatiuni, pana la urma am ales sa prepar o combinatie din toate.. Foile de lasagna le-am facut in casa, eu am ales sa le tai dupa marimea tavii in care veti pregati lasagna, fie le puteti taia dupa forma si marimea celor din comert. Ingrediente pentru sos bolognese: 100 g sunca pancetta 400 g carne de vitel tocata 1 ceapa mare tocata marunt o bucata de cartof dulce de marimea unui morcov mediu (circa 50 g), rasa mare - inlocuieste morcovul 100 ml vin rosu 150 g rosii taiate cuburi, din conserva sau proaspete oregano, piper, foi de dafin, ierburi italienesti sare ulei de masline si/sau de rapita Ingrediente pentru foi lasagna: 90 g premix pentru patiserie "Dr. Man" 2 oua 50 ml apa Ingrediente pentru sos bechamel: 50 g unt 50 g premix pentru patiserie "Dr. Man" 500 ml lapte din smantana dulce diluata cu apa sare Va mai trebuie pentru asamblat lasagna: 150-200 g cascaval ras (eu am folosit ementaler) 100 g parmezan ras Mai intai preparati sosul bolognese, pentru ca aceste trebuie sa fiarba vreo 2-3 ore. Puneti ceapa si cartoful dulce sa se inmoaie putin pe foc in ulei, adaugati sunca pancetta. Cand aceasta a devenit translucida, adaugati carnea tocata. Cand carnea devine alba, adaugati vinul, sarea si condimentele si lasati sa fiarba la foc mic, completand din cand in cand cu apa fierbinte, circa o ora si jumatate. Dupa ce trece acest timp, adaugati rosiile maruntite cu blenderul (eu intotdeauna pun si o lingurita rasa de fructoza cand pun rosii sau sos de rosii la mancare), completati cu apa fierbinte si mai lasati o ora la fiert. O scadeti pana ramane ca un sos gros de carne, trebuie sa ii ramana putin sos, pentru a inmuia foile de lasagna. In timp ce fierbe sosul bolognese, faceti foile de lasagna. Bateti ouale cu apa, adaugati premixul si amestecati sa obtineti un aluat. rasturnati pe masa si framantati, adaugand faina, pana obtineti un aluat ferm, dar elastic. Lasati-l sa se odihneasca o jumatate de ora, acoperit cu folie alimentara. Apoi il portionati in 4 bucati si intindeti 4 foi de marimea tavii, sau intindeti cu masina de paste foi dreptungiulare mai micute, cum sunt cele din comert. Eu am ales sa le tai dupa marimea tavii in care am copt lasagna. Lasati-le apoi pe masa de bucatarie la uscat si preparati sosul bechamel. Topiti pe foc mic untul, adaugati premixul, amestecati 4-5 secunde, trageti pe marginea plitei si adaugati laptele,cate putin, amestecand cu un tel sa nu se faca cocoloase. Adaugati sarea si fierbati pe foc mic pana se ingroasa ca o smantana mai grosuta. Inainte de a asambla lasagna, puneti intr-o oala larga apa la fiert; cand clocoteste, adaugati sare , apoi puneti fiecare foaie si o fierbeti circa 4 minute, apoi o scoateti pe un prosop curat de bucatarie. Cum asamblati: ungeti o tava cu unt; puneti pe fundul tavii sos bechamel, il intindeti bine; puneti o foaie, o ungeti cu sos bechamel, intindeti apoi deasupra sosul bolognese si presarati cu cascaval ras si parmezan; puneti a doua foaie si repetati procedeul cu toate cele 4 foi. Deasupra ungeti cu sos bechamel si prasarat cascavala si parmezan ras, Se coace la 170 grade Celsius circa 40-45 minute (pana devine aurie deasupra). O taiati dupa 15-20 minute, dupa ce se raceste putin. Pofta buna!  |